Byggtorget logoByggtorget logo
nybygget hytte og anneks ved sjøen, med termofuru som kledningnybygget hytte og anneks ved sjøen, med termofuru som kledning
nybygget hytte og anneks ved sjøen, med termofuru som kledningnybygget hytte og anneks ved sjøen, med termofuru som kledning

Derfor bør du velge termofuru som kledning

Varmebehandlet furu, også kjent som termofuru, er et vedlikeholdsvennlig alternativ til den tradisjonelle kledningen.

Ny kledning kan forvandle utseendet til både hus og hytte. Om du skal bytte kledning i år eller bygge helt nytt, kan du her lese grunnene til hvorfor du bør velge varmebehandlet furu.

Se vår store guide: Alt om utvendig kledning til hus og hytte

Termofuru som kledning

Moderne hytte i havgapet med brygge og kledning av termofuru.

Bilde: Hytte i havgapet med kledning av termofuru. Foto: Fritzøe Engros

Termofuru er et alternativ til impregnert trevirke og tropiske tresorter. Du har kanskje fått det anbefalt til terrassen fordi det er lett å vedlikeholde? Akkurat som til terrassen, er termofuru et godt valg som kledning.

Termotre kledning har flere fordeler, ifølge butikksjef Lars Støvset hos Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik:

  • Formstabilt
  • Kan stå ubehandlet lenge
  • Lang levetid

Les også: Flere grunner til å velge vedlikeholdsfri kledning til huset

Termoask som utvendig panel

husfasade med kledning av termogran

Bilde: Det finnes også utvendig kledning i termogran. Foto: Moelven

Mens overnevnte termofuru har en kastanjebrun farge med naturlige kvister, er termoask mer mørk brun i fargen og kvistfri. Uavhengig av hvilket du velger, vil begge bordene bli sølvgrå med tiden.

Ønsker du å beholde den opprinnelige fargen, eller få en jevnere gråning, kan du behandle treverket med olje. I tillegg til kledning og terrasse kan du også bruke termotre inne, for eksempel som gulv eller på badet.

Les også: Bør du velge impregnert eller ferdigmalt kledning til huset?

Bærekraftig treverk

Termofuru har gjennomgått en miljøvennlig varmebehandlingsprosess, som er en kombinasjon av temperatur og vanndamp. Behandlingen er uten kjemikalier.

Prosessen gjør at treet blir mer råte- og værbestandig og stabiliteten i treverket øker. Temperaturen under behandlingen gjør også at kvaen forsvinner, og det blir mindre sprekker og flising enn med ubehandlet tre.

Varmebehandlet furu har lang levetid

Bilde: Termofuru finnes både som kledning og terrassebord. Foto: Hasås

Når du skal velge kledning til hjemmet, er det viktig å tenke på at kledning ikke er noe du bytter ofte og det skal vare i mange år. Derfor bør vedlikeholdsbehovet til kledningstypen være et viktig avveiningspunkt.

Termofuru er en holdbar kledning med lang levetid og redusert vedlikehold. Kledningen trenger ikke behandling etter montering, og skulle huset trenge en utvendig vask, er det nok å spyle med vann.

Les også: Spørsmål og svar om bytte av kledning

Når det gjelder annen behandling, kan du som nevnt bruke olje for å bevare fargen. Hvor ofte du må olje, avhenger av mengde UV-lys og hvor utsatt fasaden er. Bruker du pigmentert olje vil den ha bedre resistens mot UV-stråler. Det er UV-strålene fra solen som gjør at treverket mister farge.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg