Byggtorget logoByggtorget logo
Bostik PRO vanntettingssystem som festes til vegg av mann med hansker.Bostik PRO vanntettingssystem som festes til vegg av mann med hansker.
Bostik PRO vanntettingssystem som festes til vegg av mann med hansker.Bostik PRO vanntettingssystem som festes til vegg av mann med hansker.

Bærekraftig bygging av bad med smartere prosjektering

Både råvarer, produksjonsmetode og forventet levetid på materialene er med på å påvirke det totale miljøavtrykket i et byggeprosjekt. Her er tips til miljøvennlige hensyn man kan ta i byggingen av baderommet.

I Byggtorgets over 100 byggevarehus står lokale fagfolk alltid klare for å bistå med sin ekspertise på alt fra produkter til byggemetoder og gjeldende regelverk og sertifiseringer.

Vi kan også bistå med energirådgivning, energiberegning, energidokumentasjon, energiattest og energimerking av ditt prosjekt, gjennom tjenester levert av Mestergruppen Arkitekter.

Skal du prosjektere eller jobbe på et prosjekt som skal miljøsertifiseres etter BREEAM-NOR? Eller ønsker du bare å benytte deg av muligheten til å ta mer bærekraftige valg i ulike byggeprosjekter du jobber med?

Her har vi samlet et knippe gode tips til deg som står foran et større baderomsprosjekt:

Miljøvennlige membranplater

Litex membranplater i produksjon.Litex membranplater i produksjon.
Hvitt baderom med Litex-plater, badekar og dusj.Hvitt baderom med Litex-plater, badekar og dusj.

Bilder over: Litex membranplater produseres lokalt i Sandefjord, noe som reduserer miljøpåvirkningen betydelig. Råvarene kommer fra Norge og Norden, og korte transportavstander minimerer karbonfotavtrykket. Foto: Litex

Vi vet at tid er penger for profesjonelle håndverkere. Redusert tidsbruk er en av de store fordelene med Litex og deres innovative membransystemer.

I juni 2023 fikk Litex membranplater EPD-godkjenning, som bekrefter en levetid på minimum 60 år. Ved å velge Litex, bidrar du dermed til å tjene poeng for bærekraftig bygging i de prosjektene der BREEAM-NOR miljøsertifisering er et mål eller krav.

Litex jobber kontinuerlig for å finne de mest miljøvennlige løsningene for sine produkter, både når det gjelder råvarer og produksjon. Deres plater er sertifisert i henhold til den internasjonale standarden for miljøstyring – ISO 14001.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Rask og effektiv byggeprosess

Litex membranplater gir deg en trygg og effektiv tilnærming til membranarbeid. Med deres brukervennlige design og vekt på kun 1,8 kilo, reduseres byggetiden drastisk.

Med en tradisjonell løsning med våtromsplate eller gips, starter membranarbeidet når platene er på veggen. Velger du i stedet Litex membranplater, slipper dere å bruke smøremembran. Når membranplatene er montert opp, er du allerede ferdig med membransjiktet med all dokumentasjon på plass.

Få det helt tett

Bostik PRO vanntettingssystem er et foliesystem som er godkjent i henhold til EU-normen ETAG-022 og SINTEF TG 2339.

Det er utviklet for profesjonelle håndverkere, og inneholder få komponenter. Det gjør Bostik sitt vanntettingssystem til tidsbesparende og svært enkle produkter å jobbe med.

Med Tettesjiktfolie Pro LX får du en godkjent folie med god sprekkoverbyggende og deformasjonsopptakende evne, mens tettesjiktremse LX og tettesjikthjørne sørger for sikker og damptett forsegling av skjøter og vinkler. Systemet inneholder også rørmansjetter og selvklebende slukmansjett.

Til montering bruker du limet Foiltac 1C, som er et miljøvennlig 1-komponentslim i laveste utslippsklasse (EC1+).

Mer bærekraftige gulvløsninger

I valg av gulv finnes det også mer bærekraftige løsninger enn tradisjonelle baderomsfliser. Et vinylgulv kan for eksempel resirkuleres flere ganger uten å miste sine tekniske egenskaper, og er mindre ressurskrevende å transportere.

Med et vinylgulv på badet kan kunden fortsatt få utseendet til et tradisjonelt flisgulv – eller noe helt annet.

Hurtigherdende avrettingsmasse

Uavhengig av om kunden velger fliser, gulvbelegg eller en annen løsning, er avretting av gulvet viktig.

Før gulvet skal avrettes er det viktig å prime med for eksempel Scan MT primer, både på sugende og ikke-sugende underlag. Deretter kan du bruke Scan Multiflyt, en fiberbasert, hurtigherdende avrettingsmasse som tåler gangtrafikk etter 1-3 timer.

Scan baderomsstøp er en hurtigherdende støp til lagtykkelser fra 2-8 cm. Bruk gjerne denne til å lage fall mot sluk. Herdetiden er på 18 timer dersom du skal legge flis oppå, eller 24 timer for tette belegg og membran.

Støping med Scan Mørtel

Sørg for god ventilasjon

På et bad er det ekstra viktig med god ventilasjon. Ved rehabilitering av eksisterende bad må man sikre at eksisterende ventilasjon opprettholdes eller forbedres. I nybygg kobles badet på den balanserte ventilasjonen i resten av bygningen. Med balansert ventilasjon sparer man energi ved at opp til 85% av varmen i ventilasjonsluften gjenvinnes.

Flexit er Norges ledende produsent og leverandør av ventilasjonssystemer, og tilbyr energieffektive produkter tilpasset et nordisk klima. Boligaggregatene i Nordic-serien og UNI 4 og K2.1 er blant produktene som er oppført i databasen for byggevarer og kan brukes i svanemerkede bygg.

Hvit og minimalistisk vifte i hvitt, flislagt bad.Hvit og minimalistisk vifte i hvitt, flislagt bad.
Nærbilde av svart baderomsvifte på svart vegg.Nærbilde av svart baderomsvifte på svart vegg.

Bilder over: Flexit Pro 7 kommer i fargene matt sort, i tillegg til klassisk hvit. Foto: Flexit

Markedets beste baderomsvifte?

Den populære baderomsviften Flexit Pro 7 er blant markedets beste baderomsvifter, med integrert automatisk fuktighetssensor, bevegelsessensor, timer og termostat.

Den er svært stillegående, energieffektiv og har høy kapasitet. Med avtagbar front er det også enkelt å rengjøre både vifte og kanal.

For sluttkunden er ofte detaljene viktige. Både baderomsviften og alle øvrige ventiler og rister til badet fås derfor også i trendfargen matt sort, i tillegg til klassisk hvit.

Mer miljøvennlig med baderomsplater

Å velge det mest klimavennlige alternativet pleier gjerne også å være det dyreste. Slik trenger det imidlertid ikke å være på badet.

Bygger du med Fibo veggsystem koster det betydelig mindre enn flis når du regner med både materialer og arbeidstimer. I tillegg vil et bad bygget med Fibo gi over 40 prosent lavere CO2-utslipp sammenlignet med snittet for et flislagt bad.

Det kommer frem i en rapport bestilt av Fibo fra rådgivningsfirmaet Asplan Viak, der det er tatt høyde for produktenes totale CO2-avtrykk, fra produksjon, transport og installasjon og helt til produktet er brutt ned og har gått tilbake til naturen.

Norske Fibo har som prinsipp å følge FNs bærekraftsmål i alle ledd – også når det gjelder valg av råvarer. Derfor er miljøsertifisert, fornybart trevirke den viktigste byggeklossen i Fibos veggsystem.

Deres veggsystem har 15 års garanti og en angitt levetid på minst 20 år. Monteringen går også opptil fem ganger raskere enn å legge flis.

Les også: Montering av Fibo baderomsplater

Baderomsplater med terrazzodekor og fiskebeinsmønster.Baderomsplater med terrazzodekor og fiskebeinsmønster.
Veggplate med marmordekor med blank overflate.Veggplate med marmordekor med blank overflate.
Smokey Blue veggplate fra Fibo på bad med to servanter.Smokey Blue veggplate fra Fibo på bad med to servanter.

Bilder over: Her ser du 4001 Terrazzo Light, 3487 Bright Marble og 5230 Smokey Blue, alle fra Fibo. Foto: Fibo

Dette er trendy på badet nå

Stadig flere ønsker å eksperimentere med mer spennende former og materialvalg.

Buer eller rillede fronter på baderomsinnredningen er populært. Er sluttkunden opptatt av et moderne uttrykk, kan du foreslå å mikse inn art deco-inspirerte elementer. Dette er en trend som er spådd å øke i popularitet i tiden fremover.

Ved å blande matte og blanke overflater kan man også skape fine kontraster.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!