Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Klimaet setter vinduene på prøve – da gjelder det å velge riktig

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vedlikeholdsvennlige produkter til både hus og hytter. Da reduseres nemlig tidsbruken til tradisjonelt vedlikehold og du får ganske enkelt mulighet til å bruke fritiden på det du egentlig ønsker.

– Allerede på slutten av 80-tallet så faktisk fremsynte folk hos oss en tendens til at flere hadde mindre tid, eller at de i alle fall ville ha mer fritid. Dermed utviklet de vedlikeholdsvennlige vinduer laget av PVC, sier Trond Sleipnes i H-fasader.

Om du lurer på hva PVC er, kan vi fortelle at det er et plastmateriale som i hovedsak består av salt. Det har vært i bruk i mer enn et halvt århundre, og er faktisk verdens mest gjennomforskede og gjennomtestede plastmateriale. 

PVC-vinduene fra H-fasader bygger på vindustradisjoner som går 60 år tilbake i tid. Da ble H-vinduet lansert – et vindu som var en aldri så liten revolusjon i markedet. Med en helt ny åpningsfunksjon, nemlig toppsving, ble det såre enkelt å vaske utsiden av vinduet selv om man oppholdt seg innendørs.

Dagens PVC-vinduer fra H-fasader bærer navnet H-vinduet+, og kan sies å være et moderne toppsving-vindu. PVC-vinduene leveres også med innadslående vipp/drei-åpningsfunksjon.

Sikkerhetsglass_mot_gulv-800x600.jpg

Egnet for det norske klimaet

For deg som kunde er det trolig viktigst å vite at PVC-materialet i H-vinduet+ er spesielt godt egnet for det fuktige og værharde klima vi har her til lands. Det råtner aldri, og det påvirkes minimalt av tidens tann. Dette er egenskaper som alltid er verdt å sette pris på, men betydningen av dem øker ettersom vi trolig må forholde oss til at været blir villere og våtere i fremtiden. I en tid der mange bygger hus i moderne stil, hvor takutstikk som beskytter fasaden ofte er en mangelvare, kommer også PVC-vinduenes egenskaper til sin fulle rett.

Levetid på 30-40 år

Ifølge SINTEF kan du regne med en levetid på minimum 30-40 år når du investerer i et PVC-vindu. Det eneste vedlikeholdet vinduene trenger er rengjøring med vanlig såpevann, og litt smøring av hengsler innimellom. Vinduene leveres selvsagt også med svært lave U-verdier, som betyr at de er godt isolerte for å holde kulda ute om vinteren. Fastkarm-vinduer kan leveres med U-verdi ned i 0,65, mens åpningsvinduer kan leveres ned i 0,8. 

– Mange tror dessverre at PVC-vinder isolerer svakere enn tradisjonelle trevinduer, men det stemmer ikke. Sammenlikner du like vinduer, og tar utgangspunkt i trevinduer og PVC-vinduer med samme mål, glasspakke og profil med samme tykkelse, er varme- og lydisoleringsevnen på helt samme nivå, forteller Trond.

PVC-vinduer_H-fasader-800x600.jpg

Kan leveres med alle typer funksjonsglass

– På generell basis ser vi at mange ikke er klar over hvilke muligheter de har når det gjelder funksjonsglass, og derfor risikerer de å gå glipp av smarte løsninger og muligheter som ville gjort livet litt enklere og mer behagelig, opplyser Sleipnes.

Innen funksjonsglass finnes det nemlig muligheter som antidugg-belegg for å hindre utvendig kondens på trelagsglass, soldempende glass for å holde varmen ute på sommeren, selvrensende glass for mindre utvendig vindusvasking og ulike typer lyddempende glass. Skal du ha vinduspartier som går langt ned mot gulvet, bør du dessuten investere i sikkerhetsglass for å redusere faren for skader dersom glasset skulle knuse ved et sammenstøt.

– Vi kan også levere ulike farger på inn- og utsiden av vinduet. Dermed er det både mulig å tilpasse vindusfargen til ut- og innvendige veggfarger. Fargespekteret vi tilbyr spenner over 50 ulike farger, forteller Trond.

Resikulerbart og miljøvennlig valg

Det er også viktig å nevne at PVC er et godt valg når det gjelder miljø og bærekraft – materialet er nemlig resirkulerbart og kan brukes på nytt. Faktisk viser laboratorietester at denne typen vinduer kan resirkuleres syv ganger før materialet taper seg i kvalitet, men da kan det fortsatt brukes til andre typer produkter. Hvert år resirkuleres det 600 000 tonn PVC i Europa – noe som tilsvarer å fjerne 600 000 biler fra europeiske veier.

Vi snekres!