Byggtorget logoByggtorget logo
Moderne funkisbolig med stående, vedlikeholdsvennlig kledning.Moderne funkisbolig med stående, vedlikeholdsvennlig kledning.
Moderne funkisbolig med stående, vedlikeholdsvennlig kledning.Moderne funkisbolig med stående, vedlikeholdsvennlig kledning.

Slik velger du riktig kledning

Det finnes mange typer utvendig panel å velge mellom til hus og hytte. Få oversikten slik at du enkelt kan ta valget når du skal bytte kledning.

Å velge kledning til hus eller hytte kan være en utfordring om du ikke kjenner til de forskjellige typene og mulighetene som finnes. Hva slags stil du ønsker på fasaden er det første du bør tenke på. Utvendig kledning leveres i mange ulike profiler – fra klassiske til moderne, så her finnes det noe for alle.

Les også: Slik bytter du kledning

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Utvendig panel

Utvendig panel i tre er svært vanlig som fasademateriale i Norge, og selv med inntog fra nye byggematerialer holder trepanel stand. Det er mange valgmuligheter når det kommer til det estetiske, og trepanel kommer i ulike profiler, treslag og med ulik overflatebehandling. At det er enkelt å montere og finnes flere vedlikeholdsvennlige typer gjør det også til et naturlig valg for mange.

For de som prøver å bygge så miljøvennlig som mulig er også kledning i tre et godt valg da det er både bærekraftig, fornybart og et kortreist materiale.

Stående utvendig kledning.Stående utvendig kledning.
Liggende utvendig kledning.Liggende utvendig kledning.

Bilder over: Stående kledning (t.v) og liggende kledning (t.h). Foto: G3 Gausdal Treindustri

Stående eller liggende kledning

Stående kledning er en vertikal kledning som fås både i moderne og klassisk stil. Mens stående kledning gjør at huset ser høyere og smalere ut, vil liggende kledning gjøre at huset virker bredere og lavere.

Stående er vanlig å bruke på blant annet funkishus. Velger du stående kledning på huset har du god vannavrenning, men ulempen er at dersom du får råte nederst på kledningsbordet, må du bytte hele bordet. Det gir også litt mer svinn ved montering.

Liggende kledning er, i motsetning til den stående, en kledning som monteres horisontalt på huset. Kledningen er rask å montere, gir lite kapp og det er enklere å bytte nederste bordet ved råte. Liggende kledning har dårligere vannavrenning enn stående.

Kledning i dobbelfals rettkant med fuge og to blomserpotter hengende på veggen.Kledning i dobbelfals rettkant med fuge og to blomserpotter hengende på veggen.
Tradisjonell enebolig med hyggelig hage.Tradisjonell enebolig med hyggelig hage.
Hyttevegg med enkelfals vedlikeholdsvennlig kledning.Hyttevegg med enkelfals vedlikeholdsvennlig kledning.

Bilder over: Kledning i dobbelfals rettkant med fuge (t.v), dobbelfals gammel type (midten) og liggende enkelfals kledning. Foto: Talgø MøreRoyal/Moelven

Hva er fals og dobbelfals?

Utvendig panel kan enten være enkel eller dobbelfals. Kort fortalt sikrer falsen tettere overgang mellom kledningsbordene. Enkelfals har som navnet tilsier fals på én side, mens dobbelfals har fals på to sider. Enkelfals blir tykkere i byggehøyde fordi den ligger over det neste kledningsbordet, noe som gir en tydelig skyggeeffekt og god lufting bak kledningen. Det finnes flere typer dobbelfals å velge mellom, både stående og liggende.

Les også: Mange muligheter med dobbelfalset kledning

Moderne hytte i havgapet med brygge og kledning av termofuru.Moderne hytte i havgapet med brygge og kledning av termofuru.
Hus med MøreRoyal kledning 2.0.Hus med MøreRoyal kledning 2.0.

Bilder over: Kledning i termofuru på hytta gir minimalt med vedlikeholdsbehov. (t.v) MøreRoyal kledning 2.0 fra Talgø er den første royalimpregnerte kledningen som kan dokumenteres i klasse D, som innebærer med brannbestandighet. Den er også ferdigbehandlet. Foto: Fritzøe Engros og Talgø MøreRoyal

Velg vedlikeholdsvennlig ved sjøen og på hytta

Vedlikeholdsvennlig kledning krever lite til ingen vedlikehold, enkelte kan bare stå som de er eller behandles for å friske opp utseende eller om du ønsker å endre på fargen.

Har du hytte ved sjøen eller på fjellet vil en vedlikeholdsvennlig kledning være et godt valg, så slipper du ekstra vedlikeholdsarbeid når du egentlig vil slappe av og nyte.

Royalimpregnert kledning, accoya, kebony, termotre, malmfuru og sibirsk lerk er eksempler på vedlikeholdsvennlige kledninger.

Les også: Hva er vedlikeholdsfri kledning? Se stor oversikt her

Trykkimpregnert kledning

Trykkimpregnert kledning er det du skal velge dersom huset eller hytte er utsatt for mye vær, vind og fuktighet. Den kan bestilles ferdig tørket og grunnet, så du kan male med en gang.

Hus med svart fabrikkmalt kledning.

Bilde: Kledning fra Hasås fabrikkmalt i fargen 0734 Brunsvart fra Jotun. Foto: Jotun

Ubehandlet, impregnert eller fabrikkmalt kledning

Mens ubehandlet kledning er som navnet tilsier, ubehandlet, er fabrikkmalt kledning levert med grunning eller grunning og mellomstrøk. Fabrikkmalt kledning mangler bare toppstrøk.

Fabrikkmalt kledning trenger med andre ord mindre etterbehandling etter montering enn ubehandlet kledning som må grunnes og males. Fabrikkmalt kledning kan bestilles i fargekoden du ønsker. Selv om ubehandlet kledning kan se rimeligere ut enn fabrikkmalt, er det viktig å tenke på at også behandling koster tid og penger.

Les også: Dette er forskjellene på impregnert og ferdigmalt kledning

Både fabrikkmalt og impregnert kledning har samme fordel, de er beskyttet fra dag én og kan monteres uansett vær og sesong.

– Du beiser eller maler kledningen ferdig når det er varmt nok i været, forklarer butikksjef Lars Støvset hos Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik.

Er kledningen kun grunnet bør den få mellomstrøk innen 6-8 uker. Er den både grunnet og har mellomstrøk fra fabrikk, kan kledningen stå inntil 2 år uten behandling.

Bolighus med ÆDEL kledning fra Bergene Holm.Bolighus med ÆDEL kledning fra Bergene Holm.
Moderne hus med Værbitt kledning fra Moelven.Moderne hus med Værbitt kledning fra Moelven.
Klassisk sørlandshus med ULTIMALT Proff 10 kledning fra G3 Gausdal Treindustrier.Klassisk sørlandshus med ULTIMALT Proff 10 kledning fra G3 Gausdal Treindustrier.

Bilder over: Nyheten ÆDEL fra Bergene Holm er en ferdig beiset kledning som leveres i 8 kledningsprofiler og 9 naturlige beisfarger. (t.v) Værbitt fra Moelven er en Cu-impregnert og innfarget furukledning som krever svært lite vedlikehold. (midten) ULTIMALT Proff 10 fra G3 Gausdal Treindustrier er en ferdigmalt kledning med 10 års garanti. Den leveres i flere kledningsprofiler og med fritt valg av malingsfarge fra Jotun. Foto: Bergene Holm, Moelven & G3 Gausdal Treindustrier/Ragnar Hartvig

Hus med kledning i vedlikeholdsvennlig termofuru.

Bilde: Både terrasse og kledning i vedlikeholdsvennlig termofuru. Foto: Hasås

Kledning av termotre

Varmebehandlet kledning, også kjent som termotre, er et vedlikeholdsvennlig alternativ. Det er også et bærekraftig alternativ til impregnerte og tropiske tresorter. Termotre har gjennomgått en miljøvennlig varmebehandlingsprosess, som er en kombinasjon av temperatur og vanndamp. Behandlingen er uten kjemikalier.

En kledning av termotre har ifølge Lars Støvset hos Byggtorget Mathisen & Mathisen flere fordeler.

– Den er formstabil, kan stå ubehandlet lenge og har lang levetid.

Du får både termofuru og termoask. Termofuru er kastanjebrun i fargen med naturlige kvister, mens termoask er mer mørk brun og kvistfri. Uavhengig av hvilket du velger, vil begge bordene bli sølvgrå med tiden.

Les mer om varmebehandlet kledning her.

Hus med liggende kledning med ESSVE fasadeskruer.

Bilde: Her ser du et eksempel på en husvegg der det er brukt fargede fasadeskruer fra ESSVE. Foto: ESSVE

Velg riktig fasadeskruer

I tillegg til å velge kledning er det viktig med rett valg av festemidler. Velg alltid skruer og spiker av god kvalitet og til det materialet og bruksområdet det er ment til. God montering er viktig for å få et varig og tett resultat.

Syrefaste skruer er svært hardføre og tåler stor belastning, og er også skruene du skal bruke dersom du skifter kledning ved sjøen eller på fjellet. Såkalte usynlige fasadeskruer er skruer med sylindrisk hode. Hodet på skruene er små og blir nærmest borte når de skrus inn, til tross for den blanke overflaten. I tillegg til disse får du også skruer som har farget hode slik at de matcher fasaden i de mest populære fargene, perfekt for et helhetlig resultat.

Les også: Slik velger du riktige skruer til byggeprosjektet ditt

Maling eller beis?

Når du bestemmer deg for om du skal male eller beise kledningen, er det den visuelle forskjellen som bør avgjøre. I tillegg må du ofte beregne litt hyppigere vedlikeholdsintervaller dersom du velger beis i stedet for maling.

Mens maling dekker treverket og legger seg som en film på treverket, vil beis la strukturen i treet skinne gjennom. Både maling og beis beskytter, så her er det personlig smak som bør avgjøre. Ønsker du derimot at en vedlikeholdsvennlig trekledning skal bli sølvgrå med en gang, er det jernvitrol du skal bruke. Dette er en kjemisk beising og behandlingen gir et varig resultat.

Les også: Beis eller maling? Slik velger du riktig

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg