Byggtorget logoByggtorget logo
Mann monterer spilepanel på veggMann monterer spilepanel på vegg
Mann monterer spilepanel på veggMann monterer spilepanel på vegg

Montere veggpanel: Slik gjør du det

Innvendig panel gir struktur til veggene og mer liv i rommet. Ønsker du å montere veggpanel selv, får du tipsene du trenger her.

Innvendig panel kan monteres både stående og liggende. Det er først og fremst en smakssak, men dersom du bygger fra bunnen av, har det også mye å si for hvordan du gjør det. Med stående panel må du nemlig ha liggende (horisontale) spikerslag, mens liggende panel krever stående (vertikale) spikerslag.

– Vurderer du å montere panelet liggende, bør du imidlertid vite at alle profilene fort blir støvsamlere. Selv om det kan bli fint, bør du tenke gjennom om du vil ha enda et sted å tørke støv på, sier Geir Aasbrenn hos Byggtorget Byggpartner i Rendalen.

Montere på eksisterende vegg

Nærbilde av Moeleven seterbrun panel med kubbelys på et bord

Bilde: Moelven ferdigbeiset panel i fargen seterbrun. Foto: Moelven

Som en generell regel skal spikerslagene ha senteravstand på 60 cm. Det vil si at det skal være 60 cm fra midten på et spikerslag til midten på den neste. Noen leverandører tillater også spikerslag med større senteravstand, men dette må du sjekke før du avviker fra den generelle regelen.

Panel kan også monteres på eksisterende vegger av sponplater, kryssfinér eller annet treverk, men det er viktig at spikerne får tilstrekkelig feste. Derfor er det alltid lurt å sørge for at spikerne eller skruene treffer spikerslagene bak eksisterende veggkledning.

Skjult eller synlig innfesting?

mann monterer spilepanel på vegg

Bilde: Montering av Protre Easy spilepanel med skjult innfesting. Foto: Ricardo Foto/Protre

Innvendig panel kan festes på ulike måter, både skjult og synlig. Er panelbordene bredere enn 120 mm skal de som regel festes med synlige spikere, mens du kan bruke skjult innfesting på panel som er 120 mm eller smalere. Det er imidlertid viktig å lese leverandørens monteringsanvisning, den gir deg alltid det riktige svaret for den typen panel du har kjøpt.

Skal du spikre med synlige spikere, bruker du to spikere i hvert spikerslag for å forhindre kuving og vridning på bordene over tid. Spikerne slås inn omtrent to cm fra kantene på bordet. Bruk dykkertspiker da de har et lite spikerhode som ikke blir særlig synlige, og husk at spikrene skal være tre ganger lengden av panelet du monterer.

– Er panelet 12 mm tykt, skal du bruke spikere med minimum 40 mm lengde, opplyser Geir hos Byggtorget Byggpartner.

Til skjult innfesting kan du både bruke spiker, skruer og panelklips. Bruker du spiker eller skruer, slår eller skrur du dem inn på skrått i fjæren, slik at de skjules av neste panelbord som monteres. Bruker du panelklips, festet de på notsiden av bordet, skrus fast i spikerslaget og skjules av neste bord. Med alle typer skjult innfesting bruker du spiker eller skruer øverst og nederst, som senere blir skjult av tak- og gulvlister.

I et rom av gjennomsnittlig størrelse går det hundrevis av spiker, så det er lurt å bruke dykkertpistol for å få litt fart i arbeidet. Med synlig spikring bør du bruke dykkertpistol med panelfot – den beskytter mot stygge merker i panelet når du fyrer av.

Bruk kalkulatoren

mann monterer spilepanel på vegg

Bilde: Bruk kapp som slagkloss, så unngår du å skade panelbordene. Foto: Ricardo foto/Protre

For å få et pent sluttresultat, gjør du lurt i å planlegge monteringen på forhånd slik at panelbordene i hver ende av veggen blir like brede. Den enkleste måten å få dette til på, er ved å måle bredden på veggen du skal montere panelet på og dele målet på panelbordenes synlige bredde.

La oss si at veggen er 355 cm meter lang og panelet har en synlig bredde på 11 cm. Ved å dele 355 på 11 får du 32,27. Da får du plass til 31 hele høyder og to høyder på 0,63 av panelets bredde. Det finner du ut ved å trekke 31 fra 32,27 og dele svaret på to. Det eneste som gjenstår nå er å gange 11 med 0,63 for å finne ut at de to høydene på sidene skal være 6,93 cm brede.

Geir hos Byggtorget Byggpartner tipser dessuten om at det er viktig å tenke på materialutnyttelse før du starter monteringen.

– Panel kommer i pakker med fallende lengder der bordene typisk varierer mellom 3 og 5 meter. Noen av bordene kan deles i to lengder som passer til standard takhøyde på 240, mens du kun får én lengde fra andre. Derfor bør du planlegge slik at du kan bruke kapp over og under vinduer og over dører, og ikke sitter igjen med for mye ubrukelig kapp, sier han.

Han legger også til at det er viktig å være litt tålmodig før du går i gang.

– Bordene bør akklimatiseres 3-7 dager i rommet de skal monteres, slik at de får samme fuktighetsinnhold som rommet ellers har, understreker Geir.

Andre tips du bør ta med deg når du skal montere panel:

  • Bruk kapp som slagkloss hvis du trenger litt ekstra kraft for å drive bordene sammen, så unngår du å skade panelbordene
  • Bruk vateret når du setter opp første bord for å være sikker på at det monteres i lodd

Panelvegger på en enklere måte

Blå veggplater med panel i stue

Bilde: Med veggplater eller panelplater får du nye vegger på 1,2,3. Foto: Huntonit/Byggma

Selv om montering av panel er en ganske enkel jobb, tar det tid. Vil du korte ned på tidsbruken, bør du vurdere panelplater. De er ferdigmalte og fås med en rekke ulike profiler. Enten du vil ha perlestaff, v-fas eller noe annet, kommer du til å finne en variant som passer.

Platene kan enten monteres på bindingsverk med 60 cm senteravstand eller på eksisterende vegger, og festes typisk med skruer eller kramper. Når du en gang føler behov for å endre farge, overflatebehandles de på akkurat samme måte som trepanel.

Stikker du innom en Byggtorget nær deg, hjelper vi deg gjerne med spørsmål om både panel og panelplater.

Vi snekres!

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg