Byggtorget logoByggtorget logo
Nærbilde av lyst nytt gulv sett ovenfra.Nærbilde av lyst nytt gulv sett ovenfra.
Nærbilde av lyst nytt gulv sett ovenfra.Nærbilde av lyst nytt gulv sett ovenfra.

Hvordan velge nytt gulv?

Vurderer du å legge nytt gulv? Parkett, laminat, vinyl eller heltre – her er guiden som hjelper deg å velge ditt neste gulv.

Gulvet har en stor innvirkning på hvordan rommet oppfattes. Et mørkt gulv «sluker» mye lys, men det gir også en følelse av varme og hygge. Et lyst tregulv reflekterer lyset og får rommet til å virke større.

Men hvordan velger du egentlig riktig gulv?

Les også: Hvilken farge skal gulvet ditt ha?

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

1-stavs parkett i moderne spisestue.

Bilde: Både naturlig lys, størrelsen på vinduer, annen belysning og lysets retning også påvirker hvordan gulvet oppfattes. Bildet viser gulvet Eik Sand plank fra Boen. Foto: BOEN

Hvordan velge nytt gulv?

Om du skal ha parkett, laminat, vinyl eller heltre avhenger blant annet av hvor gulvet skal ligge og hvor stor slitasje det blir utsatt for.

– Til unge folk med barn eller husdyr anbefaler jeg som oftest laminat eller herdet tregulv, mens parkett og heltre ofte er foretrukket av de mer voksne, er tipset fra Kristian Ness hos Byggtorget Digernes.

Se vårt utvalg av parkettgulv

Disse tre tingene bør du ta hensyn til:

  • Er det mye tråkking frem og tilbake?
  • Utsatt for vannsøl eller fuktighet?
  • Har du dyr eller barn som kan forårsake ekstra slitasje?

En yttergang er for eksempel mer utsatt for hard bruk enn et soverom. Du bør vurdere høytrykkslaminat eller vinylgulv, da parkett raskt vil få riper av grus og annet som dras inn med sko og tøy, mens til soverommet kan du trygt velge gulv i tre.

I tillegg bør du tenke over trinnlyd, om du ønsker gulvvarme og hvor mye vedlikehold du ønsker.

Tips! En tommelfingerregel er å velge 1-stavs eller 2-stavs gulv til store rom og 3-stavs til mindre rom. Brede og lange bord er best egnet til store arealer.

Les også: Slipe parkett: Dette må du tenke på

Spisestue med lys parkett i eik.

Bilde: Velger du lakkert parkett, blir gulvet enklere å vedlikeholde. Med olje får du på den annen side frem den fine strukturen og fibrene i treet, og fremhever den naturlige fargen. Her ser du Eik Andante Live Pure 1-stav/plank, børstet, naturlig matt lakkert. Foto: BOEN

Gulv i furu eller eik?

Tenk over bruken av rommet før du velger treslag. Furu er et mykere treslag enn eik, og oppleves også som mykere å gå på. Furu passer utmerket i rom uten for mye slitasje, for eksempel soverommet.

Et hardere treslag som eik kan gjerne velges til rom med hard bruk. Eikeparkett er en klassiker i norske hjem. Hardvoksbehandlede gulv er svært motstandsdyktige mot flekker og smuss.

Hvilket gulv er mest slitesterkt?

Høytrykkslaminat, laminat og vinyl er alle slitesterke gulv. Høytrykkslaminat er uten sidestykke når det gjelder styrke, det tåler stor belastning og er meget motstandsdyktig mot riper og slitasje.

Laminatgulv er et godt valg i for eksempel kjøkken og gang. Vil du ha et 100 prosent vannbestandig gulv som kan legges de fleste steder, bør du vurdere vinylgulv.

Laminat: Se vårt utvalg

Skandinavisk kjøkken med lys laminat i furu.

Bilde: Laminatgulv har god slitestyrke og er enkelt å montere. Her ser du 1-stavs Høytrykkslaminat Original, Lutet Furu og Grand Avenue Broadway fra Berry Alloc. Foto: Berry Alloc

Hva er forskjellen mellom laminat og vinyl?

Laminat er bygget opp med flere lag og en HDF-kjerne av komprimert fiber, mens vinyl inneholder PVC- og glassfiberkomponenter. Både laminat og vinyl kommer i ulike farger og dekor, og mer naturtro struktur. Vinyl er mykt å gå på, mens laminat lager noe mer lyd.

Begge gulvtypene kan brukes med gulvvarme, er støtmotstandige, ripebestandige og har god slitestyrke. Laminat tåler vannsøl, mens vinyl er vanntett.

Se vårt utvalg av gulvbelegg og klikkvinyl

Vinylgulv på kjøkken med steindekor.

Bilde: Du får vinyl i mange ulike design, som for eksempel stein. Har du drømt om et dyrt marmorgulv, kan du få det rimelig med vinyl. Foto:

Hvilket gulv er lettest å legge?

I dag er de fleste gulv med klikksystem enkelt å legge. Både laminat, parkett og vinyl kommer i dag med klikk-lås som låser gulvet vertikalt og horisontalt. Et heltregulv er ofte mer komplisert å legge, det samme er det hvis du ønsker et mønstret gulv.

Les også: Hvordan legge laminat: Steg for steg

Som hovedregel legger man gulvet på langs i rommets lengderetning. Hvis rommet ikke er for smalt og vinduene er plassert på langsiden, kan du vurdere hva som er viktigst å fremheve – formen eller lyset.

Kan man legge nytt gulv oppå gammelt?

Selv om du kan legge nytt gulv oppå gammelt gulv, er det best å fjerne det gamle før du legger nytt. For å legge nytt gulv oppå det gamle, må du også ha plass til det i høyden.

Vinyl er et eksempel på gulv som egner seg godt til å legge oppå gammelt gulv, siden det ikke bygger mye i høyden. Alle gulv stiller likevel krav til underlaget det skal legges på.

Du kan også legge parkett og laminat på gammelt gulv, men undergulvet må være rent og jevnt og fritt for fukt.

Les også: 6 trinn til et knirkefritt gulv

Hytte med mørkt interiør og mørkt furugulv i heltre.

Bilde: Gulv i heltre er blant annet et populært alternativ på hytta. Heltre stiller imidlertid andre krav til både montering og vedlikehold, og er dermed ikke det opplagte valget for alle. Foto: Moelven

Se vårt utvalg av heltregulv

Sjekkliste for deg som skal velge nytt gulv

  1. Hvilket rom skal gulvet ligge i? På kjøkken og i yttergang kan du med fordel vurdere et slitesterk laminatgulv, mens parkett eller heltregulv gjerne gjør seg best i stua, på soverom og i andre oppholdsrom.
  2. Vurder bruk og slitasje: Går det kaldt nedover ryggen din når stolben skraper mot gulvet, og du stadig er redd for riper? Et laminatgulv av høy kvalitet kan være riktig valg for deg.
  3. Hvilken følelse er du ute etter? Ekte tregulv i parkett eller heltre gir en mer naturlig og lun følelse enn laminat. Et ekte heltregulv avgir mye varme og vil derfor føles varm og god å gå på.
  4. Hvilket interiørstil er deg? Vil du ha mye eller lite kvist, et naturlig, rustikt eller moderne uttrykk? Både parkett, laminat og heltregulv kommer i mange ulike farger og overflater, 1-stavs, 3-stavs eller ulike mønstre.
  5. Hvem skal legge gulvet? Skal du legge gulvet selv, kan det være fordel å velge en klikklaminat eller -parkett fremfor et heltregulv som er langt mer komplisert å legge.

Kampanjebilde

Se alle våre kampanjer

Kampanjen gjelder fra 20. oktober til 10. november

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg