Byggtorget logoByggtorget logo
Benkeplate i stein med skjærebrett i tre med grønnsaker på.Benkeplate i stein med skjærebrett i tre med grønnsaker på.
Benkeplate i stein med skjærebrett i tre med grønnsaker på.Benkeplate i stein med skjærebrett i tre med grønnsaker på.

Benkeplater i tre, stein og stål – hva er best?

Trenger du ny benkeplate til kjøkkenet? Her gir vi deg en oversikt over fordeler og ulemper med de sju vanligste materialene du kan velge til din nye benkeplate.

Det finnes et stort utvalg ulike benkeplater. I flere av våre byggevarehus møter du dyktige kjøkkenkonsulenter som kan hjelpe deg å velge den benkeplaten som passer deg og ditt kjøkken best.

Les også: Nytt kjøkken? Se alle tips og produkter her

Få nytt kjøkken hos Byggtorget

Våre lokale fagfolk hjelper deg med å finne de beste løsningene for kjøkkenet, enten det er snakk om planløsning, stil, farger eller funksjonalitet.

Dette er noen av våre merkevarer:

  • Kjøkken: Drømmekjøkkenet, JKE og Sigdal
  • Hvitevarer: Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta
  • Tilbehør: Nibu og Fibo

(utvalget vil variere, og ikke alle Byggtorget har egen kjøkkenavdeling.)

Husk at hos oss får du også hjelp til gulv, vegger og tak – det komplette kjøkken kjøper du hos Byggtorget.

Her får du en liste over ulike fordeler og ulemper med de mest kjente variantene av benkeplate til kjøkken:

Eik benkeplate med kjevle og paiform på.Eik benkeplate med kjevle og paiform på.
Mørk eik benkeplate på kjøkkenøy.Mørk eik benkeplate på kjøkkenøy.

Bilder over: Bruk benkeplate i eik eller annet treverk for å gi sjarm og varme til kjøkkenet. Foto: Sigdal & Drømmekjøkkenet

Eik benkeplate

En benkeplate i heltre eik passer godt i et klassisk og landlig kjøkken, og tilfører varme til stramme moderne kjøkken. Eik er en hard tresort som passer godt som benkeplate ettersom den ikke ripes like lett som andre tresorter, som for eksempel bøk.

Les også: 11 tips til et landlig kjøkken

Ulempen med benkeplater i heltre er at de må overflatebehandles fra tid til annen, men på den andre siden er fordelen med treverk at den også kan pusses ned dersom du skulle på stygge merker i benkeplaten.

Benkeplater i heltre får du også i andre tresorter, slik at du finner en som passer ditt kjøkken.

Benkeplate i stein sett ovenfra på kjøkkenøy med kyllingmiddag servert i ildfast form.Benkeplate i stein sett ovenfra på kjøkkenøy med kyllingmiddag servert i ildfast form.
Åpent kjøkken med kjøkkenøy kledd med benkeplate i stein.Åpent kjøkken med kjøkkenøy kledd med benkeplate i stein.

Bilder over: Er du ute etter en unik og eksklusiv benkeplate bør du gå for stein. Foto: Drømmekjøkkenet

Benkeplate i stein

En benkeplate i stein passer til alle kjøkken og gir en eksklusiv følelse til rommet. Har du først hatt en benkeplate i stein, er det gjerne vanskelig å skulle velge noe annet.

Stein er benkeplaten for deg som ønsker en slitesterk benkeplate, som krever lite vedlikehold og tåler høy varme. I tillegg er stein hygienisk og regnes som et bærekraftig materiale ettersom det er holdbart og tidløst.

Det viktigste når du skal velge en benkeplate i stein, er å være oppmerksom på om du velger en hard eller myk stein. Mykere steintyper bør nemlig behandles med beskyttende produkter som er tilpasset steinen du velger. Naturstein er et eksempel på en hard stein, mens marmor er en mykere steintype. Andre populære steintyper er for eksempel betong, granitt, kvartsitt, marmor og norsk larvikitt.

Tips! Ønsker du alternativer til stein kan du sjekke ut keramikk og dekton. De har begge gode egenskaper for en benkeplate til kjøkkenet, og gir samtidig den samme følelsen som stein gjør.

Benkeplate i kompositt med skåler på fylt med ingredienser.

Bilde: Kompositt er en steinplate som tåler mye og er ripebestandig. Foto: Sigdal

Benkeplate i kompositt

Kompositt er en robust steinplate laget av steinmel, knust naturstein, som er blandet med farge og bindemiddel. Den gir deg større valgmuligheter når det kommer til farger enn en benkeplate i naturstein, er ripebestandig og har en overflate som er helt lukket. Dette gjør at fett og annet ikke kan sette flekker.

Kompositt tåler også mer varme enn naturstein, og trenger ikke mer vedlikehold enn vanlig rengjøring. Styr likevel unna veldig basiske og sure vaskemidler.

Benkeplate i marmor i svart kjøkken med messing servant og blandebatteri.Benkeplate i marmor i svart kjøkken med messing servant og blandebatteri.
Benkeplate marmor i lyst kjøkken med eikefronter.Benkeplate marmor i lyst kjøkken med eikefronter.

Bilder over: Marmor fungerer like godt i lyse som mørke kjøkken. Foto: Drømmekjøkkenet

Benkeplate i marmor

Marmor er en vakker benkeplate som mange drømmer om på kjøkkenet. Det er en stein som kommer i flere farger, og passer like godt i moderne som klassiske kjøkken.

Les også: Inspirasjon til et moderne kjøkken

Fordelen med marmor er at hver stein er unik, så ingen vil ha samme fargespill, revner og åretegninger som din benkeplate. I tillegg har marmor antibakterielle egenskaper, er perfekt til baking på grunn av den kalde overflaten og den er lett å holde ren.

Ulempen med marmor er at steinen er svært porøs, riper lett og fargesterk mat og væske kan sette flekker. Den tåler heller ikke syre.

Grå laminat benkeplate og koketopp med kjele på i kjøkken med fronter i eik.

Bilde: Benkeplater i laminat holder seg fine år etter år. Foto: Sigdal

Kompaktlaminat benkeplate

En benkeplate i laminat er et økonomisk valg som kommer i mange farger og design – fra ensfargede benkeplater til imitasjoner av stein og treverk. Kompaktlaminat er en populær laminattype, den er fremstilt av papir og lim som presses sammen, i motsetning til laminat som har en sponplate-kjerne.

Kompaktlaminat er slitesterkt og tynnere enn andre typer laminat, en moderne benkeplate til rimeligere penge. Den største fordelen med laminat er at det ikke trenger noe annet vedlikehold enn vanlig rengjøring.

Svart kjøkken med svart terrazzo benkeplate.

Bilde: Du får terrazzo benkeplate med både store og små mønstre. Foto: Fibo

Terrazzo benkeplate

Terrazzo er benkeplate laget av glass eller granitt som støpes i betong. Du får også benkeplater i laminat med terrazzo. Den kan ha både små og store mønster, og kommer i mange fargevarianter.

Går du for ekte terrazzo er det viktig å merke seg at terrazzo har en porøs overflate, som i likhet med marmor ikke tåler syre, og det kan raskt bli flekker.

Benkeplate i stål på grønt kjøkken med kasseroller og brett med grønnsaker på kjøkkenbenken.Benkeplate i stål på grønt kjøkken med kasseroller og brett med grønnsaker på kjøkkenbenken.
Grønt kjøkken med kjøkkenvifte og benkeplate i stål.Grønt kjøkken med kjøkkenvifte og benkeplate i stål.

Bilder over: Benkeplate i stål fungerer godt i et moderne grønt kjøkken, og passer også godt dersom du har en mer industriell stil hjemme. Foto: Drømmekjøkkenet

Benkeplate i stål

Stål er en svært praktisk benkeplate til kjøkkenet, den er hygienisk og lett å holde ren. Den passer godt til et moderne eller industrielt kjøkken, og er en benkeplate som tåler mye. Benkeplaten tåler både høye og lave temperaturer.

Stål får etterhvert også en naturlig patina, og bruksmerker gjør den finere med årene. Det er en benkeplate som ikke eldes.

Hvordan velge benkeplate?

Før du velger benkeplate bør du tenke over hvilke egenskaper som er viktige for deg, og hvordan du bruker kjøkkenet ditt. Tenk også over om du er villig til å gå på kompromiss med deg selv når det gjelder utseende og ekte naturmaterialer versus imitasjoner.

Spør gjerne en av våre kjøkkenkonsulenter om råd neste gang du er innom ditt lokale byggevarehus dersom du er usikker.

Vi tegner ditt kjøkken

Våre erfarne kjøkkenkonsulenter hjelper deg trygt gjennom hele prosessen: Fra inspirasjon, drøm og idé, via planlegging og tegninger – til bestilling og montering av ditt nye kjøkken.

Det er kun utvalgte varehus hos Byggtorget som har egen kjøkkenavdeling. Utvalget av merkevarer og leverandører vil også variere fra sted til sted.

I bestillingsskjemaet vises kun butikker som tilbyr tegnetime per i dag.