Hvordan få fyr i peisen
Fyr i peisen gir varme, sparer strøm og kos, men å tenne opp i peisen er ikke alltid like enkelt. Med disse opptenningstipsene lærer vi deg hvordan du får fyr i peisen.
En peis er ikke bare en peis. Det er flere valg du kan ta som bidrar til å redusere boligens energiforbruk og påvirke strømkostnadene i positiv retning.
Oppvarming står ifølge SINTEF for opptil 70 prosent av strømforbruket i en bolig. Bytter du fra elektrisk oppvarming til peisovn kan du enkelt redusere boligens strømkostnader.
En ny peis brenner mer effektiv. Du kan faktisk spare inn investeringen på 2-3 år med en ny rentbrennende vedovn. Den vil utnytte rundt 80 prosent av vedkubbene til varme, mens en eldre vedovn bare vil utnytte 40 prosent. Med andre ord får du utnyttet dobbelt så mye av veden.
For best effekt må du velge riktig størrelse. Hvor stor peis du trenger avhenger av størrelsen på rommet og hvor mye varme du trenger der. I tillegg vil et stort brennkammer gi mer varme enn et mindre.
Les også: Slik får du fyr i peisen
En lukket peis er bedre for inneklimaet, samtidig får du bedre effekt av fyringen. En åpen peis vil gi virkningsgrad på 10 til 15 prosent, mens en ny, rentbrennende ovn vil ha nesten full virkningsgrad.
Over ser du: FS 520 FRL og FS 175. Foto: Jøtul
En varmelagrende peis holder på varmen i flere timer, den har lavere vedforbruk og mer miljøvennlig fyring. Kleberstein er en myk naturstein i kjølig grå farge som ser flott ut, samtidig som den har godt med varmeopptak og varmelagring. Den holder på varmen lenge etter at vedkubbene er brent ut. Jøtul FS 175 er et eksempel på en klebersteinsovn, eller du kan velge varmelagrende stein i en hvilken som helst ovn som tilvalg.
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Varme stiger, og derfor kan en vifte plassert på toppen av vedovnen hjelpe deg med å spre varmen i rommet.
Les også: 5 smarte investeringer som gir lavere strømregning
Hvilken type tre du bruker for å fyre kan ha noe å si for effekten. Bjørk gir mer varme enn for eksempel gran og furu, men de to sistnevnte er rimeligere. Husk at vedkubbene skal være tørre for mest effektiv brenning.
Fyr i peisen gir varme, sparer strøm og kos, men å tenne opp i peisen er ikke alltid like enkelt. Med disse opptenningstipsene lærer vi deg hvordan du får fyr i peisen.
Panelovner er en gammel klassiker som aldri går av moten, og det er ikke helt uten grunn. Hans Gravdal hos Byggtorget Hardanger Byggsenter gir oss en enkel oppsummering av fordelene med panelovner:
Med høye strømpriser er vi stadig på jakt etter energieffektive løsninger for å kutte ned på strømforbruket. Her er fem tips til produkter som hjelper deg med strømsparingen.
Selv om vi bor i et land der både smått og stort er regulert i en eller annen type lov eller forskrift, finnes det faktisk ingen formelle krav til den som skal montere et ildsted. I prinsippet kan altså hvem som helst montere en peis eller ovn som skal brukes til å brenne vaskeekte bål midt i stua.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet