Byggtorget logoByggtorget logo
Mann med gule hørselvern og vernebrillerMann med gule hørselvern og vernebriller
Mann med gule hørselvern og vernebrillerMann med gule hørselvern og vernebriller

Vil du høre lyden fra radioen? Bruk hørselvern

Som håndverker utsettes du for mye støy, og en del av den er direkte skadelig for ørene dine. Vil du beholde den gode hørselen bør du ha riktig hørselvern og bruke det på riktig måte.

Det er flere faremomenter alle håndverkere må passe seg for i det daglige arbeidet på en byggeplass. Risikoen for fallskader og kontakt med skadelige stoffer skal vi komme tilbake til, men først litt om hvilke grep du bør ta for å sikre at du beholder like god hørsel livet ut.

Det aller viktigste er at du velger en type som beskytter deg mot den støyen du faktisk utsettes for. Lydstyrke (desibel) og frekvenser er viktig å ta hensyn til.

Les også: Unngå fallulykker med god HMS

På den ene siden må du dempe de skadelige lydene på byggeplassen. Samtidig skal det ikke dempe lyder du gjerne vil høre, blant annet varslingslyder eller kollegaer som snakker til deg.

Et hørselvern som demper for mye lyd, øker sjansen for at du tar det av deg og dermed redusere brukstiden.

Hva er hørselvern?

Selv om du vet hva hørselvern er, er ikke alle nødvendigvis klar over hvorfor det er så viktig. Hørselvern kan være ørepropper eller øreklokker som skal hindre lyd i å nå det indre øre.

For at ikke sansecellene i det indre øre skal skades og gi varig hørselstap, er det påkrevd med hørselvern ved opphold i sterk støy.

Den nye Hellberg Xstream MP lar deg pare to telefoner samtidig. Perfekt når du skal bruke både jobbtelefon og privattelefon, for eksempel bruke den ene til å streame musikk og den andre til å motta telefonsamtaler. Xstream MP er det perfekte hørselvernet for de som trenger tydelig kommunikasjon mens de jobber i støyfylte miljøer. Foto: Hellberg

Mann med hørselvernet Hellberg Xstream MPMann med hørselvernet Hellberg Xstream MP
mann med skjegg og hørselvern Fra Hellberg jobber med en lang tangmann med skjegg og hørselvern Fra Hellberg jobber med en lang tang

Unngå «jeg skal bare…»

Selv om du har det aller beste hørselvernet på markedet, hjelper det lite hvis du ikke bruker det. Brukstiden bør være 100 prosent for at hørselen ikke skal ta skade. Selv med 99 prosent brukstid reduserer du effekten, og dropper du ned til 90 prosent kan det nærmest sammenlignes med å ikke bruke hørselvern i det hele tatt.

Les også: Er du godt nok beskyttet i hverdagen?

Poenget er at de 20-30 minuttene du ikke bruker vern, kan gi deg så mye skadelig støy at du risikerer varige hørselsskader. Derfor er det utrolig viktig at du ikke tenker at dette «bare tar to minutter» eller «jeg skal bare kappe en liten lektebit».

For at 100 prosent brukstid skal være mulig, må hørselvernet være behagelig å ha på. Bruker du ukomfortabelt utstyr er sjansen mye større for at du legger det fra deg eller slurver med å ta det på i løpet av dagen. Derfor er komfort utrolig viktig å tenke på – prøv flere typer før du tar valget.

Falsk trygghet?

Ettersom tiden går, blir hørselvernet slitt og beskyttelsen redusert. Det kan gi deg en falsk trygghet.

Bruker du øreklokker er det for eksempel viktig at du skifter ut tetningsringene med jevne mellomrom. Slitte tetningsringer gjør at mer lyd når inn til ørene dine. Hvor ofte du trenger å skifte tetningsringene vil variere med bruken av hørselvernet. Sjekk bruksanvisningen for å finne ut hva slags vedlikehold som anbefales.

Andre ting kan også gi deg falsk trygghet, og ofte handler det om de små detaljene. Bruker du briller eller har skjegg? Det kan gjøre at øreklokkene ikke demper lyden så godt som de skal. Da kan du for eksempel:

  • Bytte til briller med tynnere stenger
  • Velge et hørselvern som sitter strammere
  • Velge et hørselvern som demper mer lyd

Er du usikker på hvilket hørselvern som passer for deg? Stikk innom oss hos Byggtorget for en prat. Vi har både 3M Peltor og Hellberg hørselvern blant våre kjente merkevarer.

Ikke glem fallsikring

Alt arbeid som utføres mer enn to meter over planert terreng regnes som «arbeid i høyden» av arbeidsmiljøloven.

Med fallulykker som den vanligste typen arbeidsulykker, sier det seg selv at fallsikring er viktig. Fallsikringsutstyr bremser fallet på en sikker måte dersom uhellet er ute, samtidig som det er med på å forhindre fall fra høyder.

God kunnskap om fallsikringsutstyr og sikkerhetstiltak i høyden er viktig. Les mer om vårt fallsikringskurs her.

Å sikre mennesker mot fall er en ting, men du må også sikre verktøyet du jobber med i høyden. Gjenstander som faller fra store høyder kan ha katastrofale følger. Fra vår leverandør Luna Tools får du ulike typer festeringer, klips, liner og verktøy med egne festepunkter slik at du kan sikre utstyret du jobber med.

Starter du på bar bakke, er deres Verktøysikring startkit et godt sted å begynne!

Hammer med verktøysikring fra Luna

Unngå kontakt med skadelige stoffer

Har du tenkt over at det kan være skadelige stoffer i mange produkter du bruker til daglig?

Kanskje har du aldri tenkt på å snu tuben, boksen eller spannet og lese innholdsfortegnelsen eller se etter faresymboler på emballasjen.

For både miljøet og helsa, er det beste alternativet å finne en alternativ løsning dersom et produkt du bruker inneholder skadelige stoffer. Se etter Svanemerket eller EU Ecolabel på produktet, eller spør etter mer miljøvennlige produkter i ditt lokale byggevarehus.

Dersom det ikke er til å unngå, er det viktig å bruke tilstrekkelig med verneutstyr – som maske og hansker. Du får også kjøpt vernedrakter hos Byggtorget.

Se hva slags verneutstyr du får kjøpt hos Byggtorget, eller logg inn i Proffnett for å se hele utvalget til dine avtalepriser.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!