Byggtorget logoByggtorget logo
Hvitmaling på rulle. Nok maling på malerullen er viktig når du skal male gulvet. Hvitmaling på rulle. Nok maling på malerullen er viktig når du skal male gulvet.
Hvitmaling på rulle. Nok maling på malerullen er viktig når du skal male gulvet. Hvitmaling på rulle. Nok maling på malerullen er viktig når du skal male gulvet.

Slik velger du riktig gulvmaling

Når du skal male gulvet, er det flere ting du bør tenke på for å sikre et godt resultat. Se våre tips her.

Gulvmaling kommer i ulike glansgrader. Velger du en maling med mye glans får du et livlig gulv, mens matt maling gir et dempet uttrykk. Velg det som passer best til ditt hjem.

Når det gjelder valg av farge på gulvmalingen, kan det av praktiske grunner være lurt å velge nøytrale gråtoner. Et gulv som verken er for mørkt eller lyst avslører ikke like raskt alt av støv og rusk som fort legger seg på gulvet.

Gulvmaling til betong og tregulv

Det finnes ulike typer gulvmaling å velge mellom, som for eksempel epoxy, oljebasert lakk eller vanntynnbar gulvmaling. Trestjerner gulvmaling er et eksempel på sistnevnte, og passer like godt til maling av tregulv og parkett, som laminatgulv, vinylbelegg og betong.

Les også: Vil du heller lakkere gulvet?

Snakk med fagfolka i malingsavdelingen hos Byggtorget for å finne ut hvilken type maling som passer best for ditt gulv.

Når du skal male gulvet

Du må alltid støvsuge og vaske gulvet før du maler, også før du sliper det. Bruk en mikrofiberklut til å gå over langs veggene og listene, finn så frem en mopp og vask med egnet vaskemiddel. Trestjerner gulvrens er egnet til alle gulv, og fjerner såpe, bonevoks og fettstoffer.

Har du tregulv er det viktig å vaske i lengderetningen av bordene for å få med all smuss og skitt. Et tregulv må også mattslipes før du maler.

Du kan enkelt mattslipe for hånd hvis området du skal male ikke er for stort. Bruk pussepapir med grovhet 120-150. Støvsug og vask gulvet på nytt etter slipingen.

Slik maler du gulvet

Fremgangsmåte maling av tregulv:

1. Masker eller fjern lister før du starter med to strøk med kvist og sperregrunn.

2. Når grunningen har tørket, er du klar til å male. Start med en flat pensel langs veggen før du går over på de større områdene med rull, for så å gå over med fordriver.

3. Påfør to strøk med 12 timers mellomrom (eller tiden som er oppgitt på malingen). Slip lett over før du går over med andre strøk.

Følg ellers anvisningen på produktene du bruker for best resultat.

Utstyr du trenger:

 • Støvsuger
 • Mopp
 • Mikrofiberklut
 • Vaskemiddel egnet ditt gulv
 • Heftgrunn eller sperregrunn
 • Fordriver
 • Gulvmaling
 • Maskeringstape
 • Malerulle
 • Forlengerskaft
 • Flat pensel
 • Slipepapir eller slipemaskin

Les også: Dette er gulvtrendene som gjelder nå

Male parkettgulv

Samme fremgangsmåte på parkett som for tregulv, men du kan erstatte kvist- og sperregrunn med et strøk vannbasert heftgrunn.

Tidligere behandlet parkett trenger ekstra sliping. Har du fabrikklakk på gulvet bør du bruke slipemaskin med fint slipepapir. For oljet gulv bør du slipe ned til bart, oljefritt treverk før du maler.

Male linoleumsgulv

Maling av gulvbelegg, både linoleum og vinyl, har noen usikkerhetsmomenter. Årsakene kan være flere, som gjennomblødning. Noen gulvbelegg er også myke, og øker risikoen for at malingen sprekker opp.

Det er lurt å teste i et hjørne med vask, slip og grunning. Dersom grunningen dagen etter hefter godt og det ikke blør gjennom, kan du fortsette.

Vær oppmerksom på at maling av gulvbelegg ikke kan regnes som en varig løsning, men kan fungere som et midlertidig alternativ.

Male laminatgulv

Maling av laminatgulv følger også prinsippet med vask, sliping og grunning. Slipejobben er imidlertid mer krevende på grunn av underlaget, du vil ha behov for slipemaskin.

Bruk en vannbasert heftgrunn før du går i gang med malingen. Følg deretter samme fremgangsmåte som for å male tregulv.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg