Byggtorget logoByggtorget logo
Hvit list mot tregulv og blomsterHvit list mot tregulv og blomster
Hvit list mot tregulv og blomsterHvit list mot tregulv og blomster

Lister fra tak til gulv

Det finnes mye å velge i når du skal plukke ut lister til tak, gulv og rundt dør og vinduer. Valget mellom tynne, brede, profilerte og glatte lister kan nemlig påvirke totalinntrykket av boligen.

Listverk og karmer kan gi akkurat det personlige uttrykket du ønsker. Vær bevisst på både form og farge, slik at du velger listverk som tilfører boligen noe ekstra. Hvilke lister du velger, har mye å si for helhetsinntrykket og overgangene mellom de ulike elementene i interiøret.

– Lister og karmer kan sette et preg på interiøret, eller de kan være diskret og gli inn i helheten, sier Kathrine Anvik-Krogstad hos Combiwood Barkevik AS.

De er en av Byggtorgets leverandører av listverk, panel og spileplater.

– I eldre hus velger man gjerne brede, profilerte lister som lager tydelige rammer rundt vinduer og dører. I moderne hus er det vanligst å velge enkelt, slett listverk som gir et mer diskret preg, forteller hun.

Hvite profilerte taklister mot trevegg

Bilde: Bredere og profilerte lister er på vei tilbake i trendbildet. Foto: Combiwood

Flere velger brede lister

Det siste året har vi sett at stadig flere velger bredere fotlister i overgangen mellom gulv og vegg, men rom med stor takhøyde kler også bredere taklist.

Les også: Gode råd når du skal ha nytt gulv

Farger og sorte lister

Flere og flere velger naturfarger eller duse farger på vegger og tak. Også lister og karmer kan bestilles i den fargekoden du ønsker. Bestillingstiden er cirka to uker.

– Vi ser mer og mer malt listverk i mørke farger. Særlig de siste to årene har vi sett at mange velger lister som følger husets fargepalett, det gir et pent resultat og roer ned helhetsinntrykket, sier Kathrine i Combiwood Barkvik.

Også sorte lister er blitt mer vanlig, det gir et eksklusivt uttrykk og er inspirert av hotelltrenden.

Beiset listverk i tak

Bilde: Listverk i samme materiale som vegg og tak gir en helhetlig følelse. Foto: Bergene Holm AS

Ubehandlede lister eller ferdigmalt

Beisede lister eller listverk med pigment i lakken er stadig mer populært. Særlig på hytter, men også i boliger.

– Mange velger ubehandlet listverk som de enten beiser selv eller bestiller beiset fra oss. Beis og pigmentert lakk gir et fint, rustikt uttrykk.

Les også: Hvilken farge skal gulvet ditt ha?

Om du går for ubehandlede lister eller ferdigmalte er opp til deg. Ferdigmalte er fort gjort, men husk at du får spikerhull i listene, med mindre du monterer listene med lim. Med ubehandlede lister må du ta malejobben selv, men du får malt over spikerhodene i samme slengen.

Ferdigmalt listverk og eikelist

Bilde: Lister i samme farge som gulv og vegger er blitt stadig mer populært. Foto: Combiwood

Eikelister til gulv, eller furu?

Listverk kommer i forskjellige trematerialer, fra eik og furu til bjørk og ask. Samtidig som det er mer farger på listene, er det også blitt vanligere å velge listverk i samme farge og materiale som gulvet.

Eik og furu er de vanligste materialene på listverk, og eik regner gjerne for å være best egnet som gulvlister.

Skal du ha lister til baderom bør du sjekke ut listverk i:

  • MDF
  • PVC
  • Andre typer plast

Be gjerne om tips hos oss i Byggtorget hvis du er usikker på hva du skal velge.

Les også: Legge gulv for første gang? Her er ordboka!

Fire smarte tips om listverk

  1. Bruk bredt, profilert listverk i store, høye rom
  2. Bruk smale lister i mindre rom med lavere takhøyde
  3. Gulvlister i eik er slitesterke og gir et veldig pent resultat
  4. Bruk lister av furu i taket og rundt vinduer og dører

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg