Byggtorget logoByggtorget logo
Isolering av kaldt loftIsolering av kaldt loft
Isolering av kaldt loftIsolering av kaldt loft

Fra etterisolering til større renovering

Etterisolering av loftet er ikke bare et lønnsomt grep i en tid med høye strømkostnader. Med gode råd og hjelp fra deg som håndverker kan det også gi et rimelig tilleggsareal i boligen.

Etter en vinter der gode råd har vært dyre i jakten på billigere strøm, vil aktører i ROT-markedet utover våren sannsynligvis se en økning i antall henvendelser fra huseiere som ønsker hjelp til tilleggsisolering av tak eller etterisolering av loft med mål om å redusere strømutgiftene.

Dette er imidlertid ikke det eneste gode argumentet du som håndverker har i møte med kunder som er usikre på hvilken effekt en slik etterisolering vil ha.

– Økt komfort er også et godt innsalg. Tenk deg hvis du fyrer mye for å klare å holde 20 grader innendørs; med etterisolering og ny dampsperre kan du fyre mindre for å opprettholde en innetemperatur på 22 grader, eksemplifiserer produktsjef Henrik Norland i Glava Isolasjon.

Sjekk dampsperre og lufting

Isolasjon på loft som etterisoleres.

Bilde: Ved etterisolering av loft er det viktig å sjekke at dampsperre er montert riktig og i tilfredsstillende stand, samt at taket har tilstrekkelig med lufting. Illustrasjon: Glava Isolasjon.

Før jobben påbegynnes, er det lurt å spørre huseier om han har noen problemer med taket i dag, er det rått på loftet eller oppstår det istapper? Ved å vise at du har kunnskap om utfordringene rundt dette, skaper du også større trygghet.

Kanskje kan et oppdrag med å etterisolere utvides til også å inkludere innredning av loftsrommet? Da får plutselig kunden et rimelig tilleggsareal i boligen, som kan brukes til oppbevaring eller ekstra oppholdsrom.

– Uansett om jobben begrenser seg til isolering av kaldt loft eller det skal bygges nytt oppholdsrom, er det to viktige punkter du som håndverker må sjekke av på før du skal isolere loft, minner Norland om.

– Må det etableres dampsperre, og er det tilstrekkelig med lufting?

På kalde loft skal dampsperren monteres på undersiden av bjelkelaget. Dersom det mangler dampsperre, kan man legge ny dampsperre utenpå eksisterende kledning i himlingen og montere ny kledning utenpå.

Dette er viktig å huske på

Isolering av kaldt loft

Bilde: Husk at isolasjonen ikke skal presses sammen eller tråkkes på. Bruk gangbord mens du arbeider. Foto: Glava Isolasjon

Hvis det skal legges gulv på loftet, må du unngå damptette plater som spon. Bruk heller rupanel eller bord. Isolasjonen skal ikke trykkes sammen, så det må fores opp med spikerslag som går like høyt som isolasjonen. Er det ikke så høyt under taket fra før av, kan det være et alternativ å bruke Glava Extreme 32 i stedet for standardproduktet Proff 34. Den har en isolasjonsevne i absolutt toppklasse, slik at du kan legge et tynnere isolasjonslag enn de generelle anbefalingene og likevel få god effekt – og noen ekstra cm med takhøyde.

Dersom isolasjonen som ligger der fra før av er intakt og ligger tett, kan du legge et nytt lag direkte over. Det er imidlertid nødvendig å erstatte alt det gamle hvis den er skadet eller tråkket sammen. Sjekk samtidig om dampsperre er riktig montert, og hvilken tilstand det er på denne.

Forsikre deg også om at loftet har lufting langs veggen (raftet) og/eller med ventiler i gavlveggen. Dersom det ikke benyttes raftepapp, må det legges vindtetting over isolasjonen ca én meter inn fra raftet, slik at kald luft ikke trenger inn i isolasjonen.

Hvis det monteres en hanebjelke i forbindelse med innredning av loftet, kan luftingen lages over denne ved at ventiler monteres i gavlveggene. Skal den innvendige kledningen helt opp i mønespissen, må luftelektene føres helt opp i mønet, og luft- ingen må skje ut gjennom yttertaket.

Dersom loftet kun skal etterisoleres og ikke innredes, kan prisvennlige Glava Økonomi 38 også være et gunstig alternativ med tanke på billigere innkjøpskostnader.

– Hvis du skal isolere et kaldt loft med god høyde kan du godt bruke Økonomi 38. Det spiller jo ingen rolle om du må bruke litt ekstra med isolasjon for å oppnå ønsket effekt så lenge det er plass til det, påpeker produktsjef Henrik Norland i Glava Isolasjon.

Både Økonomi 38 og Extreme 32 kan bestilles hos din lokale proffselger i Byggtorget, mens hovedproduktet Proff 34 som en hovedregel er lagerført.

Vil du motta vårt nyhetsbrev Proffnytt?

Proffnytt holder deg oppdatert på nyheter og trender i byggevarebransjen.

Hver utgave inneholder også unike tilbud og faglige oppdateringer, spesielt tilpasset deg som er proff håndverker.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!