Byggtorget logoByggtorget logo
Billig støttemur i hage foran hus.Billig støttemur i hage foran hus.
Billig støttemur i hage foran hus.Billig støttemur i hage foran hus.

Slik kan du bygge en billig støttemur

Å bygge en solid og billig støttemur trenger ikke være dyrt, men det lønner seg å gjøre skikkelig forarbeid.

En støttemur gir deg muligheten til å utnytte mer av tomten, holder masser på plass og du kan bruke den til å skape den stilen du ønsker. Ser du på totalkostnad over tid er stein et holdbart materiale som krever lite vedlikehold, men å få noen til å bygge den profesjonelt kan koste. Heldigvis finnes det rimelige alternativer for deg som vil gjøre det selv.

Her får du en oversikt over de billigste typene støttemurer, samt noen viktige tips for å få et solid og varig resultat.

Les også: Bygge støttemur

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Billig støttemur med forskalingsblokk

– Skal du bygge en billig støttemur kan du bruke forskalingsblokk som fylles med betong, tipser Finn Arne Noddeland hos Byggtorget Løddesøl Sagbruk & Høvleri AS.

Du kan også selv lage forskaling og støpe en mur i betong, men Noddeland har et par tips til viktige ting du må huske på:

– Du må ha et godt fundament, støttemuren må være dimensjonert for hvilken belastning du støtter opp og du må ta høyde for drenering og vannpress, sier Noddeland.

Andre løsninger på billig støttemur

Støttemur av betongblokker uten mørtel

Dette er kanskje det vanligste og mest tilgjengelige valget. Blokkene er lette å stable og krever ikke nødvendigvis mørtel, bare et godt fundament og litt tålmodighet.

Fordeler:

  • Enkle å jobbe med
  • Krever lite verktøy

Ulemper:

  • Ikke egnet for veldig høye murer uten ekstra forsterkning
  • Kan se kjedelig ut uten beplantning eller pynt

Gabionmur: Stein i nettingbur

Gabionmur som støttemur.

Bilde: Gabionmur gir en enkel og dekorativ støttemur. Foto: Aaltvedt

Gabioner er metallbur fylt med stein, som du enten kjøper løst eller ferdig montert. Du kan bruke billig fyllstein, og det ser moderne og solid ut.

Fordeler:

  • Rask å montere
  • Krever lite vedlikehold
  • Kan fylles med billig stein, betongrester eller lignende

Ulemper:

  • Krever god planlegging for stabilitet

Naturstein

Har du tilgang på naturstein, enten fra egen tomt eller noen som gir bort på Finn, kan du bygge en sjarmerende og svært billig mur.

Fordeler:

  • Gratis materiale om du finner det selv
  • Vakkert og naturlig uttrykk
  • Pent til hager og skråninger

Ulemper:

  • Mer tidkrevende
  • Vanskeligere å stable stabilt uten erfaring
  • Ujevne steiner krever mer justering

Pallekarmer eller treverk

For små hageprosjekter kan du bruke treverk, for eksempel gamle pallekarmer eller jernbanesviller. Dette egner seg til en lav kantmur rundt blomsterbed.

Fordeler:

  • Billig
  • Lett å bygge
  • Kan males eller beises

Ulemper:

  • Ikke egnet for store høyder
  • Kortere levetid på grunn av råte

Generelle tips når du skal bygge støttemur

Uansett hva slags type støttemur du velger, er det noen grunnleggende ting du bør huske på når du skal bygge:

1. Godt fundament: Grav en grøft og fyll med komprimert pukk eller grus. Et dårlig fundament er årsaken til de fleste murkollapser.

2. God drenering: Vann som samler seg bak muren skaper trykk. Legg dreneringsrør og bruk grov pukk bak muren for å sikre god vannavrenning.

3. Første skift må være i vater: Bruk god tid på det nederste laget for å få muren rett og stabil.

4. Bakfall gir stabilitet: Hell muren litt bakover (ca. 5–10 %) mot massene den skal støtte – dette gjør den mer motstandsdyktig mot press.

5. Ikke bygg for høyt uten forsterkning: Skal du bygge høyere enn 60–80 cm bør du bruke ekstra forankring eller få hjelp av fagfolk.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg