Byggtorget logoByggtorget logo
trinnlydsplater ligger på gulvet under monteringtrinnlydsplater ligger på gulvet under montering
trinnlydsplater ligger på gulvet under monteringtrinnlydsplater ligger på gulvet under montering

Slik blir du kvitt trinnlyd

Mange av oss bor i hus eller leiligheter der lyden av føtter som går på gulvet i etasjen over kan bli svært plagsom. Det er dette som kalles trinnlyd.

Det er dette som kalles trinnlyd. Grunnen til at den oppstår, er at fottrinn og liknende lyder lager svingninger som overføres i bygningskonstruksjonen. Dermed kan lyden vandre ganske langt og høres godt andre steder i huset.

Det er ikke bare lyden fra fottrinn som kalles for trinnlyd – det kan også være lyden fra stoler eller bord som flyttes, gjenstander som treffer gulvet, barn som leker osv. Alt dette lager samme type svingninger, og kan føre til samme type støy i etasjen under.

Les også: Gode råd når du skal ha nytt gulv

Hvis du er plaget av trinnlyd, finnes det heldigvis måter å bli kvitt det på.

Trinnlydsplater for redusert trinnlyd

Da snakker vi om det som kalles for trinnlydsplater, som kan være laget av både steinull, glassull og trefiber. Felles for dem alle, er at de har høy tetthet (densitet) og derfor bidrar godt til å dempe trinnlyden mellom etasjene. Hos de fleste produsentene får du plater i ulike tykkelser. Jo tykkere de er, jo mer trinnlyd demper de.

– Mellom leiligheter er det som regel strenge lydkrav, så der brukes ofte 36 millimeter trinnlydsplater. I vanlige eneboliger brukes gjerne 6 millimeter parkettunderlag for å dempe trinnlyd, forklarer Lasse Omdal hos Byggtorget Nydal Byggevarer.

Han forteller også at valget av platetykkelse vil avhenge av hvordan huset er bygget. I en del hus er for eksempel ikke etasjeskillene fullisolerte, og kan derfor fungere som en kasse som gir gjenlyd eller gjenklang. Da er det ikke sikkert at de tynneste platene eller parkettunderlagene gir nok demping.

Les også: Slik legger du laminat og parkett med fem smarte tips

Hunton Silencio Trinnlydplate

Her kan du velge mellom;

  • 24 mm tykkelse som er spesielt framstilt for å oppnå gode trinnlydsresultater ved bruk på betong, hulldekke og ved rehabilitering.
  • 36 mm tykkelse er spesielt framstilt for å tilfredsstille kravene for trinnlyd mellom etasjer.

Hvorfor velge Hunton Silencio Trinnlydplate:

  1. Trinnlydplate med stort bruksområde
  2. Bidrar til god trinnlydsdemping
  3. Platene er enkle å håndtere og montere, trenger ikke kantavstivning
  4. Silencio Trinnlydplate, 36 mm har SINTEF Teknisk Godkjenning
  5. Platene er hovedsakelig laget av trefiber som er en fornybar råvare. Treet som anvendes kommer fra PEFC™-sertifisert skog

Enkel montering av trinnlydsplater

Selve monteringen eller leggingen av platene er ganske enkel uansett hvilken type du velger. Lasse Omdal forteller at det følger med detaljerte monteringsanvisninger i forpakningene de selger mest av. Han gir også noen generelle tips som gjelder alle typer trinnlydsplater:

– Platene skal egentlig bare legges ut i hele rommet uten å festes til underlaget, men det er viktig at de ligger tett inntil hverandre. Du bør dessuten legge dem forbandt, slik at skjøtene ikke kommer på samme plass i hver rad. Der det er behov for å kappe dem, kan du som regel bruke en tapetkniv, sier han.

Noen forskjeller er det imidlertid også fra produsent til produsent, og i enkelte tilfeller må du for eksempel ha kantavstiving. Med kantavstiving mener vi et bord i samme tykkelse som platene, som monteres i ytterkantene av rommet du skal trinnlydisolere. Avstivingen gjør at platene ikke bøyes ned i kantene.

En annen forskjell er hvorvidt du kan legge gulv rett oppå platene eller ikke. Noen produsenter krever at du legger 22 mm gulvsponplater oppå trinnlydsplatene før du legger gulv, mens du kan legge gulv rett på platene fra andre produsenter. Det avhenger også litt av tykkelsen på platene du bruker. I noen tilfeller kreves for eksempel trykkfordelende plater på 12,5 mm før du legger gulv. Som trykkfordelende plate kan du for eksempel bruke fibergips, sponplate eller liknende.

Det kan også være andre forskjeller i montering fra produsent til produsent, så det er svært lurt å sjekke monteringsanvisningen for de ulike produktene før du tar et valg. Produsentene har som regel detaljert informasjon om dette på sine nettsider, men du er selvsagt også velkommen til å stikke innom din nærmeste Byggtorget-butikk for en hyggelig byggeprat om du vil.

Se film > Hunton Silencio Trinnlydplate

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg