Byggtorget logoByggtorget logo
heltregulv med kongler på gulvetheltregulv med kongler på gulvet
heltregulv med kongler på gulvetheltregulv med kongler på gulvet

Slik kan du male, pusse eller reparere parkettgulv

Enten du trenger å fikse et hakk eller en ripe, eller har lyst til å male det gamle, slitte parkettgulvet: Her er tipsene du trenger.

Hvis parkettgulvet ditt er gammelt og slitt og trenger fornyelse, har du flere alternativer:

 1. Slipe parketten og gi den et strøk olje eller lakk
 2. Male parketten om du ønsker full forvandling og ensfarget gulv
 3. Fjerne den gamle og legge splitter ny parkett
 4. Reparere hakk og riper

La oss se på alternativene, punkt for punkt:

Slik kan du slipe parkett

Du kan som oftest slipe eller pusse parkettgulvet, men det er en krevende oppgave som krever spesialutstyr – og er smart å sette bort til profesjonelle. Gå først gjennom denne sjekklista før du bestemmer deg:

 • Er det tykt nok? Mange parkettgulv er mulig å slipe, men det krever at det øverste laget med treverk – også kalt toppsjikt eller slitesone – er tykt nok.  De vanligste typene parkett har et  3,5–3,8 mm  tykt toppsjikt, som tåler å slipes to-tre ganger. Andre typer har et tynnere toppsjikt, og bør dermed ikke slipes. Finn ut av dette først.
 • Vil du beholde overflatestrukturen? Hvis parketten har en moderne, matt overflatestruktur, må du også være klar over at den ikke uten videre kan gjenskapes etter sliping – da vil du i stedet få et glatt gulv, som må oljes eller lakkeres for å få tilbake en beskyttende hinne som tåler daglig bruk og søl.
 • Er du klar for støvtetting? Sliping er også en ekstremt støvete prosess, så planlegg deretter og sørg for å skjerme resten av huset mot det finkornede støvet som vil sveve i lufta.
 • Er det flere dype hakk og skader? Dersom den slitte parketten har dype hakk eller bulker, vil ikke sliping hjelpe – disse skadene må du utbedre som forklart under etter sliping og før ny oljing eller lakkering.
 • Har du fått tilbud på nytt gulv? For mange er det nødvendig å leie profesjonelle gulvslipere for å få jobben gjort skikkelig, og hele gulvet må også etterbehandles. Sjekk først hva helt ny parkett vil koste deg, så du vet hva prisforskjellen faktisk blir. Det er ikke sikkert den er så stor som du tror.

Slik kan du male parkettgulv

Ja, det går fint an å male det gamle parkettgulvet – hvis du ønsker et helt nytt uttrykk. Dette er fremgangsmåten du følger for å få det til:

 1. Fjerner du gulvlistene først, får du en finere overgang uten å måtte maskere
 2. Vask gulvet med et rengjørings- og avfettingsmiddel som fjerner fett og skitt, slik at malingen fester seg godt til underlaget. Malingsprodusentene har egne produkter som er laget for dette formålet, og som er ekstra viktig på slitasjeutsatte flater som gulv. Tørk over med en fuktig klut med rent vann.
 3. Reparer skader som hakk eller riper, de kan fort bli svært godt synlige på et malt gulv – instruksjoner finner du lengre oppe i saken.
 4. Bruk sandpapir og mattslip gulvet, før du støvsuger bort alt slipestøv og går over med mikrofiberklut til slutt.
 5. Legg på maskeringstape der det trengs, så alt er klart for selve malejobben. Ta deg tid til å gjøre dette nøye, så du er sikret et pent resultat.
 6. Legg på ett eller to strøk med kvist- og sperregrunn. Er det mye kvist eller misfarging i parketten, så bruk to strøk og la det tørke minst åtte timer mellom hvert. Denne grunningen sikrer at malingen etterpå blir jevn og pen, ved å hindre at harpiks fra kvister eller misfarging blør gjennom.
 7. Nå kan du legge to strøk med en solid gulvmaling av topp kvalitet, og se fram til et helt nytt utseende på hele rommet.

