Byggtorget logoByggtorget logo
Kvinne er på vei ut av en klassisk balkongdør med sprosserKvinne er på vei ut av en klassisk balkongdør med sprosser
Kvinne er på vei ut av en klassisk balkongdør med sprosserKvinne er på vei ut av en klassisk balkongdør med sprosser

Bør du velge dobbeltdør eller skyvedør ut til veranda?

Ved å velge vinduer og balkongdører med store glassflater, knytter du inne- og uteområdene sammen på en god måte. Slik finner du riktig veranda- eller balkongdør til din bolig.

En god sammenheng mellom inne- og uteområdene har mye for seg. Kanskje særlig i et land som Norge, der vi tross alt må innrømme at det ikke alltid er vær som frister til å være ute.

Knytter du inne- og uteområdene sammen på en god måte kan du få glede av hagen selv om du oppholder deg innendørs, og det blir enklere å bevege seg ut når du vil. Som en ekstra bonus vil du kanskje også oppleve at huset og hagen i større grad oppfattes som en enhet. Men hvordan får du det egentlig til?

Se også: Dette må du vite før du velger nye innerdører

Se også: Dette må du vite før du kjøper ny ytterdør

Veranda med skyvedør

Moderne stue med veranda skyvedør ut mot idyllisk landskap

Bilde: Store vindusflater og skyvedør ut til verandaen. Foto: Norgesvinduet

Et viktig stikkord er å bruke vinduer og verandadører som gir deg godt utsyn og bidrar til at skillet mellom inne og ute reduseres mest mulig.

– Det å velge store vindusflater og skyvedører er en trend vi har sett bli stadig mer populær de siste årene. Særlig gjelder det moderne, funkisinspirerte hus, forteller Runar Andresen, salgssjef hos Byggtorget Øst A/S i Mysen.

Les også: Spar gulvplass med skyvedører

Vil du ha skyvedører, er det greit å vite at den må være forholdsvis stor for at du skal få en stor passasje når du åpner den. Faktisk får du ikke mer enn 90 cm åpning med en to meter bred skyvedør.

Dobbel verandadør

Kvinne er på vei ut av klassisk dobbel verandadør med sprosser

Bilde: Klassisk, dobbel verandadør fra Gilje. Foto: Gilje

Har du ikke så mye plass, kan det være fornuftig å gå for en tofløyet verandadør (dobbeltdør), da du får større åpning når begge dørbladene åpnes. Vil du ha muligheten til å åpne skikkelig opp, kan du dessuten vurdere foldedører. Da blir åpningen ut helt fri og du slipper poster i lysåpningen.

Doble verandadører har gjerne et mer tradisjonelt og klassisk utseende som kan være i tråd med for eksempel en landlig stil.

Doble terrassedører

Trenden med vindusglass som går helt ned til gulvet gjelder også for veranda- og terrassedører, der helglassede modeller er mer populært enn de tradisjonelle variantene med brystning og et glassfelt øverst. Med store vinduer og helglassede dører, får du ganske enkelt maksimalt utsyn og følelsen av at du er ute selv om du sitter i sofaen innendørs.

Hvilken stil har huset?

Det er først og fremst på nye, moderne funkishus vi ser at det velges store vindusflater, men mange benytter også muligheten til å øke størrelsen på glassfeltene i vinduer eller verandadører når de renoverer boliger i mer klassisk stil.

Les også: Nye vinduer? dette bør du tenke på

Samtidig bør man tilstrebe seg å være tro mot boligens øvrige stil, ettersom en tradisjonell sveitservilla i de fleste tilfeller vil kle en tradisjonell verandadør med brystning bedre enn en moderne skyvedør i helglass.

Et annet tips er å tenke gjennom fargevalg. Verken vindusrammer eller dører er nødt til å være hvite, de kan leveres i alle tenkelige farger. De siste årene har spesielt sort og grått vært populært, og mange bruker dette som et virkemiddel for å la vinduene ramme inn uteområdene. Det er også et virkemiddel mange arkitekter bruker.

Du skal vite at det ikke er noe problem å få ulike farger på inn- og utsiden av rammen, slik at du enkelt kan få perfekt fargematch både inne og utendørs.

Skyvedør ut mot veranda fra soverom

Bilde: Svart heve- og skyvedør fra H-vinduet. Foto: H-Fasader

Isoleringsevne og sikkerhet

Når du skal ha nye balkong- eller verandadører, er det alltid viktig å tenke på hvor godt vindusglassene isolerer. Går du fra små til store vindusfelt er det enda viktigere.

Du bør velge vinduer med trelagsglass fremfor tolagsglass for å få så lav u-verdi som mulig. På den måten unngår du kaldras fra vinduene og opplevelsen av å bo i et kaldt hus store deler av året. En ulempe med trelagsglass kan imidlertid være at det isolerer så godt at det dugger på utsiden under visse værhold. Hvis du ikke ønsker at dugg om morgenen skal blokkere utsikten til uteområdene, bør du velge vinduer med antidugg-overflate.

Les også: Alt du trenger å vite om funksjonsglass til vinduer

Går du for vinduer som monteres ned mot gulvet bør du dessuten velge sikkerhetsglass. Det er alltid anbefalt dersom vinduene går lenger ned enn 80 cm over gulvet, ettersom glass under denne høyden er mye mer utsatt for sammenstøt og påkjenninger som kan føre til skader på vindusglasset.

En siste ting å tenke på er at store glassflater fører til økt oppvarming fra solen året rundt, men kan være særlig plagsomt om sommeren. Derfor kan det også være lurt å investere i soldempende glass som bidrar til å stoppe soloppvarmingen.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg