Byggtorget logoByggtorget logo
sykehuskorridor med blå dørersykehuskorridor med blå dører
sykehuskorridor med blå dørersykehuskorridor med blå dører

Gjør du denne monteringsfeilen kan det være potensielt livsfarlig

Det skjer ofte at en ytterdør monteres feil, men gjør man det med en branndør kan det i verste fall få katastrofale konsekvenser.

Dersom det oppleves problemer med en branndør, er feilmontering oftest grunnen.


Det er viktig å ha gode kontrollrutiner og riktig kompetanse for innsetting av brann- og funksjonsdører, for å unngå å havne i en situasjon der en brann enkelt sprer seg videre mellom ulike brannseksjoner på grunn av dører som ikke fungerer som de skal.


Monteringsanvisningen må følges, og alle inngrep som gjøres i dør eller karm uten godkjennelse fra produsenten risikerer å ødelegge døras brannmotstand.


Ifølge den anerkjente og ledende branndør-produsenten Rapp Bomek, kan det for eksempel være å kutte av branndøra for at den skal passe inn i karmen, eller skifte til en mindre egnet type lås.


Dersom det er nødvendig å kutte i en branndør, er det kun dørprodusentene selv som har lov til å gjøre dette. Det er også viktig at veggen har samme brannmotstand som dør og karm, og at gjennomføringene rundt døra tettes på forskriftsmessig måte.

Stålplate- og sikkerhetsdører på skreddersøm

Pyrotec tilbyr markedets bredeste sortiment av høykvalitets standard stålplatedører. Ekspress-sortimentet produseres med kort leveringstid i den fargen du ønsker.

Unngå også disse feilene

Det er ikke bare brann- og sikkerhetsdører mange, inkludert håndverkere, monterer feil. Dette er noen av de vanligste grunnene til feilmontering:

Feil bruk av byggskum


Det brukes ofte byggeskum for å isolere bak karmen. Brukes det på feil måte vil det føre til at karmen sitter helt fast, og det vil ikke være mulig å justere døra i ettertid. Dersom du likevel ønsker å bruke dette, har Harmonie et godt tips til hvordan du gjør det:

Råd ved bruk av byggskum

Bygg1 anbefaler at man i stedet bruker dyttestrimmel som isolasjon mellom foring, karm og vegg. Strimmelen dyttes inn i flere lag til karm og foring er fylt. Det må ikke dyttes så hardt at det blir press mot karmene.

Døra får ikke godt nok feste

nærbilde av et inngangsparti på et hus med en blå ytterdør

Foto: Bygg1

Det er fortsatt en del håndverkere som monterer ytterdøra jevnt med bordkledning. Hvorfor er ikke dette en god løsning?

Ifølge markedssjef Kristian Ose Silseth hos Bygg1 risikerer du da at døra ikke alltid får godt nok feste, eller karmen skikkelig støtte mot stender.

– Det er også viktig å sluttjustere hengsler og sluttstykke, slik at pakningen i døra ligger godt mot karmen og tetter skikkelig, minner han om.

hvitt murhus med sort ytterdørhvitt murhus med sort ytterdør
Swedoor framefastSwedoor framefast

Pulse ytterdør fra Swedoor og FrameFast monteringsløsning. Foto: Swedoor

Smartere montering av ytterdør

Alle Swedoors ytterdører i ADVANCE-LINE har den smarte monteringsløsningen FrameFast formontert som standard.


FrameFast lar deg etterjustere uten å måtte demontere dør og karm, noe som sparer mye tid og penger. Det muliggjør også montering av klassede produkter uten å måtte bruke kiler, som ofte skaper problemer for brann og lydtetting. Se tips til montering her.

Kunden får ikke tilbud om tilvalg

En dør er ikke bare en dør. Ved å gjøre sluttkunden oppmerksom på alle valgmuligheter man har for å skreddersy både innerdører og ytterdører, får dere også gode muligheter til oppsalg.


Både Harmonie, Bygg1 og Gilje tilbyr dører med ekstra god U-verdi, brann- og lydisolering, og skreddersøm av størrelse og farge. Utvalget strekker seg fra tradisjonelt og klassisk til moderne design og materialer, og både dørvridere, håndtak og glassfelt er med på å understreke boligens stil.


Dørprodusenten Gilje tilbyr også muligheten for ulike farger på hver side av døra, slik at dørbladet kan tilpasses stilen både i og utenfor rommet. Med Gilje Sense får huseieren også smarthus-teknologi som gir beboerne oversikt over status og posisjon på både vinduer og dører.

listverk i grå farge og en sort stikkontakt på veggen.listverk i grå farge og en sort stikkontakt på veggen.

Foto: Combiwood Barkevik

Ferdigmalt listverk og utforinger

Vær en god rådgiver for kundene og gjør dem oppmerksomme på at valg av karmlist og utforinger også kan forsterke byggets øvrige stil. Combiwood Barkevik har blant annet lagerført listverk og utforinger i den populære fargen dempet sort (NCS S8500N).

Mange ønsker å videreføre stilen med rettkantede og slette lister i moderne boliger. I sveitserhus og mer herskapelige boliger pleier bredere listverk med profilering å passe best.

En annen tydelig trend nå, er å bruke samme farge på vegger, listverk og foringer. Da kan listverket bestilles ferdig fargebehandlet, så slipper kunden å male dette etter montering.

Bytte ut gammel dør?

Dersom kunden ønsker å bytte ut en gammel ytterdør med en bedre og mer energibesparende dør, er det viktig at vindtettingen rundt den nye døra også gjøres skikkelig.


Byggtorget har gode produkter tilpasset norske forhold fra blant annet Isola, spør gjerne din lokale proffselger om råd til hvilke løsninger som bør velges i deres nærmiljø.


Glem heller ikke å bestille dørbeslag, for å tette mot fuktinntrengning i konstruksjonen under døra.

(foto under: Gilje)

hvitt hus med gul ytterdørhvitt hus med gul ytterdør

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!