Byggtorget logoByggtorget logo
Bilde som viser hvordan vaske vinduer ute som er høyt oppe med forlengerskaft.Bilde som viser hvordan vaske vinduer ute som er høyt oppe med forlengerskaft.
Bilde som viser hvordan vaske vinduer ute som er høyt oppe med forlengerskaft.Bilde som viser hvordan vaske vinduer ute som er høyt oppe med forlengerskaft.

Slik vasker du vinduer ute på tre ulike måter

Skal du vaske vinduene på huset utvendig? Med disse tipsene får du rene vinduer med et klart og stripefritt resultat.

Har du skitne vinduer? Vi kan være enig i at det kan føles som et tiltak å vaske vinduene utvendig, men tenk hvor mye flottere utsikt du får med skinnende rene vinduer! Med riktig utstyr i god kvalitet går vindusvasken unna.

Har du et hus med mange vinduer eller store vindusflater over flere etasjer, er det kjekt å ha kraftigere hjelpemidler for hånden. For deg som ikke har så mange vinduer kan du fint vaske for hånd.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Dette trenger du for å vaske vinduer ute

  • Bøtte med vann
  • Mikrofiberklut
  • Såpe
  • Vindussett med forvasker og nal
  • Forlengerskaft
  • Vindusvasker eller høytrykkspyler

Tips! Mangler du utstyr til vindusvasken? Husk at vi tilbyr Klikk & Hent i ditt lokale varehus – vi sørger da for at varene ligger og venter på deg når du kommer!

Når bør du vaske vinduene ute?

Vask vinduene minst et par ganger i året: På våren så de er klare til utesesongen og igjen før vinteren setter inn. Da får du samtidig sjekket at alt er som det skal være og unngår en heftigere vedlikeholdsrunde.

Ikke vask vinduene når solen steker på vinduet, da kan det oppstå skjolder og vannet kan tørke før du får dratt det av. Vask derfor vinduene når det er overskyet, eller når vinduene er i skyggen. Det bør være mildvær når du vasker vinduene, vasker du i minusgrader kan vannet fryser på ruten.

Tips! Må du vaske vinduene når det er frost? Bruk litt rødsprit i vannet, så fryser det ikke.

Hvordan vaske vinduer for hånd?

Person som demonstrer hvordan vaske vinduer ute med vindussett.

Bilde: Med et vindussett vasker du vinduene enkelt for hånd. Foto: Jordan

Har du få vindusflater hjemme eller på hytta, får du rimelige og manuelle hjelpemidler som gir skinnende rene vinduer. Alt du trenger er et vindussett, en bøtte med vann og litt såpe.

Slik vasker du vinduene for hånd

1. Tørk over vinduene med en våt klut, svamp eller bruk sprayflaske. Bruk rikelig med vann slik at du får løst opp skitt og smuss. Gå gjerne over vinduet to ganger.

3. Gå også over karmer og eventuelle sprosser.

2. Deretter går du over med nalen. Start øverst på glasset og dra nalen nedover i åttetallsbevegelse.

4. Tørk over kantene med en ren mikrofiberklut.

Hvis du har store vinduer eller trenger litt hjelp i høyden, kan du bruke forlengerskaft.

Kvinne som viser hvordan vaske vinduer ute med vindusvasker og forlengerskaft.Kvinne som viser hvordan vaske vinduer ute med vindusvasker og forlengerskaft.
Kvinne som viser hvordan vaske vinduer med vindusvasker.Kvinne som viser hvordan vaske vinduer med vindusvasker.

Bilder over: Du kan bruke vindusvasker både ute og inne, og har du store glassflater kan du bruke forlengerskaft. Foto: Kärcher

Slik vasker du vinduene med vindusvasker

Har du mange vinduer og trenger litt hjelp med å komme til i høyden, kan du vaske vinduene med en batteridrevet vindusvasker. Til vindusvaskeren følger det gjerne med tilleggsutstyr, som for eksempel bred og smal nal.

De fleste vindusvaskerne har en kapasitet på minimum 100 kvadrat vindusruter.

Slik vasker du med vindusvasker

  1. Bruk en sprayflaske til å spraye glasset med en blanding av vann og såpe/vaskemiddel.
  2. Bruk en våt klut eller mikrofiberklut til å fjerne smuss og flekker .
  3. Bruk vindusvaskeren til å suge opp fuktigheten ved å dra den nedover eller bortover vinduet. Det skitne vannet går rett inn på tanken og havner ikke på gulvet.

Tips! Nalen på vindusvaskeren vil etter en viss tid bli slitt, noe som kan føre til at det blir tørkestriper på vindusglassene. Trikset da er å vri nalen en gang, slik at du kan bruke begge sider før du må bytte den ut med en ny.

Du kan også bruke vindusvasker til å vaske speil, fliser, dusjvegger og glassbord.

Hvordan vaske vinduer med høytrykkspyler?

Mann som viser hvordan vaske vinduer ute på drivhus med høytrykkspyler.

Bilde: Med tilleggsutstyr til høytrykkspyleren kan du vasker vinduer med den. Foto: Kärcher

Det er i utgangspunktet ikke anbefalt å høytrykkspyle vindusglass, men dersom du har mange eller store vinduer finnes det tilleggsutstyr til høytrykkspyleren slik at du får gjort vindusvasken kjapt og enkelt.

Kärcher har blant annet et vindussett til teleskoplanse som har fire høytrykksdyser som effektivt fjerner smuss, samt en myk mikrofiberklut med ramme som skånsomt rengjør vinduene.

Slik bruker du høytrykkspyler på vinduene

1. Monter høytrykksdysen på teleskoplansen, følg bruksanvisningen. Skyll av vinduene for å fjerne skitt og smuss.

2. Bytt deretter til rammen med mikrofiberklut, gå over alle vinduene. Start øverst på vinduet og jobb deg nedover i åttetallsbevegelse. Pass på at hele glasset blir tørket over.

3. Monter høytrykksdysen på teleskoplansen igjen og spyl av.

Dersom du kommer til, tørk av karmene med en mikrofiberklut.

Tips! Start med de øverste vinduene for å unngå å skitne til de nederste vinduene igjen.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg