Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Disse vindustipsene bør du gi i 2023

Aldri har det vært mer aktuelt og lønnsomt å bytte vinduer på boligen. Slik gir du de beste rådene for økt komfort og lavere strømutgifter.

Visste du at gamle vinduer kan stå for så mye som 40 prosent av varmetapet i en bolig?

I 2021 ble det solgt én million nye vinduer i Norge, hvorav 600 000 ble utstyrt med kun 2-lags glass. Vindusprodusenten NorDans beregninger tilsier at hvis disse vinduene ble levert med 3-lags glass, ville det innebære en årlig reduksjon i strømforbruk tilsvarende 2,7 millioner kWh.

Når strømkostnadene øker, har boligeiere ekstra mye å spare på å bytte ut gamle vinduer og terrassedører.

Les også: Tre tips du bør gi kunder som skal ha ny ytterdør

3-lags glass bør anbefales

Vinduer fra 1980-tallet har en isolasjonsverdi på rundt 2,4. Nye vinduer bør i dag ha en U-verdi fra 1,0 og ned til 0,8 eller lavere.

Vinduer med 3-lags glass gir lavere strømkostnader og merkbart mindre kaldras, og bør alltid anbefales til kunden selv om de koster mer og er litt tyngre å montere enn 2-lags vinduer. Den ekstra glassruten med energibelegg gir vinduene en mye bedre U-verdi enn man kan få med bare to lag glass.

God isoleringsevne blir stadig viktigere

Betydningen av godt isolerte vinduer med lavt varmetap blir bare viktigere og viktigere. Det er flere grunner til det:

  • Stadig flere velger større vinduer enn før. Jo større vinduene er, desto viktigere blir god isoleringsevne og lavt varmetap.
  • Høye strømpriser fører til at mange vil ta grep for å redusere strømkostnadene.
  • Lavere energiforbruk har en positiv effekt på utslipp og miljø.
  • Bedret bokomfort som følge av at kaldras minimeres.

Bilde: Med store vinduer blir betydningen av god isoleringsevne enda viktigere. (Foto: H-fasader)

Merkbare energibesparelser med 3-lags glass

I mange tilfeller er det uheldig å anbefale vinduer med dårligere isoleringsevne enn markedet kan tilby. Fordelene ved å velge 3-lags glass, overstiger ganske enkelt ulempene som handler om montering.

Si at kunden din bor i et gjennomsnittlig norsk hus i Rogaland med et vindusareal på 25 m2 og har vinduer fra 80-tallet med en u-verdi på 2,4. Gjennomsnittsprisen på strøm i august 2022 var 430 øre per Kwh. Kunden ønsker å bytte til nye vinduer med 0,8 i u-verdi. På et år vil hun spare 3 005 Kwh, som tilsvarer hele kr 12 923 med denne strømprisen. I løpet av 10 år vil denne summen ha vokst til kr 129 227.

Du kan selv regne ut lignende eksempler som dette med NorDan Klimakalkulator.

Også Lyssand-Frekhaug tilbyr en egen energikalkulator. Her kan du bistå sluttkundene med å regne ut hvor mye de kan spare på å bytte ut sine gamle vinduer etter vindusflate, type vindu, hvor man bor i landet og hva strømprisen er. Besparelsen vises både i strømforbruk og kroner.

Moderne stue med store vindusflater

Bilde: Lyssand-Frekhaug lager noen av markedets best isolerte vinduer, også for klassiske vinduer. Foto: Lyssand-Frekhaug

Bilde: Med en gjennomsnittlig strømpris på 430 øre KhW, kan kunden i eksempelet over spare nesten 130 000 kroner i strømutgifter over 10 år med 3-lags vinduer i stedet for 2-lags vinduer. Foto: NorDan

Isolerer PVC dårligere?

Godt isolerte vinduer med 3-lags glass får du med ramme både i tre, alu-tre og PVC.

Mange har en oppfatning om at PVC-vinduer isolerer dårligere enn trevinduer, men det er ikke riktig. Et H-vindu+ i PVC har helt lik isoleringsevne som et vindu i tre/alu-tre, så sant det er snakk om vinduer med like mål, glasspakker og tykkelse på profilene.

Farvel til kaldras

Vinduer med 3-lags glass bidrar ikke bare til energibesparelser, de sørger også for å minimere kaldras.

På dårligere isolerte vinduer er glasset kaldt, slik at varm romluft blir avkjølt og synker ned mot gulvet når den treffer glassflatene. Prosessen gjentar seg og fører til en sirkulerende luftstrøm som oppfattes som kald trekk. På 3-lags glass er de innvendige glassoverflatene såpass varme at kaldraset merkes minimalt.

Du bør gjøre kunden oppmerksom på at vinduer med 3-lags glass kan ha utfordringer med dugg på utsiden av glasset under visse værforhold. Når lite varme slipper gjennom glasset, tørker ikke duggen opp på samme måte som på dårligere isolerte vinduer.

Mange opplever utvendig dugg som irriterende og blir overrasket når de finner ut at det kunne ha vært unngått ved å velge glass med antidugg-belegg. Derfor bør du alltid informere kunder som skal ha 3-lags glass at antidugg er en mulighet.

Bilde: For å unngå at utsikten blokkeres av dugg, bør du alltid informere kunden om muligheten for antidugg-glass. (Foto: Natre)

Legg frem alternativene og mulighetene

Etter Byggtorgets syn vil lavere energiforbruk og dermed lavere strømkostnader på sikt, gjøre 3-lags glass til en lønnsom oppgradering.I tillegg er det bra for både miljøet og komforten.

Som fagperson og rådgiver bør du bruke kompetansen din til å legge frem alternativer, kostnader, fordeler og ulemper for kunden. På den måten får du som regel mer fornøyde kunder, uansett hva slags alternativ de velger å gå for. Det bør i alle fall ikke stå på den informasjonen du kan bidra med for å hjelpe dem å ta valget.

Blant Byggtorgets vindusleverandører finner du blant annet kjente kvalitetsprodusenter som Uldal, H-Fasader, Lyssand-Frekhaug, Natre Vinduer og NorDan. Snakk med din proffselger dersom du ønsker tips og råd om nye produkter eller tekniske forbedringer, vi holder oss oppdatert og deler gjerne kunnskap videre med våre proffkunder.

Glem heller ikke at vi i Byggtorget kjenner dine lokale forhold, preferanser og behov godt – det er ikke uten grunn vi sier at vårt hjerte banker for lokalmiljøet!

Vi gjør proffens hverdag enklere

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at  trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!