Byggtorget logoByggtorget logo
Åpen kjøkkenløsning med kjøkkenøy og utgang til terrasse.Åpen kjøkkenløsning med kjøkkenøy og utgang til terrasse.
Åpen kjøkkenløsning med kjøkkenøy og utgang til terrasse.Åpen kjøkkenløsning med kjøkkenøy og utgang til terrasse.

Åpen kjøkkenløsning eller ikke? Dette mener ekspertene

Åpen kjøkkenløsning er for mange å regne som den nye standarden på kjøkkenet. Her gir våre kjøkkeneksperter deg gode tips til hvordan du velger den beste løsningen.

Kjøkkenøya er blitt et samlingspunkt i hjemmet, samtidig som den gir den store fordelen ved at man kan jobbe fra alle sidene av benkeplaten.

– En åpen kjøkkenløsning er sosialt, du står aldri alene på kjøkkenet når du lager mat. En kunde sa til meg at hun oftere fikk hjelp på kjøkkenet etter at det ble en del av stua. Kjøkkenet blir husets hjerte i navnets rette forstand, forteller Therese Victoria Jøsok, kjøkkenkonsulent hos Byggtorget Herøy.

En åpen kjøkkenløsning er også praktisk ved at du kan holde oversikt mens barna leker i stua. Du kan også ta del i middagsselskap – uavhengig om middagen er på bordet når gjestene kommer eller ikke.

Les også: 5 ting du må tenke på før du velger nytt kjøkken

– Du får følelsen av mer plass når en vegg forsvinner, da blir det luftigere og lys fra vinduene strømmer inn i rommet. Åpen kjøkkenløsning kan også gi plass til kjøkkenøya du alltid har drømt om, tipser Therese.

Åpen kjøkkenløsning med peis og spisebord i moderne hjem.Åpen kjøkkenløsning med peis og spisebord i moderne hjem.
Kvinne som sitter ved skrivebord i rom med åpen kjøkkenløsning.Kvinne som sitter ved skrivebord i rom med åpen kjøkkenløsning.

Bilder over: Åpen løsning på kjøkkenet både praktisk og sosialt. Foto: Sigdal

Ulemper med åpen kjøkkenløsning

Grensen mellom kjøkkenet og oppholdsrom er på vei til å forsvinne. Det som tidligere ble regnet som ulemper – støy og matlukt, er ikke lenger å regne som et problem fordi dagens hvitevarer er blitt svært stillegående og ventilatorene er mer effektive. En ulempe kommer du likevel ikke unna:

– Åpen kjøkkenløsning passer kanskje ikke for deg som bruker hele kjøkkenet under matlaging, roter med kopper og kar og har alt mulig fremme på benken. Det er vanskelig å endre vaner hvis du alltid har gjort det slik, og da er alt rotet lite pent å se på fra stua, mener Vibecke Caspari Nord, interiørarkitekt og retaildesigner hos Byggtorget.

Vi tegner ditt kjøkken

Våre erfarne kjøkkenkonsulenter hjelper deg trygt gjennom hele prosessen: Fra inspirasjon, drøm og idé, via planlegging og tegninger – til bestilling og montering av ditt nye kjøkken.

Det er kun utvalgte varehus hos Byggtorget som har egen kjøkkenavdeling. Utvalget av merkevarer og leverandører vil også variere fra sted til sted.

I bestillingsskjemaet vises kun butikker som tilbyr tegnetime per i dag.

Åpen løsning i stort og lite kjøkken

Når du skal velge kjøkken må du ta hensyn til størrelsen på rommet. Har du en åpen kjøkkenløsning i et lite kjøkken, vil samme farge på kjøkken og vegg gi en romsligere følelse. Fargen kan være både lys og mørk.

– Hvis du velger en mørk farge på kjøkkenskapene, kan man male veggene i en litt lysere tone av samme farge for å sikre luft og lys i rommet,foreslår Helle Fyllgraf, markedsdirektør hos kjøkkenleverandøren JKE Design.

I et større kjøkken er det populært å velge en malt farge sammen med treverk eller linoleum.

– Ved å kombinere materialer får du et mer personlig kjøkken. Det holder også ofte lenger, ettersom du kanskje ikke går like fort lei valget som med en enkelt farge, påpeker Helle.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Kjøkken med kjøkkenøy med mørkt steinplate.Kjøkken med kjøkkenøy med mørkt steinplate.
Åpen kjøkkenløsning med kjøkkenøy i farge.Åpen kjøkkenløsning med kjøkkenøy i farge.

Bilder over: Kjøkkenøy gir både mer arbeidsflate og oppbevaring, og fungerer også som spiseplass. Foto: Drømmekjøkkenet & JKE Design

Kjøkken med kjøkkenøy

Kjøkkenøya gir mange ekstra muligheter. Du får mer bordplass og benkeplass, i tillegg til ekstra oppbevaring. Den har plass til kjøkkenvask, platetopp, eller mindre kjøleskap eller kjøleskuffer.

Den er også å regne som et eget møbel. Du kan velge en farge som skiller seg ut, eller for eksempel kle den med en mønstret stein eller treverk.

Les også: Smarte kjøkkenløsninger i våtsonen

– Tenk på materialbruken, at dette henger fint sammen med resten av rommet. Tegn en øy med god nok dybde til å brukes som spiseplass i hverdagen, dersom du har plass til det. Øya blir en god romdeler, men allikevel en del av helheten, sier interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord.

Kjøkkenøy som utekjøkken

Tips! En flyttbar kjøkkenøy gir deg ekstra fleksibilitet, noe som er et smart tips til mindre kjøkken og på hytta.

Har du verandadører plassert i nærheten av kjøkkenet, kan du for eksempel også bruke den flyttbare kjøkkenøya som utekjøkken om sommeren.

God plass til oppbevaring

Et kjøkken krever god planlegging, uansett om du velger åpen løsning eller ikke.

God plassutnyttelse er spesielt viktig på mindre kjøkken. Se etter uutnyttet plass, som i sokkel eller over overskapene. Med en sokkelskuff kan du utnytte plassen helt ned til gulvet.

– Når man tegner åpne løsninger, er det lurt å tenke på godt med oppbevaring for å unngå å ha mye stående på benken. Alt vil være synlig fra stuen, minner Vibecke om.

Kjøkken med pocket-dører på høyskap.

Bilde: Få et usynlig kjøkken med heldekkende dører. Foto: Drømmekjøkkenet

Høyskap på hel vegg

Med en åpen kjøkkenløsning kan du også velge å ha hele bakveggen av kjøkkenet dekket med høyskap.

Da får du godt med oppbevaring, og du kan få et sømløst utseende med fronter i samme farge som resten av rommet og integrerte hvitevarer, eller du kan skjule det hele med pocketdører for et såkalt usynlig kjøkken.

Siemens hvitevarer i åpen kjøkkenløsning.Siemens hvitevarer i åpen kjøkkenløsning.
Electrolux ComboHob benkeventilator på kjøkkenøy i åpen kjøkkenløsning.Electrolux ComboHob benkeventilator på kjøkkenøy i åpen kjøkkenløsning.

Bilder over: Velg stillegående hvitevarer til et kjøkken med åpen løsning. Foto: Siemens

Hvitevarer og kjøkkenventilator med lite støy

Når du skal velge hvitevarer og kjøkkenventilator til en åpen kjøkkenløsning kan det være lurt å se på antall dB (desibel), altså hvor mye støy hvitevarene lager. En oppvaskmaskin regnes for å være stillegående fra 40 dB og nedover.

Sjekk også ut hvitevarer med flere funksjoner, som kombiovn, og husk at du også får både kjøleskap og oppvaskmaskin i forskjellige bredder.

Når det gjelder kjøkkenvifte er det også flere faktorer som spiller inn, som utseende. Vil du ha en synlig kjøkkenhette, innebygd ventilator eller koketopp med integrert ventilator?

Les også: Velg riktig kjøkkenvifte

– Til kjøkkenøy ville jeg prøvd å unngå ventilator nedhengt fra taket, sier interiørarkitekt Vibecke.

En koketopp med integrert ventilator gir et sømløst uttrykk på kjøkkenøya, men du kan også gå for en takmontert kjøkkenvifte eller en fritthengende vifte med stilig design.

Vi tegner ditt kjøkken

Våre erfarne kjøkkenkonsulenter hjelper deg trygt gjennom hele prosessen: Fra inspirasjon, drøm og idé, via planlegging og tegninger – til bestilling og montering av ditt nye kjøkken.

Det er kun utvalgte varehus hos Byggtorget som har egen kjøkkenavdeling. Utvalget av merkevarer og leverandører vil også variere fra sted til sted.

I bestillingsskjemaet vises kun butikker som tilbyr tegnetime per i dag.

Få nytt kjøkken hos Byggtorget

Våre lokale fagfolk hjelper deg med å finne de beste løsningene for kjøkkenet, enten det er snakk om planløsning, stil, farger eller funksjonalitet.

Dette er noen av våre merkevarer:

  • Kjøkken: Drømmekjøkkenet, JKE og Sigdal
  • Hvitevarer: Bosch, Siemens, NEFF, Electrolux, AEG og Røroshetta
  • Tilbehør: Nibu og Fibo

(utvalget vil variere, og ikke alle Byggtorget har egen kjøkkenavdeling.)

Husk at hos oss får du også hjelp til gulv, vegger og tak – det komplette kjøkken kjøper du hos Byggtorget.