Gulvekspert Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg i Hole har fulgt tusenvis av kunder på veien til ferdig gulv, og vet hva han snakker om. Her gir han deg fem smarte tips:
1. Legg planen først
Planlegg hvordan du skal løse de litt vanskeligere stedene som døråpninger, en luftekanal som står ut fra veggen, eller den lille kroken innerst i stua. Mål opp rommet og lag en skisse. Se for deg hvordan du skal legge gulvet fra midten av rommet og utover mot de vanskelige stedene. Ta gjerne skissen med deg til oss, så går vi gjennom prosessen sammen.
2. Ha alt klart
Still deg selv spørsmålet: Hva kommer jeg til å trenge for å gjøre jobben helt ferdig?
Les også: Slik blir du kvitt trinnlyd
Unngå å stå med et halvferdig prosjekt og vente på de siste delene. Det gjelder særlig listverk eller spesielle verktøy.

Bilde: Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg gir sine beste gulvtips.
3. Husk akklimatisering
Gulvbordene skal ligge uåpnet i pakken i samme rom som de skal legges i minimum 2-5 døgn. Tre er et levende materiale, som både kan krympe og utvide seg med vekslende luftfuktighet. Lagringen gjør at de tilpasser seg din boligs luftfuktighet og inneklima. Glemmer du det, kan materialene bevege seg etter at gulvet er ferdig lagt. Det kan bli glipper og ujevnheter.
4. Bland gulvbord
I en pakke kan det være flere bord som er relativt like, disse bør ikke legges ved siden av hverandre. Da kan du lett få et ensartet felt i én tone på deler av gulvet. Gulvet blir finere med jevn og naturlig variasjon over hele flaten.
Les også: Nytt gulv? Ikke gjør disse 5 feilene!
Laminatgulv har et lag med trykt dekor i topplaget. Det samme mønsteret dukker opp igjen flere ganger, og to laminatbord med samme mønsterseksjon bør ikke havne ved siden av hverandre. Åpne to-tre pakker, spre dem utover og velg en rekkefølge som gir et så variert uttrykk som mulig.
5. Fjern støvet
Moderne gulvbord er produsert med høy presisjon for å låses til hverandre i nøye tilpassede skjøter. Det er ikke plass til fremmedelementer verken i skjøtene eller under bordene.
Støv er fiende nummer én, og kan skade låsesystemet. Og selv en gjenglemt flis på 3-4 mm under et gulvbord kan forårsake knirking.
Spør gjerne en av våre eksperter om råd neste gang du er innom ditt lokale byggevarehus.