Byggtorget logoByggtorget logo
Hus med ny kledning i grønnfarge.Hus med ny kledning i grønnfarge.
Hus med ny kledning i grønnfarge.Hus med ny kledning i grønnfarge.

Må du skifte kledning på huset?

Har du gammel kledning på husfasaden og lurer på om den må skiftes ut? Slik sjekker du om alt er i orden, eller om du må skifte kledningen.

Kledningen på huset eller hytta er med på å skape et stabilt og godt innemiljø. Trekledning har en teknisk levetid på minst 40-50 år dersom du gjør normalt med vedlikehold og unngår råteskade.

Derfor er det viktig å sjekke den jevnlig for sprekker, misfarging og teksturforandringer. Har treverket blitt mykt eller gir etter når du stikker en spiss gjenstand i det, er det et sikkert tegn på at du må bytte kledning.

Les også: Spørsmål og svar om skifte av kledning

Nærbilde av sort dobbelfals kledning på hus med hvit grunnmur.Nærbilde av sort dobbelfals kledning på hus med hvit grunnmur.
Hånd og hammer på kledning.Hånd og hammer på kledning.

Bilde: Med årlig sjekk av kledningen vet du om den må byttes. Foto: G3 Gausdal Treindustrier

Slik sjekker du kledningen

Det er viktig å sjekke kledningen jevnlig. Det kan du gjøre samtidig med en årlig fasadevask.

Se etter åpninger og sprekker, buler og bobler i kledningen kan være tegn på fukt og råte. Se over og kjenn etter i underkant av kledningen at det er malt, tørt og fast.

Husk også å kontrollere bunnsvillen, bjelken som er lagt på grunnmuren. Sjekk den med en spiss gjenstand skrått inn under kledningen.

Les også: Impregnert eller «ferdigmalt» kledning til hus og hytte?

Råteskade kan også oppstå i relativt nye kledninger, så vær nøye med vedlikehold helt fra start. Stående kledning er mer utsatt for råte nederst på bordene og ved vinduene enn liggende kledning.

Grunner til å skifte kledning

I tillegg til å bytte kledning ved skade, er det et par tilfeller til hvor du må skifte den ut:

  • Skal du etterisolere et gammelt hus, anbefales det å rive kledningen, lekte ut ytterveggen og legge på ny.
  • Om kledningen ikke er overflatebehandlet på 15-20 år, bør den byttes fordi bordene vil være tørre og sprukne.
  • Ved ønske om nytt uttrykk, for eksempel en mer moderne fasade.
Moderne bolig i vedlikeholdsvennlig malmfuru kledning fra Hasås.

Bilde: Malmfuru er en vedlikeholdsvennlig kledning. Foto: Hasås

Lite vedlikehold med vedlikeholdsvennlig kledning

Minimalt med vedlikehold og en fasade du slipper å male eller beise er drømmen for mange. En vedlikeholdsvennlig kledning trenger i mange tilfeller bare å behandles for å friske opp utseendet.

Les også: Slik velger du riktig kledning

Eksempler på vedlikeholdsvennlig kledning er royalimpregnert kledning, accoya, kebony, termotre, malmfuru og sibirsk lerk. Enkelte kledningstyper får patina dersom de ikke overflatebehandles.

Usynlige fasadeskruer

Ønsker du en vedlikeholdsvennlig fasade bør du vurdere fargede fasadeskruer i samme farge som kledningen.

Da får du en flott fasade nesten uten synlige skruehoder, og skruene er også enkle å jobbe med. Fra ESSVE får du både rustfrie og syrefaste skruer.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg