Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Slik monterer du en ytterdør

Å montere en ytterdør er i prinsippet helt likt som å montere en innerdør, og hvis du er litt nøyaktig og tålmodig, klarer du fint å gjøre det selv.

Å montere en ytterdør er i prinsippet helt likt som å montere en innerdør, og hvis du er litt nøyaktig og tålmodig, klarer du fint å gjøre det selv.

Aller først må du imidlertid sjekke at både dørblad og karm er fri for skader og at du faktisk har fått riktig dør. Dessuten anbefaler Tara Liv Hall, som er produktsjef hos Jeld-Wen, at du leser monteringsanvisningen grundig og setter av nok tid til å gjøre en skikkelig jobb:

– Det er bedre å bruke en time eller to ekstra til monteringen, enn å måtte irritere og ergre seg over et dårlig sluttresultat i årevis. Bruk vateret aktivt for å dobbelt- og trippelsjekke underveis, er hennes klare råd.

Karmhylser eller karmskruer

Før du setter karmen inn i veggåpningen, må du forsikre deg om at underlaget er i vater.

– Er det ikke i vater, må du rette opp ved å bruke kiler eller liknende, men husk at terskelen alltid skal ha full understøttelse, forteller Terje Flaa hos Byggtorget Birkenes.

En ytterdør skal dessuten alltid ha fuktsperre under terskelen. Når grunnlagsarbeidet er gjort setter du karmen uten dørblad inn i åpningen, sentrerer den slik at avstanden på begge sider er lik og at den står i lodd sett både forfra og fra siden.

Videre fremgangsmåte vil variere litt ut ifra hva slags dør du har kjøpt. Noen produsenter leverer karmen med forhåndsmonterte karmhylser. Da skrur du ut alle hylsene slik at de treffer stenderne bak karmen, og karmen står fast i åpningen. Så kan du justere til den står i lodd ved å skru de ulike hylsene inn eller ut.

– Fordelen med karmhylsene er at de forenkler jobben og gjør innfestingen svært solid. Dermed blir det vanskeligere for innbruddstyver å bryte opp døren med brekkjern, sier Tara Liv hos Jeld-Wen.

Andre karmer leveres med forborede hull ment for vanlige karmskruer. Da må du bruke kiler for å sette karmen fast i veggåpningen før du skrur den fast. Kilene brukes parvis slik at du kan skyve dem.