På tide med en energioppgradering?
Det meste av den norske bygningsmassen er gammel og bygd etter andre forskriftskrav enn det vi har i dag. Tidligere var det ikke så nøye med tetting rundt vinduer og tetting av overganger mellom gulv, vegg og tak forklarer produktteknisk rådgiver Thomas Gjessing i Isola.

Produktteknisk rådgiver Thomas Gjessing i Isola. Foto: Isola
Eldre boliger har dermed betydelig høyere luftlekkasjer enn boliger vi bygger nå etter dagens krav. Når tiden er inne for oppgradering og oppussing er det fornuftig å også vurdere om det er lønnsomt å investere i etterisolering og ny vindtetting fortsetter Gjessing.
Spar penger med et vindtett bygg
Vindtette konstruksjoner er en forutsetning for god varmeisolering. Når vi er på fjelltur i ullgenser og det blåser opp tar vi gjerne på oss noe vindtett for å holde varmen. Det samme prinsippet gjelder for isolasjon i en bolig. Vindsperren gjør at luften i isolasjonsplatene står stille og dermed sørger for at det ikke blir noe varmetap. Ifølge beregninger fra SINTEF er det mer å spare på å redusere luftlekkasjene i et eldre utett bygg enn kun å satse på en tykkere isolering i veggene. Samtidig vil det oppnås bedre bo komfort og et langt bedre innemiljø forklarer Gjessing.

Foto: Isola
Hus som «puster»
I tillegg til vindtetting skal vindsperre-produkter beskytte bygget mot slagregn og også kunne slippe ut vanndamp fra fuktig inneluft. Dette kalles litt populistisk at bygget kan «puste» slik at fukt ikke stenges inne i tak og vegger og kan gi grobunn for fuktskader, muggsopp og råte.
Isolas vindsperrer, - basert på unik Tyvek teknologi har helt spesielt gode fukttekniske egenskaper. Ingen andre vindsperre på det norske markedet har tilsvarende fuktsikker oppbygning. Med tilhørende tape- og tettedetaljer er det enkelt og sikkert å bygge fuktsikkert og energieffektivt, - enten det skal etterisoleres eller bygges nytt avslutter Gjessing.