Byggtorget logoByggtorget logo
Håndverkere som arbeider med tak og sager på stillas med arbeidsklær.Håndverkere som arbeider med tak og sager på stillas med arbeidsklær.
Håndverkere som arbeider med tak og sager på stillas med arbeidsklær.Håndverkere som arbeider med tak og sager på stillas med arbeidsklær.

Er du godt nok beskyttet i hverdagen?

Bønder er overrepresentert i yrkesskadestatistikken. Velg derfor godt arbeidstøy og beskyttelse som gir deg en sikrere arbeidsdag.

Bonden har det travelt, og representerer et av de farligste yrkene i Norge. I 2021 døde 31 personer på jobb i Norge, hvorav fem var i landbruket, melder Arbeidstilsynet.

I løpet av sekunder kan kraftige maskiner forårsake fatale skader for en yrkesgruppe som også jobber mye alene. Tall fra Bygdeforskning som har kartlagt ulykker og arbeidsmiljø i landbruket, viser at hvert år utsettes åtte prosent av bøndene for en arbeidsulykke. Det betyr at 2700 bønder rammes av arbeidsulykker hvert år, og det er trolig store mørketall.

Jobber du i en utsatt yrkesgruppe, kan du gjøre noen enkle grep som gjør arbeidsdagen tryggere og helsen din mindre utsatt. Med disse åtte grepene er du godt på vei mot en tryggere arbeidshverdag:

1. Beskytt føttene med vernestøvler

Arbeid med husdyr er årsaken til en av fem personskader i landbruket. Tråkk er ikke uvanlig. Det er helst under flytting av dyr, fôring og melking at ulykker og uhell skjer. Riktig fottøy på jobb er viktig, og i enkelte tilfeller er det også pålagt å bruke vernestøvler. Utvalget er stort, fra lettere sko til solide støvler. Hos Byggtorget får du vernesko i forskjellige varianter og fra ulike leverandører.

Les også: Unngå at været tar taket

2. Beskytt hodet med hjelm

Hodet er utsatt for de mest alvorlige arbeidsskadene. Dessverre er det også slik at ulykker med hodeskader skjer relativt ofte, ifølge Arbeidstilsynet. Skadene skjer blant annet som følge av fallulykker, ved støt eller ved at hodet blir truffet av gjenstander som faller.

Mange av disse hodeskadene kan unngås eller få mindre alvorlige konsekvenser hvis det brukes hjelm. Spesielt viktig er det under byggeperioder eller arbeid der det er fare for å få gjenstander i hodet. Byggtorget har vernehjelmer med god ventilasjon og godt synsfelt.

Mann som borer i betong med arbeidsklær og hørselvern.

Bilde: Hørselvern er en viktig del av arbeidsantrekket. Foto: Snickers Workwear

3. Hørselvern som også gir lydopplevelse

Hørselvern skal brukes om det er mye støy der du arbeider. Du kan pådra deg varig hørselsskade gjennom langvarig belastning, selv ved lavere støynivåer. Kraftig støy kan være skadelig selv ved kortvarig belastning. Dersom det er så mye støy at du ikke kan oppfatte en vanlig samtale på en meters avstand skal du bruke hørselvern.

Men selv om du har på deg hørselvern kan du høre på radio eller favorittmusikken. Det finnes hørselvern som lar deg snakke i mobiltelefon eller lytte til musikk via bluetooth. Byggtorget har også et godt utvalg tradisjonelle hørselvern og ørepropper.

Viktig å vite: Airpods eller andre typer ørepropper for å høre på musikk gir ikke beskyttelse mot skadelig støy. Bruker du disse på innsiden av hørselvern vil også hørselvernet miste sin funksjon.

4. Ta vare på lungene med støvmaske

Bønder er ofte eksponert for støv. For å unngå luftveisplager bør du bruke støvmaske når det kreves. Ifølge Agri Analyse for Landbruksforskning bruker 28 prosent av bøndene støvmaske noen ganger eller sjeldnere. Drøyt fem prosent bruker det aldri.

Les også: Bærekraftige produkter til landbruk

I samme undersøkelse oppgir 7,5 prosent av bøndene at de selv har opplevd helseplager som følge av kontakt med kjemikalier. Støv fra landbruket kan gi akutte reaksjoner og kroniske lidelser. Masker med utåndingsventil gir veldig lav pustemotstand. Byggtorget forhandler et stort utvalg støvmasker, med og uten ventiler.

5. Beskytt øynene med vernebriller

Bruk av vernebriller er viktig når du jobber med redskaper der det er fare for sprut eller gnister. Det kan for eksempel være håndtering av syre eller andre etsende stoffer, bruk av vinkelsliper eller fjøsvask. Vernebriller bør ha sidebeskyttelse for best mulig beskyttende effekt. Husk at alminnelige briller på ingen måte kan betraktes som vernebriller.

6. Kneputer mot slitasje og menisk

Skal du jobbe på taket, med gulvet eller at du sitter på knærne i andre situasjoner, kan det fort merkes i knærne. Fysioterapeuter erfarer at for eksempel håndverkere som arbeider mye i knestående uten kneputer, er spesielt utsatt for slitasje og og meniskskader.

Les også: Maling og vedlikehold av gårdsbruk

Dette forebygges med kneputer som kommer i forskjellige varianter, enten de integreres med arbeidsbukse eller brukes uavhengig. Kom gjerne innom Byggtorget, så finner vi kneputene som passer best dine behov.

Håndverker med arbeidsbukser og sko som kneler på gulvet foran et skap.

Bilde: Velg en slitesterk arbeidsbukse med komfort. Foto: Snickers Workwear

7. Arbeidsbukse med passform og funksjoner

Komfort er viktig, og en god arbeidsbukse bør være slitesterk og sitte godt. Buksen du velger bør også passe ditt bruk. Arbeidsbukser finnes i flere varianter, om du ønsker noe som er godt synlig, har god bevegelighet eller tåler mye vær og vind.

Les også: Slik velger du riktig arbeidshansker til vinterbruk

Snakk gjerne med ditt lokale Byggtorget dersom du har behov for arbeidsklær eller utstyr du ikke finner i butikken, det er godt mulig vi kan bestille deg til deg.

8. Ha brannteppe tilgjengelig

Mange bønder er flinke og tar brannvern på alvor, det er vondt å se et livsverk, husdyr eller hjem bli tatt av flammene. Samtidig må vi ta på alvor at landbruket er en brannutsatt næring.

Selv om mange av brannene starter i det elektriske anlegget, kan det være en god forsikring å ha et brannteppe i nærheten – enten du er i driftsbygningen eller i traktoren.

Byggtorget har branntepper i forskjellige størrelser, men også brannslukningsapparater og annet brannvernsutstyr.

Vårt hjerte hamrer for landbruket

Hos Byggtorget møter du erfarne fagfolk som bryr seg om lokalmiljøet. Vi strekker oss langt for å hjelpe deg, og har mye på lager – resten kan vi skaffe. Hos oss får du verdi for pengene.

Noen av våre leverandører:

 • Festemidler: Essve Norge AS, Christiania Spigerverk AS, ITW Construction Products AS
 • Garasjeporter: Lista treindustri AS
 • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
 • Isolasjon: Jackon AS, Glava AS, Rockwool AS
 • Limtre: Vestlandske limtreindustri AS, Sørlaminering AS
 • Maling: Gjøco AS, Jotun AS, Orkla House Care Norge As (Jordan malerverktøy)
 • Mørtel og avretting: Hey Di AS
 • Takrenner: Lindab AS
 • Trelast: Ringalm AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Norra Skogsägerna, Fjällbonäs Trävaru AB, Byglandsfjord Sag ANS, AB Hilmer Andersson, Lundgrens Hyvleri AS
 • Trelast kledning: Bergene Holm AS
 • Trelast behandlet kledning: Moelven Wood AS, Hasås AS, G3 Gausdal treindustrier
 • Utvendig tak: Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS, Plannja AB
 • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
 • Vindtetting: Hunton Fiber AS