Byggtorget logoByggtorget logo
peispeis
peispeis

Slik får du fyr i peisen

Fyr i peisen gir ikke bare kos og hygge. Det gir varme, sparer strøm og er miljøvennlig. Men å tenne opp i peisen er ikke alltid like enkelt. Med disse opptenningstipsene lærer vi deg en gang for alle hvordan det skal gjøres.

inspirasjon peis

Ingenting er mer irriterende enn at peisen du trodde du hadde fått fyr på slukker. For hvordan skal du egentlig fyre i peisen for å få vedkubbene til å brenne helt ut? Med denne fremgangsmåten vil opptenningen gå som smurt fremover – enkelt og miljøvennlig. Akkurat i tide til fyringssesongen.

Starte fra topp eller bunn?

Du kan velge om du ønsker å starte opptenning fra toppen av bålet, eller fra bunnen. Å starte fra bunnen vil for mange være det logiske, og det vi har blitt lært – flammen stiger jo. Men er du ute etter maksimal varmeeffekt bør du tenne på fra toppen. Det gir mindre sot og aske, og sikrer bedre lufttilførsel.

Slik fyrer du "top down", steg for steg:

  1. Bruk tørr ved og legg 2-3 større vedkubber i bunnen av ovnen
  2. Legg deretter et lag (8-10 pinner) opptenningsved oppå vedkubbene. Husk ca. 1 cm avstand mellom hver pinne for bedre luftsirkulasjon
  3. På toppen av opptenningsveden legger du noen få opptenningsbriketter. Bruk av avispapir lager unødvendig mye aske og sot, og er mer skadelig for miljøet
  4. Sørg for at alle ventiler er åpne, så det blir godt med trekk
  5. Tenn på
  6. Legg en passe stor kubbe på toppen av det hele
  7. Lukk døren

Får du fortsatt ikke fyr, kan du forsøke å ha døren litt på gløtt for å slippe inn mer luft.

Mer miljøvennlig

Et top down-bål vil ta fyr sakte, men sikkert. Dette bidrar til at pipa ikke blir overbelastet, og du unngår utslipp av partikler og gasser. Fordi ilden blir forholdsvis intens brennes disse opp og omdannes heller til god stuevarme.

peistyper