Byggtorget logoByggtorget logo
Grønt hus med sort takbelegg fra MatakiGrønt hus med sort takbelegg fra Mataki
Grønt hus med sort takbelegg fra MatakiGrønt hus med sort takbelegg fra Mataki

Takplater eller takstein? Velg riktig tak for ditt hus

Taket skal beskytte mot varierende vær, men valg av tak har også mye å si for husets utseende. Her forklarer vi forskjellen på takstein, takplater og takbelegg.

Etter 30 år er tiden moden for helt eller delvis skifte av tak. Eller kanskje du skal ha legge nytt?

Les også: Slik gjør du taksjekken selv

Bytte tak? Byggtorget hjelper deg med valg og montering av nytt tak

I dagens marked finnes det en rekke forskjellige typer taktekking å velge mellom. De fleste velger tradisjonell takstein, takplater eller takpanner som ser ut som takstein. Viktigst er det å ha et tett tak som beskytter huset mot vind, regn og snø.

stort hus med Decra takplater fra Matakistort hus med Decra takplater fra Mataki
Rødt tak med Isola Powerteck takplaterRødt tak med Isola Powerteck takplater

Bilde: Dekra takplater fra Mataki og Powertekk takplater fra Isola. Foto: Mataki/Isola

Takplater i aluminium og stål

Takpanner er en fellesbetegnelse på takplater. I mange år har takpanner vært et populært valg for mange tak. Utførelser og profiler er varierte. Du kan velge mellom stramme og moderne linjer, bølgeblikkinspirert eller noe midt i mellom.

En fordel kan sies å være at takplater er uknuselige. De beskyttet mot korrosjon og festes på en slik måte at de tåler det meste av vær og vind uten å rikke på seg. De leveres dessuten i større format enn takstein. Dermed går monteringen ofte raskt unna. Den lave vekten gjør takpanner også enkle å håndtere. Sluttresultatet blir et tak som veier en sjettedel av et tak med takstein.

– Mange tak er bygget for en lett type taktekking som plater eller shingel og tåler ikke vekten av takstein. Så dette er svært viktig å sjekke, sier Henning Ødegaard hos Byggtorget Kaare Ødegaard i Ringsaker.

Takpanner fås både bestrødd og lakkert. Velger du lakkert takpanne kan det være at du trenger snøfangere. Bestrødde takpanner gir heller ikke lyd av regn.

Lakkert eller bestrødd, med god isolasjon i nyere hus er det uansett sjeldent et problem. Lakkerte takpanner har sin fordel med mindre utfordringer knyttet til mose og grønske.

Les også: Slik unngår du mose på taket

nærbilde av et tak med Zanda Arktis takstein fra BMInærbilde av et tak med Zanda Arktis takstein fra BMI
nærbilde av en rød Zanda taksteinnærbilde av en rød Zanda takstein

Zanda Arktis er Norges sterkeste takstein, har høy passform og er enkel å legge. I 2023 har den også kommet med en mer bærekraftig og miljøvennlig overflatebehandling. Foto: BMI Group

Ulike takstein-typer

Valg av takstein avhenger av økonomi, personlig smak og ønske om forventet levetid. Du kan velge mellom tegl- og betongtakstein. Så mye som 25 år kan skille levetiden mellom disse to variantene.

Takstein av tegl har forventet levetid på 75 år, mens betongstein normalt holder minst 50 år. Prisen for tegl er imidlertid høyere.

Når du legger takstein er det greit å huske at det nødvendigvis ikke er valget av takstein som velter budsjettet. Materialkostnad i et typisk takprosjekt som settes bort til håndverkere, utgjør om lag en tredjedel av totalprisen.

Foruten valg av farger er det også forskjell på overflatebehandling.

– Ru takstein kan for eksempel ha en bremsende effekt på snø, så det kan være du slipper unna snøfangerutstyr inntil til viss takvinkel. Samtidig klorer mosen seg gjerne bedre fast på slike steiner, sier Ødegaard.

Takstein har også flere varianter i utforming, som dobbelkrum med to bølgeformer og enkelkrum. I tillegg fås det flat takstein.

Takstein i betong er blitt stadig mer populært, og har gode kvaliteter som takler varierte norske værforhold.

Hos Skarpnes er det faktisk også mulig å få flate takstein med integrerte solceller. Disse har de samme egenskapene som en ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk. Samtidig lager de strøm!

Hvis du erstatter takshingel eller plater på taket med takstein, må du være oppmerksom på at vekten blir betydelig høyere, og at takkonstruksjonen tåler overgangen. Du bør derfor forhøre deg med fagfolk for å få en vurdering av hva konstruksjonen tåler.

Les også: Slik sørger du for et tett tak

Boligblokker med takshingelBoligblokker med takshingel
grønt hus med takbelegg fra Matakigrønt hus med takbelegg fra Mataki

Klassisk takshingel fra Isola og Mataki. Foto: Isola/Mataki

Takshingel og takbelegg

Takshingel er enkelt forklart laget av en type asfaltpapp som er bestrødd med mineralstrø, og kan sies å være en taktekkingsløsning som er enkel å montere. Takshingel er utviklet for nordisk klima, da det er svært kuldestatisk. Overflatebelegget og fargene har god holdbarhet. Den ru overflaten holder snøen på taket.

Vil du legge ny takshingel oppå på gammel, er det fullt mulig. Men du bør da først kontakte leverandøren for å få klarhet i hvilke krav som stilles. For å legge takshingel trenger du hammer, pappstifter, pappkniv, snor, asfaltlim, takfot og møneplater. Enkelte overlagsbelegg leveres også med et klebesystem uten folie som skal rives av, mens du må rive av en folie på andre. Fordelen med å gå for en uten avriving er at det er mindre og enklere arbeid. Ikke minst blir det betydelig mindre avfall.

Shingel finnes i flere ulike farger og med ulike utforminger. Vi kan blant annet nevne shingel med dråpeform som ser ut som skifer eller rektangulær shingel med et moderne uttrykk.

I forholdsvis nær familie med takshingel finner vi ett-lags selvklebende belegg, også kalt overlagsbelegg. Her er det SBS-asfalt som gir god brukervennlighet selv ved lave temperaturer og bedre vedheft for overflatestrøet.

Overlagsbelegg kan legges på nye tak eller som omtekking av gammel takpapp, og egner seg spesielt godt til enklere prosjekter som boliger, garasjer, småhytter, boder og lekestuer.

Valg av takrenner

hytte ved sjøen med rektangulære takrenner og stålplater på taket

Bilde: Her ser vi rektangulære takrenner fra Lindab. Foto: Lindab

Du kan både la takfargen, veggfargen eller en kombinasjon bestemme valg av takrenner. Selv om fire av fem takrenner som selges i dag er halvrunde med sort farge, er det flere muligheter å velge blant. Noen vil at renner og nedløp skal gli inn som en del av veggen, mens andre ønsker en kontrast. Har du en kledning med profiler som skiller seg ut, kan det gi rom for mer dempede renner og nedløp, så de ikke tar oppmerksomhet fra kledningen. I tillegg til halvrunde, finnes det også kvartrunde og rektangulære takrenner.

Takrenner i stål er vanligst, og er sterkt og kan gjenbrukes mange ganger uten at egenskaper går tapt. Et annet alternativ er aluminium som har høy styrke og lav vekt.

Les mer om takrenner her

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!