Byggtorget logoByggtorget logo
Trykkimpregnerte terrassebord på hytteterrasse.Trykkimpregnerte terrassebord på hytteterrasse.
Trykkimpregnerte terrassebord på hytteterrasse.Trykkimpregnerte terrassebord på hytteterrasse.

Bygge terrasse selv? Slik forbereder du deg

Dersom du ikke er utstyrt med bare tommeltotter, skal det gå greit å bygge din egen terrasse eller platting. Først og fremst må du finne ut av hvilken fundamentering du må starte med.

Det er flere måter å bygge terrasse på. Uansett hvilken metode du velger å følge, er det svært viktig å sørge for godt forarbeid. I denne sammenhengen betyr det å finne ut om du kan bygge terrasse uten å søke, dernest å bestemme deg for hva slags fundamentering du vil trenge der terrassen skal ligge, hvilket toppdekke du vil ha og ikke minst hva slags verktøy du trenger.

– Halve jobben er som kjent riktig verktøy. Enkelt sagt: Du trenger i første omgang noe å tegne med, noe å måle med og noe å kappe med. Kom gjerne innom et av våre byggevarehus før du setter i gang, vi kan gi deg rådene du trenger for å komme deg videre, sier Hilde Klausen hos Byggtorget i Arendal.

Les også: Disse verktøyene trenger du når du skal bygge terrasse

Det kan være hjelp til å regne ut hvor mye materialer du trenger, hvilke dimensjoner og ikke minst anbefalinger om type fundamentering.

Se også: Vårt utvalg av terrassebord

Slik bygger du terrasse

Fundamentering? Rammeverk? Bjelkelag? Hvilke skruer til hva? Se filmen Fra ESSVE som på en enkel måte forklarer trinnene du skal gjennom når du bygger terrasse.

Nybygget terrasse på hytte. Rottingmøbler står foran vinduetNybygget terrasse på hytte. Rottingmøbler står foran vinduet
Butikkmedarbeider Hilde Klausen på Byggtorget ArendalButikkmedarbeider Hilde Klausen på Byggtorget Arendal

Bilde: Korrekt fundamentering er den viktigste forutsetningen for å lykkes med terrassebyggingen. Denne terrassen er bygget med trykkimpregnert trevirke fra Hasås.(foto: HPH Byggentrepenør/Hasås) T.H: Hilde Klausen hos Byggtorget Arendal.

1. Bygge terrasse uten å støpe

Det går fint an å bygge terrasse eller platting rett på en flat plen uten å støpe, men det krever at du har en drenerende grunn bestående av sprengstein eller grov singel slik at regnvann renner unna. Grav deg ned 20-30 cm i det området du har målt opp, før du dekker med grus, fiberduk og grus igjen. Det kan også være lurt å først legge et sjikt med isolerende markplater. Disse bør stikke ca. 60 cm utfor kanten av plattingen slik at telen (frost i bakken) ikke kan komme inn under og flytte på plattingen i løpet av vinteren.

Det finnes mange ulike terrassebord å velge mellom, så ta deg tid til å velge de materialene som passer deg best. Det handler både om utseende og vedlikeholdsbehov. Hva du velger vil også påvirke hvilken avstand du skal ha mellom terrassebordene, for materialer oppfører seg forskjellig. Spør oss gjerne om råd før du setter i gang!

2. Støpe søyle til terrassen

Trenger terrassen et fundament som ligger litt høyere over bakken, kan det være nødvendig å støpe søyler. Det krever at du graver deg ned til frostfri dybde. Det gir nødvendig stabilitet til bjelkelaget og krever noe mer arbeid.

Hos Byggtorget kan du kjøpe egne papprør beregnet for dette, som du fyller inntil med grus før du fyller rørene med betongstøp. I toppet av dette setter du en stolpesko eller et annet beslag, som skal brukes til å feste bærebjelkene i når støpen har herdet ferdig. På forhånd har du laget klar avstandsklosser i samme størrelse, to til hvert rør, som sikrer at alle stolpefestene får samme høyde.

Husk å også sette rørene slik at de har samme høyde og at alle stolpefestene står i riktig retning. Antallet stolper og avstanden mellom dem bestemmes av dimensjonene du senere skal benytte i trekonstruksjonen. Spør gjerne en av våre medarbeidere om råd dersom du er usikker.

Les også: Bygge rekkverk til terrasse?

3. Bygge terrasse i skråning

Det krever selvsagt mer forarbeid og nøye undersøkelser av grunnen for å sikre stabilitet til byggverket ditt når det skal stå i en skråning. Hva slags løsning du skal gå for, avhenger i enda større grad av underlaget. Når du bygger terrasse i skråning må du også huske på at det kan kreve byggesøknad, ettersom høyden på terrassen måles fra det laveste punktet på bakken.

Be gjerne om råd i ditt lokale byggevarehus dersom du er usikker.

4. Bærekonstruksjon til terrassen

Bjelkelaget på en platting som ligger på bakken bør ha en dimensjon på minst 48 x 98 millimeter og legges med 60 centimeters mellomrom. Bjelkelaget forankres i hver ende med tverrgående bjelker i samme dimensjon slik at det dannes en ramme.

På en terrasse der det er støpt stolper, legges først bærebjelker eller dragere i stolpefestene. Disse skal ligge i samme retning som terrassebordene. Dimensjon her vil variere med tanke på hvor langt det er mellom stolpene og avstand til vegg. Dette må du beregne og planlegge i forkant. Det samme gjelder for bjelkelaget under terrassedekket, som bør ha maks 60 cm avstand mellom hver.

Når bærekonstruksjonen er montert og stivet av, kan du legge terrassedekket. Det bør minimum være 21 mm tykt, de fleste velger 28 mm terrassebord. Disse skrus ned i bjelkelaget med 55 mm skruer. Bruk to skruer ved hvert feste. Benytt gjerne en avstandskloss på 5 mm (enden på målestokken funker også) for å få rett åpning mellom bordene.

For de som ønsker en skruefri overflate på terrassebordene er et alternativ å benytte HDS-metoden.

Ved hjelp av HDS-verktøyet (Hidden Decking System) til ESSVE festes skruene i siden av terrassebordet. Verktøyet sørger for at skruene ikke skrus for langt inn, og for at avstanden mellom terrassebordene blir jevn. På denne måten får terrassen din “usynlige” skruer uten fliser eller sprekker i terrassebordene.

5. Leggeretning og avstand mellom terrassebordene

Det skal som en hovedregel alltid være 3-5 mm mellom bordene ettersom virket kan reise seg, vri seg eller svelle ut i bredden når det blir fuktig. Dersom virket er fuktig når du legger det, kan du redusere noe på mellomrommet. Noen spesielle typer terrassebord kan også ha egne anbefalinger, snakk med fagfolka hos Byggtorget når du kjøper terrassebord, vi hjelper deg.

Når det gjelder hvilken retning terrassebordene skal legges i, står du her ganske fritt. Det enkleste er imidlertid å ta utgangspunkt i en vegg og legge bordene parallelt med denne. Det som derimot har noe å si, er hvilken vei du monterer hvert terrassebord. Pass på at du legger dem med trykkmerket og etiketten ned, da unngår du at bordene med tiden bøyer seg feil vei og hindrer at vannet renner av terrassen.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg