Byggtorget logoByggtorget logo
Spilevegg utendørs på terrassenSpilevegg utendørs på terrassen
Spilevegg utendørs på terrassenSpilevegg utendørs på terrassen

Tips til spilevegg utendørs

Ønsker du deg en vegg med spiler utendørs? Både pergola, frittstående spilevegg eller spilevegg på terrasse er gode løsninger. Se flere tips her.

En spilevegg er en enkel måte å dele hagen inn i soner på, og kan også brukes til å lage overganger mellom to områder. Du kan bygge spileveggen selv, eller kjøpe ferdige moduler i våre byggevarehus.

Skreddersy uteplassen med spilevegger som passer til akkurat din bolig.

Spilevegg terrasse

En spilevegg på terrassen er mindre tett enn en levegg, men skjermer likevel godt.

– Med spiler på terrassen ser det luftigere ut, men den kan likevel gi tilstrekkelig skjerming for både vind og innsyn. Spiler har jo blitt veldig populært i det siste, både ute og inne. Jeg har selv bygd meg en spilevegg som levegg. Den slipper både sol og luft gjennom, men gir vesentlig mindre innsyn, forteller Hilde Klausen, som selv er utdannet møbelsnekker.

Spilevegg til terrassen kan du også få kjøpt i ferdige moduler hos Byggtorget.

spilevegg på terrasse

Bilde: En spilevegg på terrassen skjermer for vind og innsyn, men er luftigere enn en tett levegg. Foto: Moelven

– Det har blitt vanlig å kjøpe ferdig levegg som du lett setter opp selv. Den tåler jo en del, men trenger du en kraftigere vegg er det selvsagt mulig å bygge den selv, eller få noen til å bygge den for deg, sier Hilde Klausen hos Byggtorget Arendal.

Det er også mulig å bygge spilevegg på en platting, men det er viktig at den fundamenteres godt. Det er ofte hensiktsmessig å sette opp vegger slik at de skjermer på minst to av sidene, da står de også stødigere. Finn ut i forkant hvilken retning vinden ofte kommer fra, eller fra hvilken side det er viktig for deg å skjerme for innsyn.

Slik kan du også bruke spiler utendørs

1. Ferdig spilevegg

Enkel montering og en rask måte å forandre uteplassen på. Kan bestilles i forskjellige farger og materialer.

2. Bygg din egen spilevegg

En spilevegg er også enkelt å bygge selv. Mens en tett levegg ofte brukes for å skjerme for innsyn, passer en spilevegg godt til skille mellom to soner. Hos Byggtorget får du tips til treverk som krever lite vedlikehold.

3. Frittstående spilevegg

En frittstående spilevegg kan du plassere på et sted i hagen du ønsker en litt mer skjermet uteplass, enten det er snakk om vind, sol eller nysgjerrige naboer.

Lek gjerne med visuelle mønster ved å bruke lekter av forskjellige bredder og avstander. Du kan også bruke spileveggen som støtte for klatreplanter, som gir et ekstra grønt og frodig inntrykk av hagen.

Med en frittstående spilevegg er god fundamentering og feste ekstra viktig, så ikke veggen får vindskader.

Bygge spilevegg selv?

– Mange lager ulike soner ute og ønsker seg forskjellige typer spilevegger, enten ferdige eller som de bygger selv. Vi merker stor interesse for våre inspirasjonsartikler på nettsiden, forteller konseptutvikler Janne Rangnes hos trelastprodusenten Talgø.

Svært ofte kan behovet for skjerming løses med en levegg, spilevegg eller pergola, og det er fort gjort å få det til. Fagfolka du møter hos Byggtorget hjelper deg gjerne med å finne den løsningen og produktene som passer best for deg.

Du kan fint kjøpe materialer og bygge selv, men både pergola, levegg og spilevegg kan du også kjøpe som ferdige moduler eller byggesett.

pergola med spileveggpergola med spilevegg
pergola med spileveggpergola med spilevegg

Bilder: En pergola kan også bygges med spilevegg, for et luftig uttrykk. Foto: Talgø MøreRoyal og Bergene Holm.

Les mer om pergola her

Byggeregler for spilevegg

  • Spileveggen krever ikke byggesøknad hvis den står minimum en meter fra nabogrensen, er maksimalt 1,8 meter høy og inntil ti meter lang. Plasseres den nærmere enn en meter fra nabogrensen, kan veggen være inntil fem meter lang og maksimalt 1,8 meter høy.

I tillegg er det slik at dersom reguleringsplanen der du bor eller har hytte setter strengere krav enn de generelle reglene, er det reguleringsplanen som gjelder.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg