Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Enklere å montere vindsperren riktig

Med nye utgaver av de klassiske asfaltplatene blir det enda enklere å montere vindsperre på riktig måte. Det gir en mer effektiv arbeidsdag.

De fleste snekkere kjenner til asfaltplater, som har blitt brukt til å isolere og holde vinden ute fra norske hus i over 50 år. For noen år siden endret de navn til Vindtett og nå har det også kommet en serie tykkere plater som går under navnet Vindtett Plus. I tillegg til å være tykkere, kan de også leveres med og uten fals. Bygger du med plater som har fals er monteringen enda lettere enn før.

Fals som gir bedre skjøter og mindre arbeid

At monteringen blir enklere henger sammen med at Hunton har gjort en viktig del av jobben for deg. Som du kanskje kjenner til, skal ikke platene settes helt inntil hverandre når de monteres, men ha en avstand på 2-3 mm. Dette mellomrommet er viktig for at platene skal kunne bevege seg i takt med endringer i luftfuktighet og temperatur. Er det ikke nok plass til at platene kan utvide seg er det risiko for at det oppstår buler på veggen. Erfaringen til Hunton er imidlertid at kravet om 2-3 mm avstand ikke alltid overholdes.

På Vindtett Plus med fals har de derfor valgt å legge inn et mellomrom på baksiden av platene. Du trenger med andre ord ikke passe på avstanden selv. Det er også et par andre grunner til at Vindtett Plus med fals er enklere og raskere å montere enn standard Vindtett-plater. For det første er antallet innfestingspunkter i skjøten redusert slik at du bruker mindre tid på å feste platene. For det andre kan Vindtett Plus med fals brukes på varierende stenderbredde og er godkjent som vindavstiving på stendere ned til 36 mm.

Slik jobber du med plater uten fals

Med plater uten fals er avstanden like viktig, men du må passe på det selv. For å gjøre det enkelt kan du montere første plate i lodd og sette to stk. 2,5 eller 2,8 mm spiker midt i neste stender – én oppe og én nede. Når du skyver neste plate inntil spikerne er du sikker på at avstanden er ivaretatt. Dette er også et godt tips dersom du jobber alene.

Bilde: Sett 2,5 eller 2,8 mm tykke spiker midt i stenderen, så holder du enkelt korrekt avstand mellom plater uten fals. (Foto: Hunton)

Glemmer du avstanden kan du få praktiske problemer på lange vegger, ganske enkelt fordi du får mindre og mindre plass til å feste platene på stenderne jo lenger bort på veggen du kommer. Det kan ofte være smart å starte monteringen midt på en vegg og jobbe seg utover til sidene i stedet for å starte i et hjørne.

Sjekk platene og les monteringsanvisningen

Et annet viktig poeng er å huske at vindtettingen ligger i belegget på platene. Derfor bør du sjekke etter rifter, hull og hakk. Finner du slike skader, bør de primes og tapes før du går videre med å med å kle igjen veggen.

Vi anbefaler ellers at du alltid leser og følger monteringsanvisningen da dette gir uttrykk for leverandørens anbefalinger og beste praksis for monteringen. Her finner du alltid de mest oppdaterte rådene til hvordan platene bør monteres.

Du er selvsagt også hjertelig velkommen til oss i Byggtorget dersom du har spørsmål.