• Våleveien 25, 3083 Holmestrand
  • Åpent i dag 06:30 - 17:00
  • 33064080
Lukk
Produkter
Bilde: Jotun

Slik maler du rommet med et perfekt resultat!

Mye tyder på at vi vender minimalismen ryggen. Vi er ferdige med kliniske rom der alt skal være hvitt. Fargepaletten er endelig på vei tilbake til norske hjem!

Fargevalg er viktig, men selve malejobben er desto viktigere. Ingenting er nemlig kjedeligere enn maling som flasser og ujevne vegger.

 

Mye tyder på at vi vender minimalismen ryggen. Vi er ferdige med kliniske rom der alt skal være hvitt. Fargepaletten er endelig på vei tilbake til norske hjem, og det er først og fremst jordfargene som kommer sterkere frem i interiørbildet fremover. Tenk "back to nature" med alt det innebærer av havblått, sjøgrønt, askegrått, jord og sand. Inspirert? Sett i gang, da vel!

 

Det store fargevalget

Ta alltid med deg fargeprøver hjem, og sett deg inn i fargekartet. Det er nemlig et system i de svevende fargenavnene. For selv om navnene er ulike fra produsent til produsent, er kodene de samme. Men i stedet for å ta et krasjkurs i fargekoder, kan du ta en prat med en fagperson i butikken som kan hjelpe deg på vei. Det gjenstår allikevel en liten innsats før du kan begynne å male: Hvilken maling skal du velge til de ulike overflatene? Hvilket utstyr trenger du? Og hva er viktig å gjøre i forkant?

 

Forberedelser

Her er det tre ting som gjelder: Rengjøring, sparkling av eventuelle hull og sliping med påfølgende støvfjerning. Tenk at overflaten du skal male må være jevnest mulig. Du kan male over både tapet (ikke vinyltapet), gips og sponplater, og ønsker du et jevnere og sterkere underlag, bør du bruke en grunner for slettvegg. Du må heller ikke glemme å dekke til møbler, hår og klær, for malesøl er kjedelig å fjerne.

 

Glansgrad

Du har valgt farge, forberedt underlaget, men hva med glansgraden i malingen. Har du tenkt på den? Tradisjonelt sett brukes høyglansmaling på listverk, panel, dører og vinduskarmer. Den er enkel å rengjøre og reflekterer lyset godt. En matt maling brukes helst på vegger, og en ekstra matt maling i taket. Matt maling ser mer eksklusiv ut, og minner om fløyel.

 

Utstyr

Nå kan du straks ta fatt på malejobben. Men ikke før du har kjøpt inn riktig utstyr. Du trenger selvsagt en rulle og et malerullekar. Dessuten trenger du en flat, innendørspensel pensel til maling av panel og dør, en oval pensel til listverk og et forlengerskaft til maling av tak. Ofte får du tak i startpakker for innendørsmaling som inneholder alt du trenger. Er du perfeksjonist, trenger du også en etterstryker, som vil fjerne merkene etter rullen. Glem heller ikke en effektiv penselrens som lar deg ta vare på utstyret til neste gang du får oppussingsånden over deg!