Byggtorget logoByggtorget logo

Derfor er god belysning på byggeplassen viktig

Mange håndverkere som jobber på byggeplasser landet rundt lider under svak eller manglende arbeidsbelysning, men det blir nok sjelden gjort noe med det. Ifølge Espen Hanæs, som er ekspert på arbeidsbelysning i Luna Group, skyldes det blant annet at det ikke finnes krav eller retningslinjer til belysning på byggeplasser, samt at bevisstheten rundt god belysning ikke er så stor i byggebransjen.

- Belysning på byggeplasser har som regel vært et praktisk spørsmål om å lyse opp, men det er veldig få som har et forhold til hvordan man lyser opp på en best mulig måte. Vi ser at industrien har kommet ganske langt på dette området, og ønsker at byggebransjen skale gjøre det samme. Vi prøver å bidra til dette ved å legge vekt på betydningen av god belysning og ta frem gode produkter til håndverkerne, sier han.

Henger du med litt videre går vi nærmere inn på hva slags konsekvenser svak eller mangelfull belysning på en byggeplass kan ha å si – det er godt mulig du blir litt overrasket.

Foto: Luna Tools/Luna Group

Dårlig lys utfordrer både helsen og sikkerheten

Problemene knyttet til svak eller mangelfull belysning på byggeplassen handler om flere ting:

  • Du blir fortere sliten
  • Risikoen for ulykker øker
  • Sjansen for at du gjør feil øker

At du fortere blir sliten, handler om at du bruker unødvendig mye energi på å konsentrere deg når du jobber i dårlig opplyste omgivelser. Over tid kan du faktisk risikere å pådra deg belastningsskader i rygg, nakke og hode som følge av dette. Da er veien til sykefravær neimen ikke lang – og det hadde du kanskje ikke trodd at dårlig lys kunne føre til?

Vi mennesker er dessuten helt avhengig av lys for å kunne fungere så godt som mulig. Lys er svært viktig for å regulere døgnrytmen vår, og får vi for lite lys i løpet av dagen blir vi fortere trøtte og uopplagte. Da øker også risikoen for at noe går skeis. Konsekvensen av å være litt trøtt og uopplagt er kanskje ikke så stor for dem som først fremst sitter på et kontor, men jobber du som utøvende håndverker på byggeplass kan konsekvensene bli langt verre.

Erfaringer fra Danmark viser at det særlig er risikoen for fallulykker som øker dersom belysningen ikke er god nok, men på en byggeplass finnes det også kraftig verktøy, tunge gjenstander og kanskje litt rot her og der som kan føre til uhell om det ikke er god nok belysning. Heldigvis er det ikke alltid så mye som skal til for å bedre situasjonen.

- Arbeidslamper som kan styres fra en app via blåtann eller som har timer, kan for eksempel ha en god effekt. Da er det mulig å slå på lyset før dere i det hele tatt går inn på byggeplassen, og reduserer på den måten risikoen for at ting skjer i det dere leter etter lamper og skjøtekabler. Lamper med timer kan for eksempel stilles inn til å tennes før dere setter i gang arbeidet og slukkes etter dere drar, sier Espen Hanæs.

Foto: Luna Tools/Luna Group

Godt lys for god arbeidsevne og et godt sluttresultat

Selv om det sjelden går helt galt, er det også verdt å tenke over at arbeidsevnen din reduseres hvis du er trøtt og lite opplagt. Det er helt enkelt større sjanse for at du gjør flere feil eller bruker mer tid enn nødvendig på å gjøre arbeidsoppgavene dine. I verste fall blir det gjort feil som kan bli forholdsvis kostbare å rette opp i senere.

- For en maler kan det eksempelvis bli ugreit om lyset ikke er godt nok til å vurdere arbeidet underveis. I slike tilfeller er det viktig å velge en lampe med høy RA-indeks – som er et mål på fargegjengivelse. Høyeste mulige RA-indeks er 100, og lamper fra Mareld har RA-indeks på 90 eller 95, sier Espen i Luna Group.

Foto: Luna Tools/Luna Group

Derfor kan vi trygt si at godt arbeidslys er et viktig risikoreduserende tiltak på byggeplassen, både med tanke på generell sikkerhet, for den enkeltes helse og for å legge best mulig til rette for riktig og effektivt utført arbeid.

Så om du synes du det er for dårlig lys på byggeplassene du jobber på, burde du absolutt si ifra om det. Og det spiller egentlig ingen rolle om du er den eneste som synes belysningen er dårlig. Selv om godt arbeidslys er viktig for alle, er det også en del individuelle forskjeller ute og går.

Proffens favorittarbeidslampe - Mareld Starburst

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!