Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Velg riktig tak for ditt hus

Taket skal beskytte mot varierende vær, men valg av tak har også mye å si for husets utseende.

Etter 30 år er tiden moden for helt eller delvis skifte av tak. Eller kanskje du skal ha legge nytt? I dagens marked finnes det en rekke forskjellige typer taktekking å velge mellom. De fleste velger tradisjonell takstein, takplater eller takpanner som ser ut som takstein. Viktigst er det å ha et tett tak som beskytter huset mot vind, regn og snø.

Takpanner og takplater

Bilde: Dekra takpanner fra Mataki. Foto: Mataki

Takpanner er en fellesbetegnelse på takplater. I mange år har takpanner vært et populært valg for mange tak. Utførelser og profiler er varierte. Du kan velge mellom stramme og moderne linjer, bølgeblikkinspirert eller noe midt i mellom.

En fordel kan sies å være at plater og panner er uknuselige. De beskyttet mot korrosjon og festes på en slik måte at de tåler det meste av vær og vind uten å rikke på seg. De leveres dessuten i større format enn takstein. Dermed går monteringen ofte raskt unna. Den lave vekten gjør takpanner også enkle å håndtere. Sluttresultatet blir et tak som veier en sjettedel av et tak med takstein.

– Mange tak er bygget for en lett type taktekking som plater eller shingel og tåler ikke vekten av takstein. Så dette er svært viktig å sjekke, sier Henning Ødegaard hos Byggtorget Kaare Ødegaard i Ringsaker. 

Takpanner fås både bestrødd og lakkert. Velger du lakkert takpanne kan det være at du trenger snøfangere. Bestrødde takpanner gir heller ikke lyd av regn. Lakkert eller bestrødd, med god isolasjon i nyere hus er det uansett sjeldent et problem. Lakkerte takpanner har sin fordel med mindre utfordringer knyttet til mose og grønske.

Takstein

Bilde: Zanda Arktis er Norges sterkeste takstein, har høy passform og er enkel å legge. Foto: BMI Group

Valg av takstein avhenger av økonomi, personlig smak og ønske om forventet levetid. Du kan velge mellom tegl- og betongtakstein. Så mye som 25 år kan skille levetiden mellom disse to variantene. Takstein av tegl har forventet levetid på 75 år, mens betongstein normalt holder minst 50 år. Prisen for tegl er imidlertid høyere. Når du legger takstein er det greit å huske at det nødvendigvis ikke er valget av takstein som velter budsjettet. Materialkostnad i et typisk takprosjekt som settes bort til håndverkere, utgjør om lag en tredjedel av totalprisen.

Foruten valg av farger er det også forskjell på overflatebehandling.

– Ru takstein kan for eksempel ha en bremsende effekt på snø, så det kan være du slipper unna snøfangerutstyr inntil til viss takvinkel. Samtidig klorer mosen seg gjerne bedre fast på slike steiner, sier Ødegaard.

Takstein har også flere varianter i utforming, som dobbelkrum med to bølgeformer og enkelkrum. I tillegg fås det flat takstein.

Takstein i betong er blitt stadig mer populært, og har gode kvaliteter som takler varierte norske værforhold.

Hos Skarpnes er det faktisk også mulig å få flate takstein med integrerte solceller. Disse har de samme egenskapene som en ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk. Samtidig lager de strøm!

Hvis du erstatter takshingel eller plater på taket med takstein, må du være oppmerksom på at vekten blir betydelig høyere, og at takkonstruksjonen tåler overgangen. Du bør derfor forhøre deg med fagfolk for å få en vurdering av hva konstruksjonen tåler.

Takshingel og overlagsbelegg

Bilde: Klassisk takshingel fra Isola. Foto: Isola

Takshingel er enkelt forklart laget av en type asfaltpapp som er bestrødd med mineralstrø, og kan sies å være en taktekkingsløsning som er enkel å montere. Takshingel er utviklet for nordisk klima, da det er svært kuldestatisk. Overflatebelegget og fargene har god holdbarhet. Den ru overflaten holder snøen på taket.

Vil du legge ny takshingel oppå på gammel, er det fullt mulig. Men du bør da først kontakte leverandøren for å få klarhet i hvilke krav som stilles. For å legge takshingel trenger du hammer, pappstifter, pappkniv, snor, asfaltlim, takfot og møneplater. Enkelte overlagsbelegg leveres også med  et klebesystem uten folie som skal rives av, mens du må rive av en folie på andre. Fordelen med å gå for en uten avriving er at det er mindre og enklere arbeid. Ikke minst blir det betydelig mindre avfall.

Shingel finnes i flere ulike farger og med ulike utforminger. Vi kan blant annet nevne shingel med dråpeform som ser ut som skifer eller rektangulær shingel med et moderne uttrykk.

I forholdsvis nær familie med takshingel finner vi ett-lags selvklebende belegg, også kalt overlagsbelegg. Her er det SBS-asfalt som gir god brukervennlighet selv ved lave temperaturer og bedre vedheft for overflatestrøet.

Overlagsbelegg kan legges på nye tak eller som omtekking av gammel takpapp, og egner seg spesielt godt til enklere prosjekter som boliger, garasjer, småhytter, boder og lekestuer.

Valg av takrenner

Bilde: Her ser vi rektangulære takrenner fra Lindab. Foto: Lindab

Du kan både la takfargen, veggfargen eller en kombinasjon bestemme valg av takrenner. Selv om fire av fem takrenner som selges i dag er halvrunde med sort farge, er det flere muligheter å velge blant. Noen vil at renner og nedløp skal gli inn som en del av veggen, mens andre ønsker en kontrast. Har du en kledning med profiler som skiller seg ut, kan det gi rom for mer dempede renner og nedløp, så de ikke tar oppmerksomhet fra kledningen. I tillegg til halvrunde, finnes det også kvartrunde og rektangulære takrenner.

Takrenner i stål er vanligst, og er sterkt og kan gjenbrukes mange ganger uten at egenskaper går tapt. Et annet alternativ er aluminium som har høy styrke og lav vekt.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes. Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet