Byggtorget logoByggtorget logo
mann i gul jakke peker på et spor der radonsikring skal legges inn i Jackon Ringmur RAmann i gul jakke peker på et spor der radonsikring skal legges inn i Jackon Ringmur RA
mann i gul jakke peker på et spor der radonsikring skal legges inn i Jackon Ringmur RAmann i gul jakke peker på et spor der radonsikring skal legges inn i Jackon Ringmur RA

Nyhet: Ny ringmur forenkler radonsikringen

Ringmurselementer er en tidsbesparende løsning til byggeprosjektet. Nå kan du også løse montering av radonsperre enklere og raskere enn før.

I utgangspunktet er det allerede flere gode grunner til å velge en ringmursløsning når grunnmur skal settes opp:

  • Du sparer tid på å få forskaling og isolasjon i ett
  • Du reduserer kuldebroen mellom gulv og ringmur til et minimum, noe som gir bedre bokomfort og lavere energiforbruk
  • Du kan velge mer miljøvennlige løsninger av resirkulert plast
Mann i gul jakke peker på et spor for radonsikring i Jackon Ringmur RA-elementMann i gul jakke peker på et spor for radonsikring i Jackon Ringmur RA-element
Mann i gul jakke (utviklingssjef Eivind Olsen i Bewi) ser i kamera inne på en fabrikkMann i gul jakke (utviklingssjef Eivind Olsen i Bewi) ser i kamera inne på en fabrikk

Nyhet: Ringmur type RA

I løpet av sommeren vil Jackon Ringmur RA-blokk bli tilgjengelig for levering, men den har allerede fått mye oppmerksomhet på ulike messer i løpet av våren.

Dette er en ny variant av de eksisterende ringmurselementene deres, som er utviklet etter nye anbefalinger fra SINTEF for plassering av radonsperre.

– Frem til nå har praksisen vært å legge radonsperren mellom isolasjonslagene og brette den over ringmuren. Dersom det regner i byggeperioden kan fukt bli fanget i isolasjonssjiktet mellom radonsperren og betongplaten. Den nye anbefalingen om å plassere sperren over isolasjonen synes vi derfor er veldig god, sier utviklingssjef Eivind Olsen i BEWI Insulation.

Han forteller at produktet kan brukes på mange typer nybygg, men boliger der det settes krav til radonsikring vil stå for den største andelen.

I stedet for at du må brette, kutte og manuelt tilpasse radonsperren ved montering, har Jackon Ringmur type RA et eget spor i innervangen. Slik kan radonsperren føres gjennom elementet og støpes inn i betongkjernen. 

Denne nyvinningen gjør montering av radonsperre raskt og enkelt.

Hvor mye trenger jeg?

Jackon har markedets største sortiment for ringmur, og deres system leveres med hjørneløsninger, elementlåser og fugemasse.

Et eget nettbasert beregningsprogram regner raskt ut materialmengder og tilbehør.

Radonsikring er viktig

Konsentrasjonen av radon i norske hus er blant de høyeste i verden, og en av ti nordmenn bor i hus med for høyt radonnivå, ifølge Statens strålevern. Dette er noe alle byggmestere og øvrige fagfolk bør være klar over i prosjekteringen av nye boliger, eller ved renovering av eksisterende.

Hvis de lokale grunnforholdene tilsier at grep bør tas for å sikre boligprosjektet mot helseskadelige radonkonsentrasjoner, kan du som fagperson være trygg på at alle radonmembraner Byggtorget fører fra BMI er utviklet for norske forhold og godkjent av SINTEF Byggforsk.

BMI garanterer også at deres radonmembraner er fremstilt av miljøvennlige materialer, og inneholder ingen flyktige bestanddeler eller myknere som kan utvaskes og forurense omgivelsene.

Husk at våre fagfolk hos Byggtorget har god kunnskap om lokale forhold, spør oss gjerne om du ønsker veiledning rundt valg av produkter og løsninger.

Ringmur av resirkulert plast

Mann i caps og blå t-skjorte monterer Vartdal ringmur

Vartdal Ringmur Loop blir laget av råstoffet Styropor Ccycled. For å fremstille Styropor Ccycled, blir fossil råvare byttet ut med pyrolyseolje laget av plastavfall. Foto: Vartdal

Byggebransjen er en av de største næringene i Norge. Totalt bidrar bransjen, direkte og indirekte, til rundt 15 prosent av de samlede klimagassutslippene, noe som betyr et utslipp av i overkant av 2 millioner tonn CO2 årlig.

Skal vi klare målet om utslippsfrie byggeplasser innen 2030, er det viktig å ta mer bærekraftige valg der det finnes løsninger for dette. Et av disse alternativene er Vartdal Ringmur Loop.

Bruker du denne ringmuren bidrar du til at plast som ellers hadde blitt sendt til forbrenning, får nytt liv som fundament i ditt neste boligprosjekt. Vartdal Ringmur Loop lages nemlig av råstoff fremstilt av 100 prosent resirkulert plast.

Elementene har ferdigbehandlet overflate og tosidig isolering. Ringmurselementet er tilpasset yttervegger som er 148-198 mm tykke, og er utformet slik at den innvendige gulvløsningen kan utføres enkelt og samtidig fungere som en fullgod isolasjonsløsning.

– Vartdal Biopor® Hvit og Grå er de nyeste produktene våre i denne serien. Her kan kunden velge mellom hvite og grå isolasjonsplater med identiske egenskaper som vanlig hvit og grå EPS, forteller markeds- og innkjøpssjef Mounir El’Mourabit i Vartdal Plast.

Den store og avgjørende forskjellen ligger i råvaren som er brukt for å produsere EPS-råstoffet som brukes. Her er 100 prosent fossil råvare erstattet med biogass eller bionafta. Dette fører til at klimabelastningen i produksjonsfasen A1-A3 i EPD blir redusert med hele 94 prosent.

Enkelt med ringmur til garasje

Vartdal Ringmur av VRG-elementer er perfekt hvis dere for eksempel skal bygge isolert garasje. Dette er en mye brukt løsning av profesjonelle entreprenører, der elementene har en unik kombinasjon av forskaling, isolasjon og ferdig pusset utvendig overflate.

Når det skal bygges garasje, kan du også bruke Vartdal Garasjeelement. Disse leveres som en pakke som kan tilpasses alle typer garasjer. Mur og plate støpes i samme prosess, og søyleutformingen reduserer betongforbruket. Ferdig med fibersementplate utvendig og innvendig.

Bildene under viser såle og mur til garasje bygget med Vartdal Ringmur. Foto:: Vartdal Plast

støpt grunnmur og såle til garasje som skal bygges foran et husstøpt grunnmur og såle til garasje som skal bygges foran et hus
støpt grunnmur og såle til garasje som skal bygges foran et husstøpt grunnmur og såle til garasje som skal bygges foran et hus
skisse av hvordan Glava grunnmur blir som en del av bygningskonstruksjonenskisse av hvordan Glava grunnmur blir som en del av bygningskonstruksjonen

Bildet over viser Glava Ringmur i konstruksjon. Illustrasjon: Glava

Flere gode ringmursystemer

Med Glava Ringmur-system får du isolering, forskaling og fasade i et og samme produkt. Systemet har kort monteringstid og kan enkelt håndteres av én person.

Disse ringmurselementene er skåret i 45 grader i endene, noe som gjør at du kun forholder deg til ett element for hele muren, i tillegg til utvendige og innvendige hjørner.

Elementene låses sammen ved hjelp av et solid låsestavsystem. Sammen med Glava Såleblokk kan ringmurselementet brukes på nærmest alle grunnforhold, og er en arbeidsbesparende og teknisk fullverdig måte å sette opp grunnmur på.

Visste du at…

Ringmurselementene til Glava også er en effektiv kuldebrobryter? Det er ikke kontakt mellom betongen i selve ringmuren og betonggulvet.

Konstruksjoner hvor ringmur og gulv av betong er støpt i ett, vil gi et betydelig varmetap. Dette fordi varmen ledes ut i ringmuren, der varmen forsvinner til omgivelsene gjennom en mye større overflate. 

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!