Byggtorget logoByggtorget logo
hytte ved sjøen med rektangulære takrenner og stålplater på takethytte ved sjøen med rektangulære takrenner og stålplater på taket
hytte ved sjøen med rektangulære takrenner og stålplater på takethytte ved sjøen med rektangulære takrenner og stålplater på taket

Slik gjør du taksjekken selv

Ofte sjekker man ikke taket før det oppstår problemer, men da er det for sent. Taksjekken bør gjøres to ganger i året – før og etter vinteren. Slik gjør du den selv.

Etter 30 år er de fleste tak modne for å skiftes, men som med alt annet, er jevnlig vedlikehold viktig for å ivareta taket lengst mulig. Vedlikeholder du taket, øker også sjansen for å oppdage og fikse småfeil før de utvikler seg til større skader.

Hvor du bor i landet kan påvirke hvor lang levetid taket ditt har. I værutsatte områder, som ved kysten, vil det være større behov for å sjekke at ikke sesongen har gjort skade på taket.

– Det beste er å komme seg opp på taket og ta seg en runde der og undersøke, sier Bjørnar Kvamme, salgskonsulent hos Byggtorget Digernes.

Les også: Velg riktig tak for ditt hus

Dette må du se etter

Se at takstein er intakt og uten bruddskader. Prioriter også å sjekke beslag rundt gjennomføringer, da dette er svakeste punkt med tanke på potensielle lekkasjer.

Takshingel og takpapp kan man gå over å se om alt fortsatt er limt og ikke har løsnet fra underlag, spesielt rundt luftehatter og overganger.

– Dersom man har kaldt loft og kommer seg dit, ta en runde å se over at det ikke har kommet fukt i takbord. Sjekk ekstra godt rundt gjennomføringene, anbefaler Bjørnar.

Bilde under: Det er viktig å fjerne mose og skitt fra taket. Foto: Byggtorget

Skittent tak med mose på.Skittent tak med mose på.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Husk å fjerne mose

Mange tak opplever å få mose, det bør fjernes. Har du mose på taket er det stor sjanse for at den vokser på skyggesiden av huset der taket oftere er fuktig og får lite sollys. I tillegg til å være sjenerende, trekker mose til seg vann. Dette kan fryse og forårsake frostsprenging.

– Du kan fjerne mose ved å først bruke en stiv børste og vann, men dropp stålbørste og høytrykkspyler, råder Bjørnar.

Etter at du har børstet taket og skylt det, tilfører du vaskemiddel eller mosefjerner på taket. La det virke en tid før du spyler lett av. Husk også å fjerne mose fra takrenner og nedløp. Har du mye mose bør du først vente til den får tørket opp slik at det blir enklere å fjerne den.

Et godt undertak og en god teknisk konstruksjon med tilpasset lufting gjør at levetiden på et yttertak fort kan dobles. Husk å spørre våre fagfolk om råd rundt dette dersom du skal legge nytt tak.

Tak fra Lindab.Tak fra Lindab.
Svart tak fra BMI.Svart tak fra BMI.

Bilder over: Tak fra Lindab og BMI. Foto: Lindab og BMI

Valg av nytt tak

Alle typer tak har sine egenskaper som gir spesielle fordeler. Til bolig er det i prinsippet tre typer tak å velge mellom:

  • Takstein i betong eller tegl
  • Platetak av stål eller aluminium
  • Takshingel og takpapp

I tillegg finnes det forskjellige varianter, som torvtak, glass- eller plasttak og tak i treverk eller stein, ofte brukt på hytter og andre bygg.

Kom innom et av våre varehus for gode råd om hva som passer best for din bolig. Byggtorget tilbyr også gratis taksjekk, så er du fortsatt usikker etter å ha gjort taksjekken selv, bistår vi deg alltid.

Les også: Få mer plass med takvindu

– Kontakt gjerne oss for råd eller befaring, en del av vår jobb er at du får rett produkt til rett pris, sier Bjørnar Kvamme hos Byggtorget Digernes.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg