Byggtorget logoByggtorget logo
Hånd og hammer på kledning.Hånd og hammer på kledning.
Hånd og hammer på kledning.Hånd og hammer på kledning.

Etterisolering av gamle hus øker både komfort og verdi

Dagens rekordhøye strømpriser gjør det nå ekstra lønnsomt å etterisolere og vindtette når tiden er kommet for å skifte ut vinduene eller kledningen på huset. Gamle hus og hytter, - bygget etter gamle forskriftskrav lekker nemlig ut ut varme for flere milliarder kroner hvert år.

På tide med en energioppgradering?

Det meste av den norske bygningsmassen er gammel og bygd etter andre forskriftskrav enn det vi har i dag. Tidligere var det ikke så nøye med tetting rundt vinduer og tetting av overganger mellom gulv, vegg og tak forklarer produktteknisk rådgiver Thomas Gjessing i Isola.

Thomas Gjessing, produktteknisk rådgiver i Isola

Produktteknisk rådgiver Thomas Gjessing i Isola. Foto: Isola

Eldre boliger har dermed betydelig høyere luftlekkasjer enn boliger vi bygger nå etter dagens krav. Når tiden er inne for oppgradering og oppussing er det fornuftig å også vurdere om det er lønnsomt å investere i etterisolering og ny vindtetting fortsetter Gjessing.

Spar penger med et vindtett bygg

Vindtette konstruksjoner er en forutsetning for god varmeisolering. Når vi er på fjelltur i ullgenser og det blåser opp tar vi gjerne på oss noe vindtett for å holde varmen. Det samme prinsippet gjelder for isolasjon i en bolig. Vindsperren gjør at luften i isolasjonsplatene står stille og dermed sørger for at det ikke blir noe varmetap. Ifølge beregninger fra SINTEF er det mer å spare på å redusere luftlekkasjene i et eldre utett bygg enn kun å satse på en tykkere isolering i veggene. Samtidig vil det oppnås bedre bo komfort og et langt bedre innemiljø forklarer Gjessing.

Mann som isolerer hvitt hus

Foto: Isola

Hus som «puster»

I tillegg til vindtetting skal vindsperre-produkter beskytte bygget mot slagregn og også kunne slippe ut vanndamp fra fuktig inneluft. Dette kalles litt populistisk at bygget kan «puste» slik at fukt ikke stenges inne i tak og vegger og kan gi grobunn for fuktskader, muggsopp og råte.

Isolas vindsperrer, - basert på unik Tyvek teknologi har helt spesielt gode fukttekniske egenskaper. Ingen andre vindsperre på det norske markedet har tilsvarende fuktsikker oppbygning. Med tilhørende tape- og tettedetaljer er det enkelt og sikkert å bygge fuktsikkert og energieffektivt, - enten det skal etterisoleres eller bygges nytt avslutter Gjessing.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg