Byggtorget logoByggtorget logo
Hage med pyntestein i sti langs husveggHage med pyntestein i sti langs husvegg
Hage med pyntestein i sti langs husveggHage med pyntestein i sti langs husvegg

Pyntestein i hagen: Dette må du tenke på

Pyntestein gir hagen et stort løft og er tilnærmet vedlikeholdsfri år etter år. Skap din egen stil samtidig som du hindrer ugress i å vokse opp.

Veldig mange bruker pyntestein i hagen og uteområdet. Pyntestein – også kalt dekorstein eller elvestein – er fin å bruke i bed, skråninger, inntil husvegg og platting eller rundt busker og trær. Steinene er et fint alternativ til bark, og hindrer ugress i å vokse opp.

Morten Lid jobber på Byggtorget Martin Lid Trelast i Voss, og forteller at denne typen stein er populær, og har mange bruksområder. Dessuten er pyntestein tilnærmet vedlikeholdsfri og evigvarende.

Hage med sti av pyntestein langs husveggen og Byggtoget-ansatt

Bilde: Morten Lid hos Byggtorget i Voss (t.v) og hage med sti av pyntestein (t.h) Foto: Byggtorget/Aaltvedt Betong

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Enkelt å gjøre selv

Med minimalt vedlikehold holder steinene seg fine år etter år. Ifølge Morten er dekorstein enkelt å legge ut, og er noe alle kan få til.

– Forarbeid er nøkkelen, og gjør at steinene vil ligge fint og tilnærmet vedlikeholdsfritt i mange år. Før man legger ut pyntestein er det viktig å starte med å fjerne ugress og dekke med fiberduk. Dette hindrer ugress og busker å vokse gjennom, og hindrer også at steinen synker ned i jorda. Fjern løv og annet ugress som samler seg mellom steinene i løpet av året, råder Morten.

Gress og elvestein i hage, todelt. Gress og elvestein i hage, todelt.
Blomsterbed med pyntestein rundt blomsterBlomsterbed med pyntestein rundt blomster
Steinbelagt innkjørsel med pyntestein langs kant mot gressplen Steinbelagt innkjørsel med pyntestein langs kant mot gressplen

Bilder over: Ulike måter å bruke pyntestein og elvestein i hagen. Stein kan brukes i blomsterbed, langs kant eller som dekke over større deler av innkjørselen eller hagen. Foto: Aaltvedt Betong

Utvalg, størrelse og bruksområde

Pyntestein kommer i mange farger og fasonger. Du kan velge mellom hvite, grønne, svarte eller gule steiner, avrundede glatte overflater eller tromlede overflater.

Morten anbefaler å bruke de minste steinene (7-25 mm) til gangareal. Disse er fine å kombinere med gangheller.

Til blomsterbed anbefaler han størrelser opp til maks 60 mm. I skråninger og grunnmur anbefales det større steiner.

Les mer: Tips til deg som skal bygge platting i skråning

Mengde

Det er størrelsen på steinen som bestemmer lagtykkelsen. Flere av våre produsenter har laget tabeller som viser lagtykkelsen man må ha for å dekke grunnen skikkelig, og for å forhindre ugress. Kom innom en av våre Byggtorget-butikker, så hjelper vi deg gjerne.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg