Byggtorget logoByggtorget logo

Ytterdører

Inngangspartiet og ytterdøren er husets velkomst og en viktig del av førsteinntrykket. Når du skal velge dør vil både omgivelsene, bruken og arkitektur på boligen være avgjørende. Den skal komplettere husets arkitektur, og med en god konstruksjon være sikker og fungere optimalt i vårt nordiske klima.

Velg riktig ytterdør

Er ytterdøren dårlig isolert, har fuktskader eller slitasje, er det sannsynligvis på tide å bytte. En ny, bedre ytterdør hever isolasjonsverdien, og bidrar dermed til lavere fyringskostnader. Forbedret låssystem, nye hengsler og beslag øker i tillegg innbruddssikkerheten. I tillegg til de rent praktiske funksjonene, hever husets ytterdør boligens standard.

Kvalitetsnivåer på ytterdører

Vi har ytterdører i ulike kvaliteter og isolasjonsevne. Det er en del kvalitetsvariabler som skiller de rimelige fra de dyre ytterdørene. Dørleverandøren BYGG 1 klassifiserer sine ytterdører i tre kategorier; god, bedre og best.

Hva må du tenke på ved valg av ytterdør?

Når du skal velge dør, handler det det først og fremst om ditt behov. Faktorene du bør vektlegge mest er utseende, funksjonalitet, sikkerhet og holdbarhet. Tenk på hvordan inngangspartiet er plassert i forhold til vær og vind, og hva som står i stil til boligen din. Har døren overbygg eller takutstikk som skjermer mot vær og vind, er en dør med standardkvalitet rett valg.

Står døren mer utsatt plassert, anbefales det å gå for et dyrere alternativ. Kompaktlaminat kan velges som tilvalg til alle dører, for de som trenger ekstra god beskyttelse. Dette er spesielt anbefalt for dører utsatt for hard bruk eller ekstreme værforhold langs kysten.

Velg dør som passer til værforholdene der den skal være. Foto: Bygg1

Tverrsnitt av standard ytterdør, forsterket med kompaktlaminat. Foto: Bygg1

Isolasjonsevne

Trekker det fra den gamle ytterdøra di?

Nye ytterdører har langt bedre isolasjonsevne enn gamle dører, med mer isolasjon og bedre pakningssystem. En ytterdør med god isolasjonsevne er først og fremst viktig for å stenge kulda ute, men har også en god effekt med hensyn til miljø og lommebok. Bor du i et eldre hus, er sannsynligheten stor for at du også har en ytterdør med dårlig isolasjonsevne.

De siste årene har det imidlertid kommet strengere og strengere krav for U-verdi på nye dører og vinduer. U-verdien sier noe om hvor god isolasjonsevne ytterdøra har. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjonsevne. En godt isolert ytterdør har en U-verdi på 1,0 eller mindre, og Bygg1 har ytterdører med U-verdi helt ned i 0,57!

Velg dør med god isolasjonsevne. Avbildet er Fjell 07 med U-verdi 0,65 fra BYGG 1. Foto: Bygg1

Design og funksjoner på ytterdøren

En ytterdør som gjør seg bra på en urban funkisvilla kan fremstå helt annerledes på en bolig bygd på 50-tallet. Skal døren forsterke husets arkitektur, skape kontrast med en spesialfarge eller skal den gå i samme stil som huset? Er det hensiktsmessig å benytte glass i døren eller velge en ytterdør med sidefelt for å gi bedre lys og øke romfølelsen? Kanskje har du plass til en dobbel ytterdør? Skal dørlåsen være kodelås eller nøkkellås, og skal døren ha skjulte hengsler?

Inspirasjon

Moderne ytterdør uten glasslister på utsiden, fra serien Forus.

Moderne ytterdør med skjulte hengsler fra serien Forus.

Ytterdør Larvik fra Bygg1 i svart farge

Ytterdør Selje fra Bygg1 i gul

Flott inngangsparti med ytterdørene Tind 06 og Tind 08 med sidefelt i fastkarm

Ytterdør Lillehammer fra Bygg1 i svart

Herskapelig ytterdør av modellen Mandal med sidefelt fra Bygg1

Moderne inngangsparti med tofløya ytterdør Forus 06 i grå farge

Flott inngangsparti med tofløya ytterdør Fjell 04 og langt rørhandtak

Fornebu ytterdør i rød farge med kodelås fra Yale Doorman

Hovdeby med S-1 sidefelt i svart NCS S 9000-N.

Hovdeby med S-1 sidefelt i mørk grå NCS S 7500-N. Arkitekt: Marius Egeland Arkitekter AS

Mandal tofløya i svart. Foto: @borowiak_interior_real_estate

Hovdeby ytterdør i svart. Foto: Eventyrlig Oppussing, sesong 8 Orre.

Arendal tett ytterdør i spesialfarge. Foto: Eventyrlig Oppussing, sesong 8 Vågå