Vil du ha ny parkett?

Velger du å legge ny parkett, har du alle muligheter til å velge farger, mønstre og preg selv.

Kommer du innom oss i byggevarehuset, har vi erfarne eksperter som vil vise deg ulike varianter og gi deg nyttige råd og innspill. Men vi har mer enn bare produktene, flere av våre byggevarehus har også fagfolkene som kan ta seg av hele jobben for deg! Spør etter mer info om Ferdig Snekra.

Alt du trenger å gjøre, er å velge hvilket gulv du ønsker deg. Deretter kan du bare kan lene deg tilbake og glede deg til å gå ut på et splitter nytt gulv hjemme – lagt profesjonelt og fagmessig.

Slik reparerer du parkettgulv

Gulvekspert Jonas Lad inne i butikken hos Byggtorget Ring Bygg

Bilde: Gulvekspert Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

– Det er ikke gøy når noen mister noe tungt på det fine parkettgulvet, og du står der med et godt synlig hakk. Men det finnes alltid en løsning, understreker Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

Uansett hva som har skjedd, har han mange løsninger på lager – og et godt råd til alle:– Hvis du har fått en skade som bryter den beskyttende overflatebehandlingen på parketten din, er gulvet åpent for at vann kan trenge inn i kjernen. Det liker gulvet dårlig, da risikerer du svelling og misfarging. Ikke vent med å reparere! Ta det med én gang, så vannsøl ikke gjør vondt verre.

Her er våre tips til deg som har et skadet eller slitt parkettgulv:

Slik reparerer du hakk eller riper i parkettgulvet:

Smeltevoks:

Til typiske hakk i parkettgulvet anbefaler vi å bruke voks som du smelter med et jern og fyller ned i hullet, og sliper etter herding. Denne voksen leveres som staver i ulike farger, som du også kan blande for å matche området rundt.  Etter at du har fylt hullet og matchet fargen godt, sliper du voksen jevn og etterbehandler med olje eller lakk tilsvarende resten av gulvet.

Hvis du har parkett med kvistspill, har du en fordel her. Da har nemlig gulvprodusenten allerede fylt inn en type voks der selve kvistene har vært – altså har du flere runde, voksfylte felter i gulvet.

Hvis du skraper ut litt ekstra materiale rundt hakket du skal reparere, kan du imitere et kvisthull og fylle det med en voks som er mest mulig lik den som allerede er brukt som fuge de andre stedene.

Sjekk denne filmen fra vår leverandør Kährs for å se hvordan du gjør dette:

Formtre:

Har du et større hakk, kan du også bruke formtre. Dette er en myk masse med trefiber i blandingen, som du påfører uten varme og som herder etter at du har fylt den ned i hullet.

Formtre fester kun mot helt rent treverk, så alt av lakk eller olje må fjernes før du fyller i hullet. Når formtreet har tørket, kan du slipe ned fyllingen og dekke med lakk eller olje for å matche resten av gulvet ditt.

Formtre finnes i ulike farger, og du kan også blande to farger for å treffe hundre prosent på fargen. Vær obs på at formtre ikke absorberer beis på samme måte som rent treverk. Så hvis du har et gulv som skal beises, er det smart å velge en farge tilsvarende beisen.

Reparasjonsvoks:

Hvis det er små riper eller hårfine sprekker som skal fikses, kan du bruke en stift med reparasjonsvoks. Denne trenger ikke varmeredskap, du gnir den bare over ripen eller sprekken – og friksjonsvarmen er nok til å få voksen myk nok til at den jobber seg ned i riper og grunne sprekker.

Når alt er dekket, skraper du enkelt bort den overskytende voksen for å få en jevn overflate.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg