Bygge platting på hytta ved sjøen?
Været på sommerhytta varierer kraftig. Vi snakker tross alt om hytter i Norge, ikke i Syden. Tenk vær, vind og sol når du planlegger drømmeterrassen.
Det er ikke bare estetiske grunner til å bytte ut hyttedøra. Vær og vind må tas på alvor, og ikke minst de stadig høyere strømprisene.
Kvaliteten på dagens hyttedører er noe helt annet enn da mange av landets hytter ble bygget på 60- og 70-tallet.
Når du står i gangen på hytta og kjenner at det trekker, er det også greit å tenke på at det ikke bare er kulden som kommer inn – det er også varme som forsvinner ut. Det kan derfor være en god investering å bytte ut den trekkfulle hyttedøra, med tanke på fremtidige strømregninger.
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
For å være sikker på at du får en hyttedør som isolerer godt, bør den ha en u-verdi på 1,0 eller bedre. Jo lavere u-verdi, desto større isolasjonsevne har døren. Dersom døren er dårlig isolert, kan du også risikere av den slår seg, eller kurver, noe som gjør den vanskeligere å lukke.
– Tidligere var dette noe man spesielt kunne oppleve på dører i mørke farger, fordi de trekker til seg mye solvarme og dermed er ekstra utsatt for store temperatursvingninger i løpet av døgnet. Dette har imidlertid alle våre leverandører løst ved å forsterke kjernen i døren, og de kan derfor garantere for varig isolasjonsevne også på mørke dører, forteller Hilde Klausen hos Byggtorget i Arendal.
Bilder over: Hilde Klausen hos Byggtorget i Arendal, dørmodell Function Sargossa i blå fra Swedoor og Helle ytterdør fra Gilje. Foto: Byggtorget, Swedoor & Gilje
Hun mener likevel det kan være lurt å velge en litt lysere nyanse dersom døren skal monteres på et veldig solrikt sted uten vindfang eller takoverbygg, for å unngå å utfordre dørens tåleevne altfor mye i alle årene den tross alt skal stå der og skjerme hytta for vær og vind.
Byggtorget fører utelukkende dører fra kjente kvalitetsleverandører, blant annet Swedoor, Harmonie, Bygg 1, Røros dør og vindu og Gilje.
En annen viktig del av døren, er hengsler og beslag. Uansett dørmodell, kan du velge om hengslene skal være synlige eller skjulte. Hilde Klausen anbefaler å bestille dør med syrefaste hengsler dersom den skal monteres på en hytte eller hus som ligger nært sjøen.
– Syrefaste hengsler og beslag er det eneste som tåler sjøsprøyt eller fukt fra sjøluft. Har du i tillegg skjulte hengsler, er de ekstra beskyttet fra vær og vind, sier hun.
Bilde: Her ser du Bering Eik fra Swedoor. Foto: Swedoor
Hilde forteller at det nå selges mye stilrene og minimalistiske dører til fjellhytter. Til hytter ved sjøen foretrekker kundene oftere klassiske og tradisjonelle dører med vindusfelt, sprosser, dekor og ornamentikk.
Fargede dører til fjellhytter er som oftest mørkegrå, mørkegrønne, mørkebrune eller trefarget, mens hyttedører ved sjøen ofte får duse rødfarger, blått eller portgrønt.
Bilde: (f.v) Hyttedør-modellene Ula, Stavern og Utvik. Foto: Harmonie
Byggtorgets leverandører har god oversikt over hvilke dørmodeller som selger best til forskjellige hytter. Salgssjef Lars Terje Bryhn hos Harmonie Norge AS forteller at det også er forskjellige behov å ta hensyn til ut ifra hvor du har hytte:
– Til hytter på «holmer og skjær» anbefaler vi gjerne modellene Stavern, Ula eller Utvik. Dette er maritime varianter som tåler vær og vind svært godt, gjerne også med skjulte hengsler, forteller han.
Bilde: (f.v) Hyttedørene Tinn, Hafjell og Hemsedal er populære på fjellhytter. Foto: Harmonie
For de mer tradisjonelle hyttene på fjellet, registrerer Harmonie at salget av modeller som Tinn, Hafjell og Hemsedal går godt.
– Dette er populære modeller fordi de har tette dører og dører med vindu med likt utseende. Da kan både inngangsdør og boddør være i samme stil, noe som er viktig for mange kunder, forteller salgssjefen.
Det finnes innvendige hyttedører i flere stiler, uansett om du ønsker en tradisjonell og koselig stemning, eller er ute etter en mer enkel og moderne stil på hytta.
Byggtorget tilbyr både lette-, kompakte- og massive, tunge innedører. Hva du velger kommer litt an på hva som er viktig for deg. Kom gjerne innom oss, så hjelper vi deg.
Les mer: Nyttig å vite når du skal velge innerdør
Bilde: Her ser du formpresset, kompakt og massiv hyttedør innvendig. Foto: Harmonie
Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:
Været på sommerhytta varierer kraftig. Vi snakker tross alt om hytter i Norge, ikke i Syden. Tenk vær, vind og sol når du planlegger drømmeterrassen.
Klima og værforhold er kanskje det aller viktigste å la seg inspirere av når du går igang med å planlegge terrasse på fjellhytta.
Tregulv, parkett og laminat er alle anbefalte gulv på hytta. Graden av slitasje og klimaet i hytta er imidlertid forhold du må ta hensyn til ved valg av hyttegulv.
Husk å sjekke hva som er søknadspliktig, hvordan grunnforholdene er og hvilke terrassebord som tåler klimaet best. Se våre råd her.
På hytta kan både struktur, profil og fargen på innvendig panel avgjøre stilen. La deg inspirere av disse bildene og få den hyttestilen du ønsker.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet