Byggtorget logoByggtorget logo
Grønnmalte profilerte lister til tregulv.Grønnmalte profilerte lister til tregulv.
Grønnmalte profilerte lister til tregulv.Grønnmalte profilerte lister til tregulv.

Glatte eller profilerte lister? Få inspirasjon i vår listverk-guide

Stua er ikke komplett før listene er på plass. Her er vår guide til det du må vite om ulike treslag, profiler og farger på listverk til vegg, gulv og tak.

Det er lett å utsette den siste finishen når prosjektet trekker ut i tid, men valg av riktig listverk vil gi deg en tydelig helhet i stua.

Hva slags type listverk du velger, er med på å understreke stilen i hjemmet. Her spiller særlig profiltype en rolle. Hvilken farge du ønsker på listene vil også ha noe å si for helheten i stua. Ubehandlede lister, hvitmalte eller i samme farge som vegg og tak vil gi ulike uttrykk.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Tynne lister eik til eikegulv.Tynne lister eik til eikegulv.
Profilerte lister i taket til vegg med mønstret tapet.Profilerte lister i taket til vegg med mønstret tapet.

Bilder over: Tynne lister i eik gir en pen avslutning til eikegulv. Ønsker du et herskapelig uttrykk hjemme går du for profilerte lister. Foto: Moelven & Bergene Holm

Listverk i furu og eik

De vanligste treslagene på listverk er furu og eik, og du kan velge mellom ubehandlet, ferdig hvitmalt eller oljebehandlet.

– Furu er det mest brukte treslaget på listverk, men det brukes også en del eik til gulvlister og til smålister som feielister og kvartstaff. Eik er et mye hardere treslag enn furu, forteller Pål Thomas Kvil, interiørsjef i Moelven.

Smale lister rundt døråpning.Smale lister rundt døråpning.
Brede lister med profil i hvitt til hvitt gulv.Brede lister med profil i hvitt til hvitt gulv.
Profilerte lister rundt vinduer og i taket.Profilerte lister rundt vinduer og i taket.

Bilder over: Smale lister gir et stramt uttrykk, mens brede lister gir rommet karakter. Profilerte lister kommer i mange utførelser. Foto: Combiwood

Glatte eller profilerte lister

Det finnes mange profiltyper å velge mellom på lister, og det er ikke alltid like lett å ta et valg.

Tommelfingerregelen sier at om du ønsker en stram, minimalistisk stil går du for en smal list uten profil. Ønsker du en mer tradisjonell og herskapelig stil, vil brede lister med profil tydeliggjøre uttrykket i rommet.

– Stramme lister er populært om dagen, som for eksempel kombilist i profilen Tidløs, forteller Pål Thomas Kvil.

Glatte lister passer i de fleste hjem, noe som også er grunnen til at de er så populære. Hos Moelven er glatte, hvitmalte lister med en avsluttende rund kant de mest solgte.

Onyks svarte lister i hytte med trepanel.Onyks svarte lister i hytte med trepanel.
Profilerte lister i grønn stue med listverk på vegg som gir en herskapelig stil.Profilerte lister i grønn stue med listverk på vegg som gir en herskapelig stil.
Hvit list i fargekoden S 0502Y skaper en kontrast til beiset panelvegg og tregulv.Hvit list i fargekoden S 0502Y skaper en kontrast til beiset panelvegg og tregulv.

Bilder over: Onyks svarte lister fra Bergene Holm gir et eksklusivt sluttresultat. Velg lister i samme farge som veggen, eller gå for glatte lister i hvitt gir kontrast til både gulv og vegg. Foto: Bergene Holm & Moelven

Farger på listene

Hva slags farge du velger på listene kan være med på å avgjøre hvordan rommet oppfattes.

– Velg matchende fotlister fra samme produsent som gulvet. Det rammer inn gulvet ditt på en helt annen måte og gir et veldig pent sluttresultat, tipser Gard Bogholm Sørvoll hos Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik om.

Å velge gulvlister i samme treverk som gulvet vil gi et sømløst utseende, som du også kan få ved å velge ubehandlede lister og male dem i samme farge som veggen. Sistnevnte vil også gi inntrykk av at takhøyden er høyere.

Du kan også velge å understreke flatene i rommet ved å bruke kontrastfarger på listene.

Enklere valg med pakkeløsninger for listverk

For at det skal være enklere for deg å velge listverk som passer ditt hjem, har Moelven satt sammen seks ulike pakkeløsninger. Disse består av moderne, tidløse, standard, tradisjonelle, klassiske eller herskapelige gulv-, karm- og taklister.

Fagfolka hos Byggtorget kan også bistå med gode tips og råd.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg