Etterisolering av loft
Ved å isolere loftet kan du enkelt redusere varmetapet i boligen din, og jobben er både enkel og lønnsom å utføre.
Å etterisolere boligen kan redusere varmetap, senke strømregningen og forbedre inneklimaet. Se hva du bør vite før du setter i gang.
Etterisolering av huset kan gi betydelige besparelser på strømregningen og en mer komfortabel innetemperatur året rundt.
Det er også et miljøvennlig grep som gjør at boligens energiforbruk reduseres, noe som er i tråd med både norske og europeiske klimamål. For norske boliger er etterisolering og bytte av vinduer og dører det enkleste og mest effektive energitiltaket som kan gjøres.
Les også: Etterisolering av loft og yttervegg – hva lønner seg?
Her er noen trinn du kan følge for å etterisolere ulike deler av boligen:
Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
1. Det er viktig at isolasjonen sitter godt i fakket. Det er ikke tilfeldig at en standard isolasjonsplate er litt bredere enn avstanden mellom to stendere eller bjelker lagt med CC60, når du tilpasser isolasjonsplaten skal den ha litt overmål i forhold til bredden og lengden på fakket.
– Legg til en centimeter på målene du har tatt. Da kommer isolasjonen til å sitte godt og fylle hele fakket, sier salgssjef Lars Simonsen ved Byggtorget Lofoten.
2. Det er også veldig viktig at du skjærer isolasjonen på riktig måte. Bruk en isolasjonskniv og skjær langs en rettholt for å få et pent og rett kapp. Skal du skjære mye isolasjon er det smart å bruke et skjærebord.
3. Du må ikke stappe isolasjonen inn i fakket. Siden isolasjonsplatene har litt overmål, er det fort gjort at kantene på baksiden av platen bøyer seg litt og etterlater et tomrom hvis du stapper i vei. Da får du nye kuldebroer med på kjøpet.
– Trykk inn den ene siden av platen mot den ene siden av fakket først. Så dytter du inn platen slik at den ikke treffer den andre siden av fakket før du slipper den. Da spretter platen tilbake til opprinnelig form og fyller godt uten å lage luftlommer, forklarer Simonsen.
Skal du isolere en vegg der det er plass til 30 cm isolasjon? Da kan det være lurt å legge to lag med isolasjon i stedet for ett, slik at du kan forskyve skjøtene. På den måten blir isolasjonen så tett som mulig og det blir færre kuldebroer.
Den mest vanlige typen isolasjon er mineralull, disse er tilgjengelige både som plater og ruller.
Les også: Slik etterisolerer du garasjen
Når du skal isolere yttervegg fra utsiden er det viktig med vindsperre. Denne gjør at luften i isolasjonen står stille og isolasjonen holder på varmen. Uten vindsperre vil ikke isolasjonen fungere optimalt. Det er den stillestående luften i isolasjonen din som isolerer.
Det kan være lurt å vurdere om du skal skifte eldre vinduer og dører når du først bytter kledning og etterisolerer yttervegg, for å få et optimalt og komfortabelt inneklima. Ved tykkere etterisolasjon kan eksisterende vinduer og dører bli sittende litt lenger inn på veggen, disse kan flyttes lenger ut for å passe den nye kledningen.
Les også: Nye vinduer? Tenk gjennom dette
Les også: Hvilken ytterdør passer til ditt inngangsparti?
Dersom du ikke ønsker å bytte kledningen, er det også mulig å etterisolere innvendig vegg.
Er du usikker på om du kan gjennomføre isolasjonsprosjektet på egen hånd? Vi i Byggtorget hjelper deg gjerne.
Med Ferdig Snekra kan vi komme på gratis befaring og gi deg et tilbud på jobben. Sjekk om vi tilbyr tjenesten ved ditt lokale byggevarehus!
Det finnes flere måter å isolere kjelleren på: Utvendig isolering, innvendig isolering og isolering i grunnen.
Utvendig isolering kan være kostbart og krever mye arbeid, men gir best resultat når det gjelder å forhindre fuktighet. Innvendig isolering er enklere og rimeligere, men kan føre til fuktproblemer hvis det ikke gjøres riktig. Isolering i grunnen kan være en god løsning hvis kjelleren er bygget på en fuktig grunn.
Det anbefales å bruke fagfolk når du skal isolere kjelleren. Dersom du likevel ønsker å gjøre prosjektet på egen hånd, kan du lese om ulike fremgangsmåter hos Rockwool eller Glava.
Det er viktig å velge riktig isolasjonsmateriale, rådfør deg med en håndverker eller fagfolk i ditt lokale Byggtorget varehus før du setter i gang.
Ved å isolere loftet kan du enkelt redusere varmetapet i boligen din, og jobben er både enkel og lønnsom å utføre.
Dørprodusenten Swedoor lanserer ECO – et nytt klimavennlig konsept for ytterdører som imøtekommer de økende kravene til bærekraftige byggematerialer.
Nye vinduer vil hjelpe deg med å redusere strømregningen og få et bedre inneklima. Det er en stor, men smart investering å ta når boligen må energieffektiviseres.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet