Byggtorget logoByggtorget logo
Takterrasse på funkishus i sommersol.Takterrasse på funkishus i sommersol.
Takterrasse på funkishus i sommersol.Takterrasse på funkishus i sommersol.

Vedlikeholdsfri kledning til huset

Vedlikeholdsfri eller vedlikeholdsvennlig kledning er et godt valg for deg som ikke vil bruke mye tid på utvendig husarbeid. Du kan satse på trevirke behandlet på forskjellige måter for å stå imot vær og vind, eller tresorter som fra naturens side tåler mye.

Butikksjef Lars Støvset hos Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik forteller at det fortsatt selges mest av ferdig grunnet grankledning, som folk maler eller beiser selv.

Dette er det rimeligste alternativet, og mange velger dette til tross for at det ikke er den mest vedlikeholdsvennlige kledningen. Men fordi det er ferdig grunnet kan det settes opp når som helst på året, bare det blir malt eller beiset innen et halvt år.

– Og da er det kvaliteten på beisen eller malingen som bestemmer hvor lenge det holder, sier Støvset.

Se vår store guide: Alt om utvendig kledning til hus og hytte

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Fabrikkmalt kledning

Hvitt hus med fabrikkmalt kledning.

Bilde: Kledning fra Hasås som er overflatebehandlet med Jotun Drygolin fra fabrikk. Foto: Jotun/Hasås

Det er også mulig å bestille fabrikkmalt kledning i den fargekoden du selv ønsker. Da holder det å male et toppstrøk innen to år etter montering. Deretter følger du vanlige vedlikeholdsintervaller for malt kledning.

Mange ønsker imidlertid å investere i en så vedlikeholdsvennlig fasade som mulig. Da er dette alternativene du har, dersom du ønsker trekledning:

Royalimpregnert kledning

Hus med royalimpregnert kledning og svart garasjeport.

Bilde: Garasje med royalimpregnert kledning fra MøreRoyal. Foto: Talgø MøreRoyal/Nathan Lediard

– MøreRoyal kledning er imidlertid på full fart oppover. Det er ferdig behandlet mot vær og vind, er formstabilt, og du trenger bare å beise endeveden når kledningen er satt opp, forteller Lars Støvset.

Royalimpregnert kledning av furu blir først impregnert for å beskytte mot råte, sopp og insekter, før olje blir kokt inn i treverket, sammen med fargepigmenter. Oljen trenger to-tre mm inn i treverket, og alle sider av materialet blir forseglet. Dette gjør treverket svært motstandsdyktig, og det finnes i flere farger. Over bakken gis det en råtegaranti på 50 år.

Det har vært en del usikkerhet rundt brannsikkerheten til royalimpregnert kledning, etter at denne ikke oppfylte nye, strengere brannkrav til ytterkledning i vegg. Flere rapporter har imidlertid pekt på at det ikke er noen forskjell på brannsikkerheten til beiset, malt eller royalbehandlet kledning, du kan lese mer om dette på Talgøs nettsider.

På bakgrunn av de siste rapportene, har kommunalministeren bedt Direktoratet for byggkvalitet om å vurdere om byggteknisk forskrift bør endres slik at alle trekledninger har like vilkår i regelverket.

Accoya kledning

Hus med Accoya kledning.

Bilde: Bolighus i Stavanger med kledning i accoya. Foto: Fritzøe Engros

Bak dette eksotiske navnet skjuler det seg en Radiata-furu som gjennomgår acetylering. Det er en behandling som omfatter trykk, varme og eddiksyreanhydrid. Resultatet av prosessen blir et stabilt og holdbart trevirke.

– Vi merker at folk ønsker å bygge med tre. Accoya har 50 års råtegaranti over bakken og 25 års garanti nedsenket i jord eller ferskvann. Utseendet endrer seg i takt med naturen, ved at treverket gråner. Vil du ha en jevnere farge på overflaten kan den behandles, men det er ikke nødvendig for holdbarheten, forsikrer markedssjef Ole Kristian Hansejordet hos Fritzøe Engros.

Kebony kledning

Dette er også furu. Kebony er utviklet i Norge, og er et bærekraftig, holdbart og sterkt treprodukt. I en miljøvennlig prosess brukes det en væske utvunnet av planteavfall fra landbruk, som bindes til treverket med trykk, vakuum og varmebehandling. Det gjør at Kebony er fullstendig fritt for kjemisk bearbeiding med giftstoffer. Resultatet er et vedlikeholdsvennlig og formstabilt materiale med 30 års garanti mot råte.

Termofuru kledning

Moderne hus med termofuru kledning og barn som leker utenfor.

Bilde: Kledning av termofuru som har begynt å gråne. Foto: Fritzøe Engros

Et annet svært godt alternativ er termotre i furu eller gran, som har gjennomgått en spesiell varmebehandlingsprosess. Sammenlignet med ubehandlet trevirke er termotre langt mer formstabilt, gir mindre sprekkdannelse og mindre flis.

– Hos oss er det mange som vil ha termofuru i stedet for vanlig trykkimpregnert furu, både som kledning og til bygging av terrasse. Termofuru er rødlig først, men gråner med tiden. Både termofuru og accoya er miljøvennlig, og blant annet Svanemerket, forteller Ole Kristian Hansejordet hos Fritzøe Engros.

Naturlig vedlikeholdsfri kledning

Kledning i malmfuru

Moderne hus med malmfuru og bil parket utenfor.

Bilde: Bolighus med kledning i malmfuru fra Hasås. Foto: Hasås

Malmfuru er et velprøvd materiale i Norge. Den innerste delen av trestammen, kjerneveden, er impregnert fra naturens side. Det er den høye andelen harpiks som gir en naturlig impregnering.

Hos Moelven går malmfuru under navnet Malm100. Ubehandlet får den etter hvert en vakker patina – mot sør og vest vil den bli gyllenbrun, mot nord og øst gråere. For å gjøre fargen jevnere, kan den overflatebehandles med jernvitrol.

Kledning i sibirsk lerk

Sibirsk lerk har egenskaper som kan sammenliknes med norsk malmfuru, og har vært kjent som bygningsmateriale i Europa i århundrer. Det har høy andel kjerneved på grunn av lang voksetid, og inneholder mye harpiks.

Så til slutt en påminnelse fra Treteknisk, bransjeforskningsinstituttet for treindustrien i Norge:

– Skal du ha en kledning som krever lite vedlikehold og som holder lenge, må du først og fremst bygge riktig. Både vannavrenning og treverkets avstand til bakken betyr mye, understreker forskningsleder Per Otto Flæte.

Ønsker du å vite mer om dette, har Treteknisk også mye nyttig informasjon på nettsiden sin.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg