Byggtorget logoByggtorget logo

Slik får du kunden til å velge riktig vindustype

Aldri har det vært mer aktuelt og lønnsomt å bytte vinduer på boligen. Slik gir du de beste rådene for økt komfort og lavere strømutgifter.

Som følge av EUs nye bygningsenergidirektiv har det aldri vært mer aktuelt å bytte til mer energieffektive vinduer. I direktivet som snart blir vedtatt, står det at energiforbruket i bygg skal reduseres med 16 prosent til 2030 og med 20-22 prosent frem til 2035.

I Norge har vi svært mange gamle boliger med dårlig energikarakter. Med nye vinduer kan kundene dine potensielt spare mye i energikostnader i årene som kommer.

Gamle vinduer kan nemlig stå for så mye som 40 prosent av varmetapet i en bolig.

I 2021 ble det solgt én million nye vinduer i Norge, hvorav 600 000 ble utstyrt med 2-lags glass. Vindusprodusenten NorDans beregninger tilsier at hvis disse vinduene ble levert med 3-lags glass, ville det innebære en årlig reduksjon i strømforbruk tilsvarende 2,7 millioner kWh.

Når strømkostnadene øker, har boligeiere ekstra mye å spare på å bytte ut gamle vinduer og terrassedører.

Les også: Tre tips du bør gi kunder som skal ha ny ytterdør

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Anbefaler 3-lags glass

Vinduer fra 1980-tallet har en isolasjonsverdi på rundt 2,4. Nye vinduer bør i dag ha en U-verdi fra 1,0 og ned til 0,8 eller lavere.

Vinduer med 3-lags glass gir lavere strømkostnader og merkbart mindre kaldras, og bør alltid anbefales til kunden selv om de koster mer og er litt tyngre å montere enn 2-lags vinduer. Den ekstra glassruten med energibelegg gir vinduene en mye bedre U-verdi enn man kan få med bare to lag glass.

God isoleringsevne blir stadig viktigere

Betydningen av godt isolerte vinduer med lavt varmetap blir bare viktigere og viktigere. Det er flere grunner til det:

  • Stadig flere velger større vinduer enn før. Jo større vinduene er, desto viktigere blir god isoleringsevne og lavt varmetap.
  • Høye strømpriser fører til at mange vil ta grep for å redusere strømkostnadene.
  • Lavere energiforbruk har en positiv effekt på utslipp og miljø.
  • Bedret bokomfort som følge av at kaldras minimeres.
Store vinduer i moderne spisestue.Store vinduer i moderne spisestue.
Store vindusflater med 3-lags glass i stue med en kvinne i sofaen.Store vindusflater med 3-lags glass i stue med en kvinne i sofaen.

Bilder over: Med store vinduer blir betydningen av god isoleringsevne enda viktigere. Foto: H-fasader & Gilje

Merkbare energibesparelser med 3-lags glass

I mange tilfeller er det uheldig å anbefale vinduer med dårligere isoleringsevne enn markedet kan tilby. Fordelene ved å velge 3-lags glass, overstiger ganske enkelt ulempene som handler om montering.

Du kan selv eller sammen med kunden regne ut hvor mye besparelse nye vinduer med for eksempel 0,8 i u-verdi sammenliknet med vinduer fra 80-tallet med en u-verdi på 2,4 vil ha å si for strømutgiftene til boligen. Dette kan du gjøre med for eksempel NorDan Klimakalkulator.

Også Lyssand-Frekhaug tilbyr en egen energikalkulator. Her kan du bistå sluttkundene med å regne ut hvor mye de kan spare på å bytte ut sine gamle vinduer etter vindusflate, type vindu, hvor man bor i landet og hva strømprisen er. Besparelsen vises både i strømforbruk og kroner.

Moderne hus med store vindusflater.Moderne hus med store vindusflater.
Spisestue i hytte med panelvegger og sorte smale vinduer.Spisestue i hytte med panelvegger og sorte smale vinduer.

Bilder over: Lyssand-Frekhaug lager noen av markedets best isolerte vinduer, også for klassiske vinduer. Uldal leverer vinduer i både PVC, tre eller aluminiumsbekledd tre. Foto: Lyssand-Frekhaug & Uldal

Isolerer PVC dårligere?

Godt isolerte vinduer med 3-lags glass får du med ramme både i tre, alu-tre og PVC.

Mange har en oppfatning om at PVC-vinduer isolerer dårligere enn trevinduer, men det er ikke riktig. Et H-vindu+ i PVC har helt lik isoleringsevne som et vindu i tre/alu-tre, så sant det er snakk om vinduer med like mål, glasspakker og tykkelse på profilene.

Spisestue med skandinavisk interiør og vinduer med 3-lags glass.

Bilde: Man kan spare inn mye på strømutgiftene på 10 år med 3-lags vinduer i stedet for 2-lags vinduer. Foto: NorDan

Farvel til kaldras

Vinduer med 3-lags glass bidrar ikke bare til energibesparelser, de sørger også for å minimere kaldras.

På dårligere isolerte vinduer er glasset kaldt, slik at varm romluft blir avkjølt og synker ned mot gulvet når den treffer glassflatene. Prosessen gjentar seg og fører til en sirkulerende luftstrøm som oppfattes som kald trekk. På 3-lags glass er de innvendige glassoverflatene såpass varme at kaldraset merkes minimalt.

Du bør gjøre kunden oppmerksom på at vinduer med 3-lags glass kan ha utfordringer med dugg på utsiden av glasset under visse værforhold. Når lite varme slipper gjennom glasset, tørker ikke duggen opp på samme måte som på dårligere isolerte vinduer.

Mange opplever utvendig dugg som irriterende og blir overrasket når de finner ut at det kunne ha vært unngått ved å velge glass med antidugg-belegg. Derfor bør du alltid informere kunder som skal ha 3-lags glass at antidugg er en mulighet.

Stue med to sofaer i moderne hus med store vindusflater.

Bilde: For å unngå at utsikten blokkeres av dugg, bør du alltid informere kunden om muligheten for antidugg-glass. Foto: Natre

Svart vindu med listverk og karm i Dempet sort.Svart vindu med listverk og karm i Dempet sort.
Dørkarm i dempet sort kombinert med glatt listeverk i eik.Dørkarm i dempet sort kombinert med glatt listeverk i eik.

Bilder over: Du kan også kombinere listverk i ulike farger. Her ser du Dempet sort kombinert med glatt listverk i eik. Foto: Combiwood

Listverk til vinduer

Det er mer populært enn noen gang å velge farger på listverk rundt vinduene. Enten i samme farge som veggen eller i samme farge som vinduet, som ikke lenger bare velges i hvit.

Vinduer med sorte karmer har økt i popularitet de siste årene. Det gir et moderne uttrykk, og passer også godt til en mer industriell stil. Ønsker kunden din listverk i samme farge, har blant annet Combiwood Barkevik lagerført ferdigmalt listverk i dempet sort slik at dere slipper ekstra ventetid for dette.

Legg frem alternativene og mulighetene

Etter Byggtorgets syn vil lavere energiforbruk og dermed lavere strømkostnader på sikt, gjøre 3-lags glass til en lønnsom oppgradering. I tillegg er det bra for både miljøet og komforten.

Som fagperson og rådgiver bør du bruke kompetansen din til å legge frem alternativer, kostnader, fordeler og ulemper for kunden. På den måten får du som regel mer fornøyde kunder, uansett hva slags alternativ de velger å gå for. Det bør i alle fall ikke stå på den informasjonen du kan bidra med for å hjelpe dem å ta valget.

Blant Byggtorgets vindusleverandører finner du blant annet kjente kvalitetsprodusenter som Gilje, Uldal, H-Fasader, Lyssand-Frekhaug, Natre Vinduer og NorDan. Snakk med din proffselger dersom du ønsker tips og råd om nye produkter eller tekniske forbedringer, vi holder oss oppdatert og deler gjerne kunnskap videre med våre proffkunder.

Glem heller ikke at vi i Byggtorget kjenner dine lokale forhold, preferanser og behov godt – det er ikke uten grunn vi sier at vårt hjerte banker for lokalmiljøet!

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!