Byggtorget logoByggtorget logo
Sort innerdør i stueSort innerdør i stue
Sort innerdør i stueSort innerdør i stue

Finn riktig dørmål

Å måle riktige mål av døren når du skal bytte dør er ikke vanskelig. Her er det du trenger å vite.

Nye dører frisker opp hjemmet ditt, og det er enkelt å bytte dørblad selv. Med nøyaktige mål er det gjort i en fei å skifte ut en sliten gammel dør med en ny. Runar Andresen hos Byggtorget Øst på Mysen forteller hvordan du måler døren, slik at du er sikker på å bestille riktig dør hjem.

Runar Andresen hos Byggtorget Mysen Foto: Nicolas Gogstad

Bilde: Runar Andresen hos Byggtorget Mysen forteller hvordan du måler for å få riktig dørmål. Foto: Byggtorget

Slik måler du døråpningen

Siden 1972 har «snap-in»-hengsler vært standard for norske innerdører. Dermed kan du enkelt sette inn nytt dørblad uten å bytte karm og hengsler. Hvis den gamle døren samsvarer med listen rundt, er det enkleste å måle selve døren.

– Alternativt kan du stå på den siden av døren hvor du ser hengslene og åpne døren. Mål yttermålene, først mellom bredden og deretter høyden på anslagslista, som er den kanten døren slår mot. Da vet jeg hvilken størrelse du skal ha på dørbladet, forklarer Runar Andresen hos Byggtorget Øst på Mysen.

Les også: Dette bør du tenke på når du skal velge innerdør

  • Yttermål av karm: Skal du gjenbruke karm, er det målene av denne som avgjør størrelsen på dørbladet.
  • Dørblad: Er det kun dørblad som skal byttes, måler du ytterkant på dørbladet. Husk å sjekke om du måtte bytte hengsler.

Dør som slår ut fra soverom i gang med trappeløp.

Bilde: Med «snap-in»-hengsler kan du ha både venstre- eller høyredør. Foto: Bygg1

Dørens slagretning

For dører med «snap-in»-hengsler spiller det ingen rolle om du skal ha en venstre- eller høyredør. For eldre dører med løftehengsler må du derimot også merke deg dørens slagretning.

Les også: Slik bytter du dørblad selv

– Dersom du ønsker skjult hengsling, må du også bytte dørkarm. Hvis du vil ha en listefri dør, må du fore ut panelet eller veggplatene rundt døra, forklarer Andresen.

Standardmål innerdører med «snap-in»-hengsler:

  • Bredde dørblad: 62,6, 72,6, 82,6 eller 92,6 cm
  • Høyde dørblad: 184, 194 eller 204 cm
  • Høyde senter lås til nedre dørblad: 98 eller 103 cm
  • Høyde senter øvre hengsel til øvre dørblad: 20 eller 25 cm
  • Senteravstand mellom «snap-in» hengsler: 154 cm

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg