Byggtorget logoByggtorget logo
Støttemur med organiske, runde former.Støttemur med organiske, runde former.
Støttemur med organiske, runde former.Støttemur med organiske, runde former.

Bygge støttemur? Dette må du vite

En steinmur kan støtte opp masser slik at du får utnyttet tomten. Bygg en billig støttemur selv eller en dekorativ stablesteinsmur.

En mur i hagen er både dekorativt og praktisk. Det gir deg muligheten til å dele av tomten, skjerme for innsyn eller lage dekorative platåer ved å utnytte forskjellige høydenivåer i hagen.

Noen murer kan du bygge med vanlig belegningsstein, men skal du bygge en støttemur kan det være du trenger andre typer stein.

Når du skal bygge støttemur, er det viktig å sette seg inn i hvilke produkter som egner seg til den type mur du ønsker deg. En høy mur trenger for eksempel mer stabilitet enn en lavere mur.

Les også: Skal du montere lys i mur eller stein? Her er noen tips

Aaltvedt mini støttemur knekt i gråmix foran hus.Aaltvedt mini støttemur knekt i gråmix foran hus.
Steinmur med strukturert overflate som støttemur ved gressplen.Steinmur med strukturert overflate som støttemur ved gressplen.

Bilder over: Aaltvedt mini støttemur knekt i gråmix og Aneto støttemur fra Multiblokk. Foto: Aaltvedt Betong og Multiblokk

Hva er støttemur?

Der en del stein egner seg til hagemurer som er maksimalt 80 centimeter høye, er andre beregnet til høyere murer og støttemurer.

Støttemur er en mur som bygges inntil masser som jord og stein. Den må tåle stor belastning, likevel kan flere av steinene som egner seg til støttemurer monteres uten støping.

De kommer nemlig med spesielle låsemekanismer som låser steinene fast til hverandre. Dette er både tidsbesparende og enkelt for deg som skal bygge en steinmur.

Les også: Slik legger du steinheller i hagen

Les også: Velg riktig stein til innkjørselen

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Funksjon og stil

Støttemurens funksjon er å holde masser på plass, men det betyr ikke at den ikke kan være dekorativ.

Du får støttemur med glatt overflate og skarpe kanter som passer godt til en moderne bolig, eller du kan få stein med strukturert overflate som gir liv og kler klatreplanter. Mur kan også brukes til blomsterbed, trapper og kantavslutninger.

Det er også mulig å felle inn lys i stein, både på bakken og i selve muren. Med innfelte lys kan du for eksempel lyse opp selve muren.

Les mer om utebelysning her

Billig støttemur

En støttemur gir deg muligheten til å utnytte mer av tomten, og du kan bruke den til å skape den stilen du ønsker. Ser du på totalkostnad over tid er stein et holdbart materiale som krever lite vedlikehold.

For å bygge en billig støttemur kan du selv lage forskaling og støpe en mur i betong. Du kan også bygge med forskalingsblokker.

Vertica steinmur som støttemur i hage ved nivåforskjeller mellom gressplen og platting.Vertica steinmur som støttemur i hage ved nivåforskjeller mellom gressplen og platting.
Vertica steinmur som støtter opp masser ved blokkbebyggelse.Vertica steinmur som støtter opp masser ved blokkbebyggelse.

Bilder over: Vertica støttemur fra Asak Miljøstein. Foto: Asak Miljøstein

Regler for bygging av steinmur

Før du bygger må du alltid sjekke lokale reguleringsplaner, ettersom kommunene kan ha egne bestemmelser om plassering, utforming og størrelse.

Ellers kan du bygge støttemur som er inntil 1 meter høy og minst 1 meter fra nabogrensen, du kan også bygge en mindre støttemur på inntil 1,5 meter dersom den er minst 4 meter fra nabogrensen.

Skal du bygge høyere enn 1,5 meter må den vurderes og dimensjoneres av en fagkyndig. Les mer om byggeregler hos Direktoratet for byggkvalitet.

Stablesteinsmur

Stablesteinsmur passer godt til både buet og rett mur, og er et godt valg til høyere murer. Mur i naturstein kan bygges ved å tørrstable blokkene uten mørtel.

Du får også støttemur av betong med tilnærmet likt utseende som naturstein, der ulike byggesteiner skaper en tilfeldig og naturlig mur.

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge enn oss – finn ditt nærmeste byggevarehus her.

Ofte stilte spørsmål

Er støttemur søknadspliktig?

I utgangspunktet er støttemur ikke søknadspliktig dersom den holder seg til høydereglene og ikke hindrer sikt mot vei, men kommunen kan ha egne bestemmelser som gjør at du må søke.

Hvor høy mur kan jeg bygge uten å søke?

Den er ikke søknadspliktig hvis den er inntil 1 meter høy og mindre enn 1 meter fra nabogrensen. Du kan også bygge en mindre støttemur som er inntil 1,5 meter om den er minst 4 meter fra nabogrensen.

Hvor mye pukk under støttemur?

Du må ha pukk eller grus til telefri dybde dersom underlaget er av leire og jord som er telefarlig. Du kan alternativt mure ned til telefri dybde.

Spør en av våre fagfolk i byggevarehuset for råd om underlaget på tomten din og fundamentering.

Hvordan lage fundament til støttemur?

Underlaget avgjør hva slags fundamentering du trenger. Tommelfingerregelen er at første blokk skal ligge under bakkenivå. Består underlaget av bløte masser som leire må fundamentet være 20 cm tykt og armert med 8 mm kamjern.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg