Byggtorget logoByggtorget logo
Ny kledning på gammelt hus malt med 2006 Husmannsrød fra Jotun.Ny kledning på gammelt hus malt med 2006 Husmannsrød fra Jotun.
Ny kledning på gammelt hus malt med 2006 Husmannsrød fra Jotun.Ny kledning på gammelt hus malt med 2006 Husmannsrød fra Jotun.

Ny kledning til gamle hus og gårdsbruk

Trenger våningshuset ny kledning eller låven har tørre og sprukne bord? Velg ferdigbehandlet kledning og slipp malejobben.

– Norske bønder har lang og god erfaring med bruk av tre og trelast til alle typer bygg på et gårdsbruk. Våningshusene på gårdene har tradisjonelt vært store og som oftest utført i en stil sett i sammenheng til den tid de ble oppført. Kledningen er oftest montert stående, er hvitmalt og har gjerne en enkel profilering, forteller Lars Gulbrandsen, produktsjef byggtre i Bergene Holm.

Les også: Flere bønder bør ta bærekraftige materialvalg

Hos Byggtorget får du kledning fra kvalitetsleverandørene Bergene Holm, Hasås, G3 Gausdal Treindustrier og Moelven. Vi kan også skaffe kopier av gamle kledningstyper som ikke lenger finnes i standardsortimentet.

Hvitmalt moderne kledning på gammelt hus med vinduer med sprosser.Hvitmalt moderne kledning på gammelt hus med vinduer med sprosser.
Stående kledning som er hvitmalt med profilerte dobbeltdører og to lamper ved inngangen.Stående kledning som er hvitmalt med profilerte dobbeltdører og to lamper ved inngangen.

Bilder over: Hvitmalt stående kledning er et klassisk og populært valg på våningshus. Foto: Bergene Holm & G3 Gausdal Treindustrier

Kledning som trenger lite vedlikehold

Vedlikeholdsvennlig kledning er trevirke som er behandlet på ulike måter for å tåle vær og vind, og tresorter som tåler mye fra naturens side.

 • Ferdig grunnet grankledning: Ferdig grunnet kledning som kan monteres hele året. Den må males eller beises innen et halvt år, og det er kvaliteten på beisen eller malingen du velger som avgjør vedlikeholdsintervallene.
 • Fabrikkmalt kledning: Kledning malt i fargekoden du ønsker. Du må selv male toppstrøk innen to år.
 • Vedlikeholdsvennlige kledninger: Varmebehandlet termofuru eller malmfuru trenger kun vask og spyling. Trykkimpregnert kledning anbefales der det er veldig vær- og fuktighetsutsatt.

Les også: Vedlikeholdsfri kledning til huset

Stående kledning malt med 0025 Rørosrød fra Jotun.Stående kledning malt med 0025 Rørosrød fra Jotun.
Nærbilde av hus med malmfuru som er en vedlikeholdsvennlig kledning.Nærbilde av hus med malmfuru som er en vedlikeholdsvennlig kledning.

Bilder over: Her ser du fabrikkmalt kledning ULTIMALT fra G3 Gausdal Treindustrier og malmfuru fra Hasås. Foto: G3 Gausdal Treindustrier & Hasås

Moderne kledning på gammelt hus

Dersom du ikke har overflatebehandlet huset på 15-20 år kan bordene ha blitt så tørre og sprukne at de ikke lenger har en funksjon, og da må kledningen byttes. Det samme gjelder om bordene begynner å råtne.

Les også: Må du skifte kledning på huset?

De fleste våningshus er bygget for en god stund siden. Lars Gulbrandsen hos Bergene Holm forteller at ved rehabilitering av fasader anbefaler de at du er tro mot stilarten huset er bygget i.

– Kledningsprofilene sveitser, dobbelfals med staff, barokk, utvendig rustikk og tømmermannskledning er alle profiler som kler et våningshus, og de passer godt enten det skal restaureres eller bygges nytt, sier han.

Ny kledning på gammelt hus i profilen sveitserkledning.Ny kledning på gammelt hus i profilen sveitserkledning.
Dobbelfals med staff liggende kledning.Dobbelfals med staff liggende kledning.

Bilder over: Her ser du sveitser og dobbelfals med staff. Foto: Bergene Holm

Bevare historiske bygg

Jan Henrik Stokke Brudal hos Hasås nevner også rustikk-, barokk- og sveitserkledning til våningshus, og anbefaler kledning av gran.

– Gran er rimelig sammenlignet med andre kledningstyper som for eksempel malmfuru, og er svært holdbar når den blir fabrikkbehandlet.

Det mest vanlige er malt kledning. Velg mellom grunnet, eller grunnet og malt, eller nyheten Ferdigmalt kjernekledning som både er grunnet og ferdigmalt.

Malefri-garanti

Ferdigmalt Kjernekledning fra Hasås er en kledning malt med Jotun DRYGOLIN Nordic Extreme, og har 10 års malefri-garanti. Hasås kan også spesialprodusere den kledningen du ønsker.

– Dersom du har en gammel kledningstype som ikke er i standardutvalget og ønsker å bevare det historiske uttrykket, har vi over 60 års erfaring med å lage kopi av gamle kledningstyper, forteller Jan Henrik Stokke Brudal.

Les også: Impregnert eller «ferdigmalt» kledning til hus og hytte?

Tips! Til en moderne kledning kan du også gå for “usynlige” skruer, altså skruer som er tilpasset fargen til kledningen. Sjekk ut syrefaste fasadeskrue med farget senkhode fra ESSVE.

Skal du bytte kledning på huset bør du også montere musebånd, det vil hindre inntrenging av mus og andre gnagere.

Liggende kledning i vedlikeholdsvennlig termogran.

Bilde: Velg liggende kledning i fuktutsatte områder. På bildet ser du termogran fra Moelven. Foto: Moelven

Kledning til låve, fjøs og hønsehus

Når det kommer til valg av kledning på bygg som fjøs, hønsehus, låve og andre driftsbygg er det viktig å ta hensyn til klimabelastning, begroing rundt byggene og eventuelle husdyr som påvirker slitasje. Disse byggene kan være mer fuktutsatte, og råtefaren kan derfor være større.

– Her bør man vurdere kledningsvarianter som enkelt lar seg bytte ut i nedkant, der råtefaren er størst, tipser Stian Gulbrandsen hos Bergene Holm.

Eksempler på slike kledninger er liggende dobbelfalset kledning, og ved ekstra stor fuktpåvirkning bør impregnerte kledningstyper vurderes.

I områder som ikke er like fuktutsatte er det vanlig å velge stående kledning på driftsbygg, ifølge Hasås. De anbefaler kledningsmodellene dobbeltfalset kledning rett, tett, dobbeltfalset kledning 5 mm spalte eller dobbeltfalset kledning 10 mm spalte.

Ny kledning på gammelt hus i fargen 1453 Bomull fra Jotun.Ny kledning på gammelt hus i fargen 1453 Bomull fra Jotun.
Ny kledning på gammelt hus i fargen 0152 Staverngul fra Jotun.Ny kledning på gammelt hus i fargen 0152 Staverngul fra Jotun.

Bilder over: Kledning fra Hasås malt i fargen 1453 Bomull og 0152 Staverngul, begge fra Jotun. Foto: Jotun A/S

Historiske farger på gårdsbruk

På våningshus har det tradisjonelt vært brukt hvite farger, mens rødt og brunt gjerne er brukt på de andre byggene på et gårdsbruk. Fordelen med hvitt, er at fargen ikke blir like hardt påvirket av solen som mørkere farger.

Til våningshus kan du for eksempel gå for fargene 1453 Bomull, 1141 Natural Beige og 1378 Kontur fra Jotun. Til andre bygg på gårdsbruket er 0154 Låverød, 0152 Staverngul og 1223 Høststemning fine.

Like viktig som å velge farge på kledningen, er holdbarheten på behandlingen du velger. Med mange store bygninger på gården vil produkter med lang holdbarhet gjøre at du slipper å bruke tid på å male ofte.

Den billigste malingen blir sjelden billigst i lengden dersom du regner med tidsbruk og kortere vedlikeholdsintervaller i årene som kommer.

Les mer om maling og vedlikehold av gårdsbruk her.

Vårt hjerte hamrer for landbruket

Hos Byggtorget møter du erfarne fagfolk som bryr seg om lokalmiljøet. Vi strekker oss langt for å hjelpe deg, og har mye på lager – resten kan vi skaffe. Hos oss får du verdi for pengene.

Noen av våre leverandører:

 • Festemidler: Essve Norge AS, Christiania Spigerverk AS, ITW Construction Products AS
 • Garasjeporter: Lista treindustri AS
 • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
 • Isolasjon: Jackon AS, Glava AS, Rockwool AS
 • Limtre: Vestlandske limtreindustri AS, Sørlaminering AS
 • Maling: Gjøco AS, Jotun AS, Orkla House Care Norge As (Jordan malerverktøy)
 • Mørtel og avretting: Hey Di AS
 • Takrenner: Lindab AS
 • Trelast: Ringalm AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Norra Skogsägerna, Fjällbonäs Trävaru AB, Byglandsfjord Sag ANS, AB Hilmer Andersson, Lundgrens Hyvleri AS
 • Trelast kledning: Bergene Holm AS
 • Trelast behandlet kledning: Moelven Wood AS, Hasås AS, G3 Gausdal treindustrier
 • Utvendig tak: Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS, Plannja AB
 • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
 • Vindtetting: Hunton Fiber AS