Byggtorget logoByggtorget logo

Ditt gulv – din stil

Å velge et gulv etter din personlige smak, er en god strategi. Våg å gå for det som gjør deg glad! Kanskje den lyse, nordiske stilen egentlig ikke er helt deg?

– Store, lyse rom med store vinduer tåler for eksempel mørke gulv veldig godt, sier Vegard Svenskerud hos Byggtorget Toten.

Han har lang erfaring med å rådgi kunder både på valg av gulv og maling, og vet godt hvordan fargene spiller sammen og skaper stemning i et rom.

Vi tok en prat med ham og markedssjef Evelyn Schedelberger i Boen parkett for å få tipsene til hva du bør tenke over før du velger nytt gulv, og eventuell helt ny stil hjemme eller på hytta. Her er deres ni kjappe svar til deg som ønsker å gå for et gulv du ikke blir lei av:

Høstens gulvtrender?

– Mer naturlige materialer og jordnære, koselige farger – mindre grått og hvitt som vi har hatt mye av de siste ti årene. Det finnes også en trend med kraftigere farger og mer kontraster. Mange er opptatt av bærekraft og kvalitet, og ønsker rustikke, robuste gulv som tåler røff bruk.

Gulv i ask i entre med murstein og trevegger

Bilde: Gulv Andante white i ask fra Boen. Foto: Boen

Vanligste feil vi gjør?

– En vanlig feil er å velge gulv til slutt. Husk at det er enklere å male en vegg om igjen, enn å skifte et gulv. Ta med deg store gulvprøver hjem og bruk digitale løsninger med bilder for å prøvelegge gulvet i rommet. En varig avgjørelse bør gjøres grundig.

Les også: Nytt gulv? Ikke gjør disse 5 feilene!

Hvordan velge veggfarge?

– Alle naturlige tresorter har en grunntone. Valnøtt har en brun undertone, ask har en lys gul undertone, mens kirsebærparkett har en rødlig tone. Rommet blir finest hvis du velger en farge på veggene som er ulik grunnfargen i treet på gulvet.

Hva med lysforholdene?

– Fargevalget avhenger også av hvor mye dagslys og lampelys det er, og hvordan det treffer rommet. Ta alltid med en stor gulvprøve og observer hvordan fargen skifter med lyset gjennom døgnet.

Mørkt tregulv og en skål med sitroner

Bilde: Mørkt eikegulv Foggy Brown Castle fra Boen. Foto: Boen

Mørkt eller lyst gulv?

– Mørke gulv vil dominere rommet mer enn de lyse. Tommelfingerregelen er lyst gulv i små, mørke rom og mørke gulv i store, lyse rom. Mørkt gulv kan dog skape koselig stemning i små, mørke rom.

Hvilken leggeretning er best?

– Følg gjerne lengderetningen i rommet. Har du panel i taket, legg gulv i samme lengderetning. Legg alltid i lengderetning i gang eller korridorer. Tverrgående gulv her kan gi knirking.

Les også: Legge gulv for første gang? Her er ordboka!

1-, 2- eller 3-stavs?

– Mange velger nå å ha brede og lange planker med et rolig, naturlig uttrykk. Motsatsen til dette er mønstret gulv, som fiskebein, chevron og hollandsk mønster.

Lys 3-stavs parkett i fargen Coral fra Kährs

Bilde: 1-stavs har lenge vært det gjeldende, men 3-stavs parketten er på vei tilbake. Foto: Kährs

Matt eller lakkert?

– Gulvene er ikke lenger glatte og lakkerte, men matte. Børstet overflate, der noe av det myke treet mellom årringene er børstet vekk, gir en naturlig og røffere struktur som du også føler når du tråkker på det.

Les også: Hvilken farge skal gulvet ditt ha?

Hva med gulvlister?

– Fotlister i samme farge som gulvet gir et eksklusivt uttrykk, og gjør rommet større. Parkettleverandørene leverer fotlister som passer perfekt sammen med gulvet. Boen bruker også en spesiell produksjonsmetode, som gir en avrundet kant med beskyttet overflate.

Gulvfarge vs. vedlikehold?

– Støv ser du best på veldig lyse eller veldig mørke gulv. Hvitpigmenterte gulv er følsomme for vannsøl, og det er viktig med regelmessig vedlikehold. Husk å reparere småskader raskt. Hvis ikke trenger smuss seg ned i treverket og blir vanskelig å fjerne.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg