Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Hvilken løsning bør du velge til veggen?

Dersom du lurer på hva slags vegger du skal satse på hjemme eller på hytta, bør du ta en titt her. Denne guiden viser deg forskjellen på panel, veggplater og andre treplater.

Liker du en lun og tradisjonell stil, foretrekker du å ha det lyst og minimalistisk, eller kanskje du vil skape spennende variasjon mellom ulike materialer i ett og samme rom?

Hvilket uttrykk du ønsker deg, kan være avgjørende for vegg-valget du tar. Her presenterer vi noen av de forskjellige typene panel og plater finnes:

Heltrepanel

Bilde: Eventyrpanel i drivvedgrå fra Bergene Holm. Foto: Bergene Holm

Heltrepanel er klassisk, naturlig og lunt, i tillegg til å være veldig anvendelig. Dessuten har utvalget aldri vært større.

– Heltrepanel kan brukes overalt, også i våtrom, sier butikksjef Lars Støvset i Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik, og legger til at det også kan overflatebehandles på flere måter.

Les også: Derfor bør du velge heltrepanel til veggen

Nærbilde av Moeleven seterbrun panel med kubbelys på et bord

Bilde: Heltrepanel i fargen seterbrun fra Moelven. Foto: Moelven

Går du for panel på veggen, er det opp til deg om du vil bruke tid på å behandle det selv. Byggtorget selger også ferdig malt, beiset eller oljet panel. Panel kan også strukturbørstes, som i kolleksjonen Tre Bukkene Bruse fra Bergene Holm.

Inngangsparti med innvendig panel fra kolleksjonen Tre Bukkene Bruse fra Bergene Holm

Bilde: Panel fra kolleksjonen Tre Bukkene Bruse i fargen setergrå. Foto: Bergene Holm

Les også: Slik monterer du heltrepanel

Hvitlasering eller pigmentering er også et alternativ hvis du ønsker et naturlig trehvitt uttrykk, men hindre at det gulner over tid.

– Skal du male heltrepanel, er det viktig å la treverket sette seg først, ellers vil du få sprekker i malingen. Det kan faktisk ta inntil et år, sier Støvset.

Spilevegg

Spilevegg, brukes ofte som en kontrast til en annen overflate, og er svært aktuelt om dagen. Dette gir et fint, luftig inntrykk – i tillegg til at det bedrer akustikken i et rom og skaper en egen lunhet som bare naturlig treverk kan gi.

– Spiler brukes mye som fondvegg i et rom. Eikespiler er spesielt populært, sier Støvset.

Bilde: Heldekket vegg med innvendig panel i spiler. Foto: Combiwood

Spiler med bredt bellomrom på stuevegg

Bilde: Innvendig panel i spiler fra Protre. Foto: Anne Day

Spiler kommer i forskjellige dimensjoner. I tillegg til eik, får du også kjøpt spiler av gran og furu. En spilevegg kan også monteres med ferdige spileplater, som gjør det enda enklere å sette opp.

Les også: Alt du trenger å vite om speilvegg

Veggplater

Veggplater eller panelplater i tre er en god idé om du enkelt vil få et flott resultat, uten all jobben med å sette opp ett og ett panelbord på tradisjonelt vis. Det finnes et stort utvalg av materialer, farger og profiler, slik at du får en enklere monteringsjobb og i tillegg slipper overflatebehandlingen.

– Dette er en veldig tidsbesparende måte å få et fint resultat på, kommenterer Støvset.

Les også: Slik monterer du veggpanel og veggplater

MDF-plater

soverom med Smartpanel på veggene. Stor dobbeltseng står midt i bildet.

Bilde: Her er det brukt Smartpanel i MDF på soveromsveggene. Foto: Byggma

MDF er en forkortelse for medium-density fiberboard, og en type plate som lages ved at mykt trevirke brytes ned til trefibre og kombineres med voks og lim under høy temperatur og høyt trykk. De brukes til å fremstille flotte veggpaneler med ulike overflater, men også til å bygge skap og hyller.

– Men MDF tåler ikke mye fukt, og anbefales derfor ikke på badet eller i andre våtrom, understreker Støvset.

Kryssfinér

vegg av kryssfinér møter vegg med tapet. Skjenk av kryssfiner står foran veggen

Kryssfinér på veggen er ikke det vanligste, men kanskje nettopp derfor litt spennende. Det brukes ifølge Støvset mest som fondvegg, gjerne beiset, men tradisjonelt mest bak, som skruefeste.

Gipsplater

Gipsplater er veldig vanlig å bruke på vegger, spesielt der man ønsker en slett vegg. Den kan både males og tapetseres. En stor fordel med gips er at det er dødt materiale, som verken beveger seg eller krymper og sveller når den blir utsatt for varierende luftfuktighet.

Nå finnes det også skruefaste gipsplater som tillater at du kan skru opp ting på veggen i stua uten bruk av gipsplugg.

Sponplater

kjøkkenbenk med kjøkkenredskaper i glass

Bilde: Sponplater på kjøkken. Foto: Walls4you

Sponplater er kanskje ikke det man først tenker på som et materiale å ha på veggen, men som underlag til tapet, eller til og med fiks ferdige med tapet som serien Walls4You, kan det bli riktig fint. Ellers brukes det mye til sokler, skap og hyller.

Les også: 5 inspirerende rom med veggplater

Hobbyplater

småmøbler laget av hobbyplater foran en blåmalt vegg

Bilde: Hobbyplater er populære å bruke i DIY-prosjekter og småmøbler.

Hobbyplater er nok svært sjelden i bruk på veggen, annet enn som hyller. Ellers kan de fint brukes til å lage møbler av. De finnes i ulike materialer, også ubehandlet tre.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes. Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet