Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Slik maler du rommet med et perfekt resultat

Å male innendørs er en enkel måte å fornye hjemmet på, men må du egentlig vaske før maling og kan du male fliser? Her er alt du må vite for å få et pent sluttresultat.

Fargevalg er viktig, men selve malejobben er desto viktigere. Ingenting er nemlig kjedeligere enn maling som flasser og ujevne vegger. Så hvilket utstyr trenger du, og hva er viktig å gjøre i forkant? Og hva må du egentlig tenke på når du velger maling og glansgrad?

Det store fargevalget

Før du tar det endelige valget bør du alltid ta med deg fargeprøver hjem. Sett deg også inn i fargekartet, det er nemlig et system i de svevende fargenavnene. For selv om navnene er ulike fra produsent til produsent, er kodene de samme. Spør en våre eksperter i ditt lokale varehus om tips og råd, så blir fargevalgene enklere.

Hvilken malingstype du skal velge til de ulike overflatene er det også greit å få tips om, slik at du får best mulig sluttresultat.

Malt beige vegg med beige hylle og pyntegjenstander

Bilde: Glansgrad på maling kan påvirke uttrykket i rommet. Her ser du Jotun 12076 Modern Beige. Foto: Jotun

Glansgrader på maling

Når du har valgt farge, må du se på hva slags glansgrad du ønsker på malingen. Tradisjonelt brukes høyglansmaling på listverk, panel, dører og vinduskarmen. Høyglans er enkel å rengjøre og reflekterer lys godt.

Les også: 10 tips til maleutstyret

En matt maling brukes helst på vegger, og en ekstra matt maling i taket. Matt maling er regnet for å se mer eksklusiv ut, men den er også mer sårbar for merker og flekker.

Skråpensel, rørepinner og klut som ligger på gulvet til malejobben

Bilde: Finn frem alt du trenger før du begynner, godt forarbeid er halve jobben. Foto: Jordan

Utstyr

Skal du male er det viktig å ha utstyr av god kvalitet for hånden. Du trenger malingsrulle og malingsrullebrett, en flat pensel til maling av panel og dør, en oval pensel til listverk og et forlengerskaft til maling av tak.

Husk at du får tak i startpakker for innendørsmaling som inneholder det du trenger. Er du perfeksjonist, kan du gå til innkjøp av en etterstryker, den vil fjerne merkene etter malingsrullen.

Les også: Interiørmaling: disse fargene bør du velge

Glem heller ikke en effektiv penselrens som tar vare på utstyret.

Å sparkle og fuge igjen sprekker før maling gir et penere sluttresultat.

Bilde: Husk å sparkle igjen hull og sprekker og puss over med fint sandpapir. Foto: Jordan

Forberedelser og fuging

Forberedelsene før malejobben er viktig. Her er det tre ting som gjelder:

  • Rengjøring
  • Sparkling og fuging av hull og sprekker
  • Sliping med påfølgende støvfjerning

Tenk at overflaten du skal male må være jevnest mulig for å få et flott sluttresultat.

Les også: Hvilket gulv bør du velge

Du kan male over både tapet (ikke vinyltapet), gips og sponplater, men ønsker du et jevnere underlag, bør du bruke en grunner for slettvegg. Du må heller ikke glemme å dekke til gulv og møbler.

1. Sparkle og tette hull

Før du begynner å vaske, bør du sparkle og fuge hull og sprekker. Bruk egnet sparkel til overflaten, og la det tørke etter anvisning. Til sprekker kan du bruke en større sparkelspade. Skal du sparkle hull? Pass på å få godt med sparkel i hullet, og fyll eventuelt på flere ganger for å få det helt tett.

Når du har fått tettet igjen med sparkel eller fugemasse, går du over med fint sandpapir til du har et glatt og slett resultat.

Bilde: Å vaske over før du maler er viktig for å få bort fett, støv og smuss. Foto: Jordan

2. Vaske før maling

Å vaske før maling er viktig for å få et resultat uten støv i sluttresultatet. Du får kjøpt engangsmopper du kan bruke til rengjøringen, eller bruk en fuktig klut til å tørke av veggene. Vær ekstra nøye på kjøkken og bad, der samler det seg smuss som maling ikke fester på. Husk å la veggen tørke før du begynner å male.

Velge maling

Veggmaling kommer i forskjellige varianter. Du har tremaling, kalkmaling og sparkelmaling, maling til gips og maling til svært glatte flater – som for eksempel dører. Du får egen takmaling og gulvmaling, og du har også kanskje hørt om epoxymaling. Hva slags grunning du trenger avhenger også av hva slags overflate du maler.

Spør en av våre eksperter i byggevarehuset om hva slags type maling du skal velge til ditt bruk.

Les også: Lister fra tak til gulv

Husk at temperaturen kan påvirke malingsjobben. Er det over 15 grader i rommet du maler, risikerer du at malingen tørker for fort.

Mann som ruller ut dekkfilt på gulvet før maling.

Bilde: Dekk til gulv og møbler før du maler. Foto: Jordan

3. Unngå malingssøl

Bruk maskeringsteip og dekk til gulv og møbler, husk at malingsrullen spruter. Skal du kun male taket? Du får plast på rull som du kan dekke veggene med for å unngå malingssøl.

4. Rekkefølgen du bør male i

Skal du male hele rommet begynner du med å male taket, ettersom det er lett å søle på veggene når du rullemaler. Mal alltid kanter og hjørner først, her kan du bruke pensel og en liten rulle. Deretter maler du veggene med egnet malingsrulle, og til slutt listverket. Mellom malingsstrøkene skyller du penslene godt i vann. Hvor lang tid malingen bruker på å tørke før den er overmalbar, står på malingsspannet.

Les også: Fargetrender utendørs

Tips! Når du maler er det lurt å ha en fuktig klut for hånden, i tilfelle du skulle være uheldig å søle maling et sted og trenger å tørke det bort.

Etter at du har malt alle strøkene trenger malingen å herdes. Det vil si at du bør være forsiktig med å skrape borti malingen eller henge opp bilder før herdingen er ferdig.

Mann som maler over tapet med malerulle.

Bilde: Rulleteknikk og nok maling på malerullen påvirker sluttresultatet. Foto: Jordan

5. Rulleteknikk når du maler

Når du maler med rulle er det to kjekke huskeregler:

  • Blank maling ruller du i rette, horisontale felt med litt overlapp.
  • Matt maling ruller du i både rette og skrå strøk, da unngår du at overgangene synes.

Pass på å få nok maling på rullen, da blir resultatet jevnere.

Les også: Nytt baderom på 1-2-3

Maling av fliser

Selv om det ikke nødvendigvis gir det beste resultatet, kan det å male flisene over kjøkkenbenken og på badet være en grei, midlertidig løsning. Det er ingen egen flisemaling som holder bedre enn andre, men trenger du en quick fix mens du venter på at budsjettet skal strekke til for å bytte flisene eller totalrenovere badet, kan du bruke for eksempel epoxymaling.

Vær obs på at malingen ikke varer evig på fliser, og spesielt rundt sluk og ellers på gulvet vil malingen forsvinne etter hvert.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes. Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet