Byggtorget logoByggtorget logo

Kan det blir for kaldt å jobbe ute?

Når kvikksølvet kryper ubehagelig langt under null og vinden tar godt tak i deg, kan det være litt vanskelig å motivere seg for en ny dag med utendørsarbeid.

I de fleste tilfeller går det imidlertid fint så lenge du kler deg godt nok og holder kroppen i bevegelse, men finnes det egentlig noen tilfeller der det faktisk er for kaldt til å jobbe ute?

De som jobber i kystnære strøk, kan trolig skrive under på at tre minusgrader, stiv kuling og snø i lufta oppleves vesentlig røffere enn 15 minusgrader og vindstille i innlandet. Derfor gir ikke noe mening å ha én felles temperaturgrense som bestemmer om det er forsvarlig å jobbe ute eller ikke. Da er det bedre at dere bruker lokalkunnskap og sunn fornuft for å avgjøre hva som er innafor og ikke. Det finnes blant annet en del eksempler på bedrifter som legger ned arbeidet hvis temperaturen sniker seg under 20 minusgrader.

Slik kler du deg riktig

På kalde dager som dette er det svært viktig å kle seg etter 3-lagsprinsippet.

– Det betyr at du skal kle deg lagvis med tynne klær. Det gjør deg varm, samtidig som du beholder bevegeligheten, sier Aleksander Jakobsen hos Byggtorget Lofoten.

Med tykke klær som reduserer bevegeligheten øker nemlig risikoen for at du gjør feil eller at det blir vanskeligere å håndtere verktøy/utstyr på riktig måte.

3-lagsprinsippet gjelder nemlig ikke bare på tur, men også på jobb. Vi spurte Blåkläder om deres beste tips til arbeidsklær i kulda:

Lag 1: Ullundertøy

Bilde: Blåkläder ullundertøy i 100% merinoull finnes til både herre og dame.

Blåkläder har undertøysett til både herre og dame. Disse er produsert i 100 % merinoull, som gir overlegen isolering og har fukttransporterende egenskaper som holder deg varm og tørr. Anbefalt temperatur -5° til -30°C.

Lag 2: Fleece

Bilde: Blåkläder fleecejakke er perfekt som lag nummer to.

Tofarget jakke i antinuppbehandlet fleece-materiale. Funksjoner som to store frontlommer med glidelås, forlenget korsrygg, glidelås foran og på brystlomme med refleksdetaljer.

Perfekt som lag to på ekstra kalde dager.

Lag 3: Skalljakke

Bilde: Blåkläder skalljakke er vind- og vanntett.

Praktisk og bevegelsesvennlig skalljakke i et glatt og mykt stretchmateriale som gir deg høy komfort og økt mobilitet. Jakken er vind- og vanntett med teipede sømmer og er også utstyrt med smart plasserte refleksdetaljer foran, bak, på hetten og erme for økt synlighet. Børstet nettingfôr gir god ventilasjon og membranen i stoffets overflate hindrer fukt fra å komme inn, slik at du kan holde deg tørr hele dagen. Sertifisert i henhold til EN 343.

Pass på verneutstyret

En annen viktig ting å tenke på, gjelder bruk av verneutstyr. Når du har på deg mer klær, er det nemlig ikke sikkert at verneutstyret fungerer like godt. Blant annet risikerer du at lyddempingen på hørselvernet blir dårligere dersom du har en tykk lue på hodet.

Det er også viktig å være klar over at arbeidstøyet er verneutstyr i seg selv ettersom det verner deg mot konsekvensene av kulden. Holder ikke normalt varmt tøy kulden unna, plikter arbeidsgiver å ordne med nødvendig ekstra bekledning som gjør at du faktisk kan holde varmen.

Husk at det ikke er så lett å se at andre fryser, så du må selv ta ansvar for å si ifra. Det er en god investering i egen livskvalitet ettersom konsekvensene av kulde kan gi mange typer helseplager som kan ha langvarige følger.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!