Byggtorget logoByggtorget logo
inngangsparti på moderne funkishus med knalloransje ytterdør og sidespeil inngangsparti på moderne funkishus med knalloransje ytterdør og sidespeil
inngangsparti på moderne funkishus med knalloransje ytterdør og sidespeil inngangsparti på moderne funkishus med knalloransje ytterdør og sidespeil

Tre tips du bør gi kunder som skal ha ny ytterdør

Det kan være vanskelig å orientere seg i alle valgene som er mulige å ta med en ny ytterdør. Her kan du som fagperson bidra med viktig innsikt og kompetanse.

For deg som byggherre og håndverker er det først og fremst tre kriterier som er viktige i valget av ytterdører: Kvalitet, pris og leveringstid. At dørprodusentene tilbyr god etterservice er også en avgjørende faktor.

Hos Byggtorget finner du et stort utvalg ytterdører fra anerkjente produsenter som Swedoor og Bygg 1. Vi har garasjedører fra blant annet Lista Treindustri, og ståldører fra Pyrotec (tidligere Rapp Bomek). Vi bistår gjerne med å finne den beste løsningen for ditt prosjekt.

– Når du sender oss en kravspesifikasjon, sjekker vi opp pris, leveringstid og eventuelt andre viktige kriterier hos våre produsenter for deg. Deretter mottar du et pristilbud fra de som kan levere på kravene. Så er det opp til deg å velge leverandør etter hva som er viktigst – enten det er leveringstid eller pris, forklarer proffselger Vegard Svenskerud hos Byggtorget Lena.

Spør kunden om dette

Mulighetene for å tilpasse og designe en ytterdør til sine behov har etter hvert blitt mange. Ofte er ikke sluttkunden kjent med alle valgene de har til en ny dør, her har du som fagperson en god anledning til å informere om smarte og praktiske tilvalg som kan gi dem den døren som oppfyller alle behov de måtte ha.

Disse tre tipsene bør kundene få av deg:

1. Velg en ekstra innbruddsikker dør

De billigste dørene festes ofte med karmskruer, mens dyrere dører har karmhylser. Karmhylser sikrer en solid innfesting mellom karm og vegg som er svært vanskelig å bryte opp. I tillegg bør man velge en dør med hakereile og bakkantsikring.

Hakereilen er formet som en J og griper fast i sluttstykket i karmen på en helt annen måte enn en vanlig reile gjør. Dermed er det vesentlig vanskeligere å bryte opp døren for den som skulle prøve seg – i praksis må vedkommende rive ut karmen for å komme inn. Bakkantsikring gjør på sin side at det ikke er mulig å få opp døren selv om hengslene løsnes eller skjæres av.

2. Ikke undervurder u-verdien

klassisk tømmerhytte med svart hyttedør

Bilde: Classic Schumann ECO-ytterdør fra Swedoor. Foto: Swedoor

At døren har gode varmeisolerende egenskaper er noe som har blitt viktigere og viktigere de siste årene. Med en stadig utvikling innen bedre isolasjonsstandard på yttervegger, tak, gulv og vinduer, kan ikke dørene henge etter og være vesentlig dårligere isolert. TEK17-kravet til gjennomsnittlig u-verdi på dører og vinduer i nye boliger er lik eller bedre enn 0,8.

Det betyr at u-verdien på ytterdøren gjerne kan være bedre enn dette. For eksempel tilfredsstiller Swedoors ECO-serie kravene til passivhusstandarden.

En ytterdør med glasspartier vil ha høyere u-verdi, det samme vil en tofløyet dør.

3. Trenger kunden ekstra lyddemping?

I mange tilfeller er lyd et vesentlig tema når det er snakk om ytterdører. Dette gjelder kanskje særlig i sentrumsnære strøk og i områder med mye trafikk. Tall fra Statens Vegvesen viser faktisk at hele 1,9 millioner innbyggere plages med trafikkstøy på over 55 desibel utenfor boligen sin. En vei lar seg som kjent sjelden flytte, men valget av dør kan redusere støyen ganske betraktelig.

Her er det kjekt å vite litt om hvordan desibelskalaen fungerer. En endring på kun 3 desibel oppfattes som merkbar, mens en endring på 10 desibel oppfattes som en halvering eller dobling av lyden. Det er altså ikke så store endringer i desibel som skal til for at mye av støyen kan stenges ute. Er støy et tema, bør du ganske enkelt oppfordre kunden til å tenke langsiktig og å legge litt mer penger i en dør med bedre lydisolering – det er ganske sikkert en god investering for de neste 20 årene.

Bli en supermontør

Ansatt viser frem dør i byggevarehus

Bilde: Byggtorget kan arrangere monteringskurs for ulike dører med deg og din bedrift, snakk med din proffselger neste gang du er innom. Foto: Byggtorget

Man kommer ikke unna montering av ytterdør i alle nybygg, men også kunder i renoveringsmarkedet etterspør hjelp til småjobber som dette. Dersom man har tid og kapasitet kan et slikt oppdrag løses på kort tid og med god fortjeneste.

– Vi kan arrangere monteringskurs med en eller flere dørprodusenter for din bedrift. Da får dere både tips og triks til hvordan man kan bli en «supermontør» med god margin, tipser Svenskerud om.

Farger og låsemuligheter

Rød ytterdør på grått hus.

Bilde: Stadig flere velger ytterdør i en sprek farge. Her er modellen Fornebu i rødt. Foto: Bygg 1.

– Vi ser generelt at mange har blitt mer modige når det gjelder stil og farge på ytterdørene sine, og det er helt tydelig at folk er litt mer modige der enn med innerdørene, forteller proffselgeren videre.

Opplys gjerne om at alle dører kan leveres i den fargekoden kunden ønsker. Mange planlegger også å bytte til elektronisk lås så snart ytterdøren er montert. Det er imidlertid også mulig å bestille dør med Yale Doorman ferdig montert fra fabrikk, noe som forenkler prosessen ytterligere.

nærbilde av et inngangsparti på et hus med en blå ytterdør

Bilde: Yale Doorman er en svært populær løsning. Det er mulig å bestille dette ferdig montert fra fabrikk. Foto: Bygg 1

Husk at vi i Byggtorget alltid er klare til å slå av en fagprat om ulike egenskaper ved ytterdører, dersom du skulle trenge det.

Vi snekres!

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!