Utnytt utearealet med heller og mur
Med belegningsstein, heller, mur og forskalingsblokker fra Multiblokk kan du få et praktisk og pent uterom ved å utnytte både små og store flater.
Et godt grunnarbeid og tålmodighet det du trenger for et vellykket resultat ved legging av belegningsstein. Se hvordan det gjøres her.
Er du på jakt etter nytt dekke til uteplassen eller oppkjørselen? Da bør du sjekke ut belegningsstein. Det er et så og si vedlikeholdsfritt alternativ, med litt kantklipping og spyling er du i mål. Uteplassen får et tidløst utseende, og holder seg fint år etter år.
Du trenger ikke nødvendigvis fagfolk for å legge belegningsstein. Med disse tipsene får du jobben gjort:
Bilde: Denne modellen viser hvordan underlaget til belegningsstein skal være ved enten lav eller middels trafikkbelastning. Foto: Byggtorget
Et godt underlag når du skal legge stein er viktig for et pent og langvarig resultat.
Les også: Slik får du et flott uterom med minimalt vedlikehold
Før du kan begynne med legging av belegningsstein, må du grave ut eksisterende masse og fylle på med to ulike lag: bærelag og settelag.
Bærelaget er det nederste laget. Hvor tykt bærelaget må være, og hvor mye du må grave, avhenger av bruk og belastning belegningssteinen blir utsatt for. Er det en gangvei i hagen holder det med 20-25 centimeter på bærelaget, mens en oppkjørsel med biltrafikk vil trenge 35-40 cm.
Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Bilde: Bruk fiberduk for å skille bærelagsgrusen fra den øvrige massen. Illustrasjon: Asak Miljøstein AS
Dersom grunnen består av masser som leire, blandingsmasser og sprengstein er det særlig viktig med fiberduk for å skille massene før du fyller på med bærelagsgrus.
Husk å alltid legge inn fall på 2 centimeter per meter ut fra husveggen.
Bilde: Bærelaget komprimeres med en platevibrator. Illustrasjon: Asak Miljøstein AS
For å få et jevnt underlag og for å unngå at massene synker sammen over tid, bruker du en platevibrator for å komprimere for hver 15-20 cm med bærelagsgrus som du legger.
Viktig: For at bærelaget skal bli kompakt og for å unngå at massene i settelaget vaskes bort ved regnfall og spyling, må bærelagsgrusen inneholde finstoffer.
Bilde: Kantstein settes i jordfuktig betong. Denne må få tid til å herde før du fortsetter å legge stein. Illustrasjon: ASAK Miljøstein AS
Lag stabile kanter ved å lage kantavslutninger når bærelaget er ferdig. Bruk kantstein i betong eller granitt som du setter i jordfuktig betong, du kan også bruke kantavslutning i plast som forankres med jordspiker.
Hvilket alternativ du går for avhenger av hva slags belastning dekket utsettes for.
Settelaget er det øverste laget som belegningssteinene legges på. Slik legger du ut settelaget:
0/8 knust masse som inneholder lite finstoffer er vanlig å bruke. Fordel massen i en tykkelse på 3-5 cm.
Komprimer med platevibrator til du kan gå på underlaget uten å sette fotavtrykk.
Bruk lirer til avretting. Bruk gjerne stål- eller plastrør og lekter i treverk som lirer, og legg de parallelt med hverandre. Grav lirene ned i settelaget og juster til riktig nivå og fall.
Bilde: Bruk lirer til avrettinger når du legger belegningsstein. Illustrasjon: ASAK Miljøstein AS
Toppen av liren skal være på nivå med undersiden av steinene som skal legges. Dra så en rettholt over lirene for å justere settelaget. Ta et område av gangen og flytt lirene med deg. Fjern så lirene og etterfyll sporene med knust masse og stamp sammen.
Å legge selve steinen er ikke vanskelig, men det er viktig at du starter rett.
Med disse stegene får du lagt steinene riktig fra start:
For å få et stabilt dekke er det vanlig å legge belegningsstein i et halvforbandt mønster. Det vil si at annenhver rad starter med en kappet, halvstein. Da forskyves skjøtene i forhold til hverandre, noe som gjør det stabilt.
Ved å lage en ramme av hele steiner helt ytterst mot kantene, ofte kalt rulleskift, skaper du mest mulig stabilitet for de kappede steinene. Når du skal kappe steinene, bruker du en steinsaks eller vinkelsliper.
Tips: Steinsaks er mest effektivt, men egner seg ikke til å kappe med bue.
Bilder under: Slik ser belegningsstein i halvforbandt mønster ut. Illustr.: Asak Miljøstein AS
Etter at all belegningsstein er lagt, må du fuge. Slik gjør du det:
Du får både standard og herdende fugesand, bruker du herdende er det viktig å følge bruksanvisningen. Husk at jo bedre fuger, jo bedre stabilitet vil dekke få. Det vil også hindre kantavskalling og forhindre ugress.
Med belegningsstein, heller, mur og forskalingsblokker fra Multiblokk kan du få et praktisk og pent uterom ved å utnytte både små og store flater.
Gi hagen din et løft med steinheller. Bruk denne steg for steg-guiden til å legge steinheller i hagen selv.
La deg inspirere av Aas Betongs steinunivers, det skal ikke så mye til for å heve et utemiljø. Velg en bred betongtrapp og få et moderne dekke med ulike former på belegningsstein.
Store betongheller og steinheller er i vinden som aldri før. Få et eksklusivt uttrykk på uteplassen og minimalt med vedlikehold.
La deg inspirere til å bruke stein i uterommet. Aaltvedt Betong har et bredt utvalg av heller, belegningsstein, kantstein og mur til hagen.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet