Byggtorget logoByggtorget logo
Interiørbilde med spilevegg Interiørbilde med spilevegg
Interiørbilde med spilevegg Interiørbilde med spilevegg

Spilevegg: Alt du trenger å vite

Hva med en lekker spilevegg hjemme? Med dekorative og trendy spiler har du et hav av muligheter. Og best av alt: Dette er noe du kan få til selv.

– Det er bare fantasien som stopper deg. Du får løse spiler som du kan sette sammen akkurat slik du vil, men det finnes også ferdige spileplater som det går fort å sette opp hvis du vi ha spiler til en hel dekorvegg, forteller Hilde Klausen hos Byggtorget Arendal.

De siste årene har spilevegger dukket stadig oftere opp i interiørmagasiner og sosiale medier. En spilevegg av tre skaper en lun og varm stemning i rommet. Spileveggene skaper også en behagelig romklang i moderne bygg med harde flater. Men spiler på vegger og tak er slett ingen ny trend. I offentlige bygg og på hoteller har arkitektene brukt spiler i mange tiår.

Bygg selv med spileplater

To runde speil på ferdig spilevegg i stue

Bilde: Med spileplater er det kjapt og enkelt å fikse en hel spilevegg i stua. Foto: Combiwood Barkevik

– Spiler har særlig blitt brukt i tak, fordi det er bra for akustikken. Nå har spilevegger blitt mer vanlig også i private hjem. Da har utfordringen vært å finne produkter som gjør det enkelt for «do it yourself-markedet», sier Thor Linberg, markedssjef i Combiwood Barkevik.

Og det er nettopp denne nøtta de, som en av Byggtorgets leverandører av spiler, har løst de siste årene. Nå finnes det ferdige spileplater som enkelt lar seg feste på veggen. Noen timer på kveldstid er alt som skal til før du har en lekker spilevegg fiks ferdig. Du trenger slett ikke være snekker eller ekspert, mener Hilde hos Byggtorget Arendal.

– Du får spileveggen i elementer, der spilene er festet på en sort MDF-plate. Og den kan du bare skru opp på veggen. Det går veldig kjapt og greit, og det kan hvem som helst klare, sier hun.

Slik kan du bruke spiler

Spiler i tak

Bilde: Her er spiler brukt i taket, noe som skaper en behagelig akustikk. Foto: Combiwood Barkevik

1) Spiler i taket

I moderne boliger, hvor det gjerne er høyt under taket, store vinduer og hard akustikk, kan spiler gjøre klangen i rommet myk og behagelig. I taket brukes gjerne løse spiler festet på bjelker. Under ligger lydabsorberende isolasjon og en lyddempende duk.

2) Spiler på vegg i stua

En spilevegg i tre kan skape en varm og lun stemning i et ellers moderne hjem. Med spiler gjelder som med mye annet i livet: Alt med måte. Det gjelder å finne den rette kombinasjonen av materialer i et rom.

3) Spilevegg TV

Spilevegg tv, der en del av veggen bak TV-en er dekket av spiler

Bilde: Spiler brukt som dekorelement på TV-veggen. Foto: Combiwood Barkevik

Du trenger ikke dekke hele veggen for å få god virkning av spiler. Bruk gjerne spiler bak TV-en, så får du dobbel effekt: Du tilfører rommet en varm dekorasjon, samtidig bidrar spilene til at TV-en blir litt skjult, slik at den sorte skjermen ikke dominerer rommet når den er avslått.

4) Spiler som sengegavl

Du bygger lett en trendy sengegavl av ferdige spileplater. Det er bare å skru eller lime platene direkte opp på veggen.

5) Spiler på badet

Tak eller vegg i spiler kan være lekkert også på badet. Men bruk i så fall løse spiler her. De ferdige spileplatene består av spiler festet på MDF-plater som utvider seg i fuktige rom. De egner seg dermed dårlig på et bad.

6) Frittstående spilevegg / Spiler som romdeler

En frittstående spilevegg er en flott romdeler. Denne lages av løse spiler. For at spileveggen skal stå stødig, bør du velge spiler av solide dimensjoner til denne bruken.

Spilevegg som romdeler, der en hel vegg i trappa er dekket av spiler

Bilde: Her har de valgt å kle inn trapperommet med spilevegg. Foto: Combiwood Barkevik

Du finner spiler i både eik og furu, behandlet og ubehandlet og i ulike prisklasser. Eikespiler er dyrere enn spiler i furu. Velg materialer som står i stil med farger og materialer du ellers har i huset. Har du et hvittonet eikegulv, bør du kanskje også velge hvittonede spiler.

Spiler som lister

Bruk gjerne en liggende spile som list langs gulvet. Det ser stilig ut, og ikke minst: Du får støvsugeren under.

Spiler på tvers?

Du velger selv om du vil ha spilene stående eller liggende. De ferdige spileplatene er laget for å stå i høyden, og dette er den vanligste bruken av spilene, siden vertikale spiler løfter taket og gjør rommet høyere. Men er det høyt under taket hjemme hos deg, vil du kanskje i stedet legge spilene horisontalt, på tvers.

Inspirasjon: Ferdig spilevegg

Ferdig spilevegg bak blå retrostol Ferdig spilevegg bak blå retrostol
Ferdig spilevegg på soverom Ferdig spilevegg på soverom
Ferdig spilevegg i moderne stue med grå sofa Ferdig spilevegg i moderne stue med grå sofa

Bilder: Ferdig spilevegg på stue, kjøkken og på soverom. FOTO: Anne Day/ProTre AS

Interiørbilde av spilevegg med blå beis Interiørbilde av spilevegg med blå beis
Ferdig spilevegg i stueFerdig spilevegg i stue

Ferdig spilevegg i stue og på kjøkken, bygget med MDF-plater. Foto: Fritzøe Engros

Hvilke spiler passer for deg?

Byggtorget har tre typer spileprodukter:

Ferdig spilevegg / ferdige spileplater:

Spilene er festet på plater som du skrur eller limer direkte på veggen. De er 60 cm brede og tilpasset romhøyde på 2,40 m. De passer dermed best på en standard vegg. De er laget for at du skal klare å gjøre jobben selv.

Plater med løse spiler:

Ønsker du spiler i taket, eller på en høyere vegg, kan du i stedet bruke plater med løse spiler. Med disse kan du justere lengden på spilene slik at ikke alle skjøtene havner på samme sted. De løse spilene klipses i faste spor etter at platene er festet på veggen, så du vet at det blir rett.

Løse spiler:

Et annet alternativ for deg som er mest handy, er å bruke løse spiler. De er rimeligst i innkjøp og gir deg flere valgmuligheter både i mønster og avstand mellom spilene. Men til gjengjeld krever de mer innsats, ferdigheter og tid. Skal du bruke løse spiler, kan det være smart å få hjelp av en håndverker, slik at du vet at spilene sitter rett.

Løse spiler egner seg også i taket for å bedre akustikken.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg