Byggtorget logoByggtorget logo
person sitter med et nettbrett i fanget og ser på en tegning av en hagebodperson sitter med et nettbrett i fanget og ser på en tegning av en hagebod
person sitter med et nettbrett i fanget og ser på en tegning av en hagebodperson sitter med et nettbrett i fanget og ser på en tegning av en hagebod

Så enkelt setter du opp uteboden selv

Mange har en garasje som brukes til alt annet enn å parkere bilen. Heldigvis finnes det en enkel løsning for deg som opplever at gressklipperen, hagemøbler, ski, verktøy og materialer har jaget bilen ut på gårdsplassen.

Er du én av dem som opplever at garasjen ikke lenger har plass til bilen, er det lurt å skaffe seg en utebod.

Velger du å gå for et byggesett, er jobben unnagjort på noen få dagers arbeid. Ettersom materialene er ferdig kappet og alle festemidler følger med, trenger du på ingen måte å være snekker for å få det til. Det følger selvsagt også med monteringsveiledning som gjør det enkelt å vite hvilke materialer og skruer som skal hvor.

Et byggesett er ganske enkelt en utrolig praktisk måte å skaffe seg en utebod på. De finnes også i en rekke ulike størrelser – alt fra små sportsboder på 6–7 m² til store boder på over 15 m². Vil du sette ditt eget preg på bygget, skal du vite at Talgø har en egen 3D byggmodul der du kan sette sammen din egen bod.

Les også: Bygg ny bod på en dag!

God fundamentering er alfa og omega

Selve byggingen av uteboden krever altså ikke noe særlig mer enn en drill og evnen til å lese en monteringsanvisning. Før du går i gang med byggingen, må du imidlertid bruke litt tid på det som befinner seg under selve boden.

– Grunnarbeidet er faktisk den desidert viktigste delen av jobben. Selve boden kan fint settes opp på én dag, men det er lurt å sette av et par dager til å gjøre grunnarbeidet på en skikkelig måte, sier Ole Gulbrandsen hos Byggtorget Krokstadelva.

Riktig utført grunnarbeid hindrer nemlig at bakken under uteboden din fryser om vinteren og fører til at det oppstår skader som følge av telehiv. Dessverre, vil mange si, finnes det ikke et enkelt svar på hva som er riktig måte å fundamentere på. Det vil nemlig variere med størrelsen på uteboden du skal bygge, hvor mye jobb du vil gjøre og hvordan grunnforholdene er der du bor.

I noen tilfeller kan det være fornuftig å støpe en skikkelig betongsåle for å få et godt sluttresultat, mens andre ganger holder det å bruke søyleblokker eller pillarblokker som settes i litt grus. Du kan også bygge en platting eller terrasse på støpte fundamenter til å sette boden på. Uteboder i MøreRoyal er faktisk ment for montering på terrasse eller betongplatting, da de leveres uten gulv.

– De fleste klarer fint å bygge en markterrasse, så for mange er det nesten det beste valget, forteller Ole hos Byggtorget Krokstadelva.

Uansett hva du gjør, er han imidlertid snar med å oppfordre til å tenke litt praktisk når du skal gjøre grunnarbeidene.

– I alle tilfeller kan det være lurt å grave seg litt ned. Hvis du setter Leca-blokker eller liknende omtrent på bakkenivå, blir det fort høyt opp fra bakken til gulvet på uteboden. Det kan du komme til å angre på når du skal inn og ut med større ting, som gressklipper og liknende, sier han.

Bilde: Med en hagebod kan du endelig få system på alle hageredskapene dine.

Følg reglene uten å søke

Så lenge du bygger en utebod på under 50 m² er det ikke behov for å søke kommunen om å sette den opp, men det er likevel en del ting du må ta hensyn til. Ifølge Direktoratet for byggkvalitet, må boden:

  • Være minst 1,0 meter fra andre bygninger på tomta di
  • Være minst 1,0 meter fra nabogrensa
  • Ha mønehøyde på 4,0 meter eller mindre og gesimshøyde på 3,0 meter eller mindre
  • Ikke brukes til beboelse eller overnatting
  • Ikke ha kjeller
  • Ikke plasseres over vann- og avløpsledninger
  • Ha en viss avstand til for eksempel sjø, vei og jernbanespor

Det er dessuten viktig at du ikke overskrider tillatt utnyttelsesgrad på tomta. Sjekk gjeldende reguleringsplan eller ta kontakt med kommunene for å finne ut mer om utnyttelsesgraden på din tomt. Vi vil også anbefale deg å snakke med naboene før du går i gang. Selv om de formelt sett ikke har noe de skulle ha sagt, er det som regel en god investering i godt naboskap.

PS! Husk at kommunen skal ha en melding når boden er ferdig, slik at de kan tegne den inn i kartene sine.

Vi snekres!

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg